Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Noiembrie  2002

Pe Valley în jos,
într-un fab frumos*...

Dan Șerbănescu
Redactor Șef

PC Magazine România

...vi se pregătește ceva! Sau, mai bine zis, altceva decât aveți în prezent pe birouri. În cadrul ediției de toamnă a Intel Developers Forum, care a avut loc la începutul lunii trecute, la San Jose, California, am avut ocazia să văd la lucru tehnologii și produse absolut fascinante. Despre o parte din ele veți putea citi chiar în acest număr al revistei, despre o altă parte în edițiile noastre viitoare. Oricum, subiectul îl veți găsi pe larg în revistă. De fapt, nu vă ascund că introducerea aceasta este mai mult un pretext pentru a vă spune câteva cuvinte despre Silicon Valley.

Trebuie să recunosc că am plecat spre California cu prejudecata (sau, mai degrabă, speranța) că voi găsi acolo un soi de "Nirvana" tehnologică, cu orașe suprarealiste, pline de gadget-uri tehnologice la orice colț de stradă. Încă de la aeroportul din San Jose, am aflat că Silicon Valley trece printr-o criză. Asta am auzit-o ulterior la multă lume de pe acolo, dar cel mai relevant exemplu mi l-a oferit șoferul mașinii care m-a transportat la hotel. Pe drum, mi-a povestit că, în perioada de "boom", a avut și el - ca tot californianul - un "start-up" cu vreo douăzeci de mașini. După ce criza i-a transformat afacerea în "shutdown", a rămas, ce-i drept, într-o poziție de conducere. Pentru altul. Mai târziu, aveam să descopăr că, dincolo de clădirile care adăpostesc mulțimea de firme și care, cu excepția câtorva sedii impunătoare de corporații, seamănă foarte mult cu paralelipipedurile pe care le întâlnești la orice periferie de mare oraș (pe alocuri, chiar și în împrejurimile Bucureștiului, deși comparația vi s-ar putea părea forțată), peisajul e relativ tern și plat, dominat de nesfârșite șiruri de case. Oamenii nu au implanturi cu dispozitive internet (n-am văzut nici măcar de ... silicon J), mașinile nu zboară, vânzătorii sunt umani (dar politicoși), iar banii fizici au încă multă căutare.

Silicon Valley este un loc normal, cu oameni aproape normali, care vorbesc cum li se pare lor normal - un loc în care totul pare să funcționeze absolut normal. si poate că această stare de normalitate va fi unul dintre instrumentele care vor ajuta la atenuarea sau chiar eliminarea efectelor crizei economice și a celor generate de obsesiva preocupare privind securitatea. Chiar dacă toată lumea e de acord că Silicon Valley nu mai este ce a fost, regiunea va continua să joace un rol crucial în lumea TI. Ceea ce americanii numesc "criză" la noi s-ar traduce prin "creștere zero" sau orice altă formulare cu conotație pozitivă.

Abia la întoarcerea în România poți realiza adevărata dimensiune a "Văii Siliconului". După cum puteți citi, deja m-am întors în țara dintre Prut(eni) și bulgari. Sper să mai pot publica, măcar o vreme, materiale despre ce mai fac americanii în materie de TI, folosind termenii consacrați. Altminteri, Suma de Control de la sfârșit, spre regretul nostru, va dispărea. Sau, cum nimic nu dispare ci se transformă, o veți regăsi în fiecare pagină. Așadar, nu pot să nu mă alătur și eu corului nemulțumiților de proiectul legii (l mic nu e o greșeală de tipar, ci, poate, o iminentă infracțiune) privind protejarea limbii române. Mă gândesc că legea seamănă foarte mult cu ce încearcă să facă autoritățile chineze cu internetul, sau cele elene cu jocurile. Protecția limbii române - dacă limba română chiar are nevoie de protecție și, în caz că da, dacă asta e treaba Parlamentului - ar trebui să fie o caracteristică "default" sau măcar "embedded" a sistemului educațional (o cam caut cu lumânarea, deși, până apare, poate întreaga revistă va fi ilegală). În sfârșit, aș mai putea continua o vreme pe tema asta, dar -vorba unei alte civilizații care a jucat un rol marcant în istoria planetei și din care poate nu vom mai avea voie să cităm liber - Qui prodest?

Așa că am apăsat tasta "Intră" și m-am gândit să devin mai optimist. După o primăvară săracă, în comparație cu anii precedenți, în evenimente, anunțuri, conferințe de presă, și o vară care în mod tradițional este așa, toamna pare să marcheze o tendință a pieței către o relativă normalizare. Asta dacă numărul mare de evenimente din septembrie are un echivalent pozitiv și în cifrele de afaceri ale companiilor care le-au organizat. A fost o lună febrilă, de la Binary 2002 și evenimentele conexe, la deja tradiționalele manifestări de toamnă ale firmelor, în care de multe ori s-a întâmplat ca în redacție să nu mai găsesc picior de reporter, toată lumea fiind pe teren. În revistă, veți găsi relatări ale celor mai importante evenimente ale lunii și ceea ce ne bucură e că am avut probleme de spațiu editorial în care să le putem reflecta. Ar fi bine să avem aceleași probleme și în lunile ce vor urma, pentru că asta ar însemna că firmele din domeniul TI-ului românesc o duc bine. Ceea ce vă dorim și dumneavoastră!

* N-am găsit altă rimă.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro