Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Cover Story - PC Magazine Romania, Noiembrie  2002

Cine se teme de outsourcing

Modelul ... est-european
Pe măsură ce noul model de afaceri caracteristic economiei globale se extinde, tot mai multe companii din întreaga lume sunt forțate să caute în afara granițelor proprii resurse umane de înaltă calificare, motiv pentru care majoritatea companiilor TI puternice din Occident și-au focalizat atenția asupra companiilor specializate în producția și dezvoltarea de software din Europa de Est, în căutarea unui echilibru ideal între servicii de programare de înaltă calitate și soluții eficiente din perspectiva costurilor. Marile companii de TI își transferă offshore o parte din operațiunile de dezvoltare de software, vizând în acest sens oferta companiilor est-europene de outsourcing. Departe de a fi doar o simplă "modă" a momentului, migrarea către modelul "offshore programming" deschide noi oportunități pentru corporațiile TI, aflate sub presiunea constantă a necesității reducerii costurilor de producție, care permite, la rândul ei, scăderea prețului final al produsului software, ceea ce atrage implicit o mai bună plasare pe piață a companiei. Din acest punct de vedere, outsourcing-ul poate fi o armă foarte eficientă în lupta cu competiția.

Un alt fapt interesant este că, în ultimii ani, în domeniul TI s-a făcut simțit conceptul Rapid Application Development (RAD). Această tendință a fost determinată de cererile mari din partea pieței software în legătură cu scurtarea perioadelor de dezvoltare a proiectelor. Dar pentru a scurta perioadele de dezvoltare, mediile RAD nu sunt prea folositoare în absența unui training foarte serios. Iar un trainig serios presupune resurse umane, bani și timp, adică exact principalele avantaje ale outsourcing-ului. Așadar modelul externalizării serviciilor nu presupune training, iar angajarea de personal suplimentar pentru scurtarea perioadelor de dezvoltare nu este, de obicei, o problemă.

Informationweek.com scrie că pentru companiile TI americane "este aproape imposibil să găsească dezvoltatori suficient de buni și chiar și cei nu așa de buni costă o avere. În contrast, zone precum India și Europa de Est au acces la mii de programatori, mulți dintre ei cu cunoștințe solide de Java sau alte tehnologii internet, disponibili pentru 20-50$ pe oră".

Potrivit unor estimări ale Departamentului Comerțului al SUA, deficitul de programatori profesioniști va atinge până în 2003 cifra de circa 1,5 mil. numai în Statele Unite. Asta explică interesul companiilor TI occidentale de a găsi parteneri de încredere de outsourcing în Europa de Sud-Est.

Pe de altă parte, țările din Europa de Sud-Est au înregistrat deja creșteri de neoprit ale sectorului TI și, în consecință, au devenit ținte foarte atractive pe scena TI la nivel mondial. Datorită enormului potențial ce rezidă în aceste piețe relativ recente, marile corporații TI și-au dat seama că un parteneriat de outsourcing cu companii locale active pe aceste piețe le poate aduce avantaje dincolo de orice previziuni. Rezultatul a fost că majoritatea companiilor de dezvoltare de software localizate în Europa de Sud-Est au în prezent diverse forme de colaborare cu corporațiile occidentale, iar multe dintre cele mai importante produse software la nivel mondial sunt dezvoltate offshore, fie parțial, fie chiar în totalitate.
În condițiile acestea, corporațiile producătoare de software din întreaga lume încep să vadă și companiile din România ca ținte deosebit de atractive pentru proiecte de outsourcing care presupun nu doar crearea de software specializat, dar și preluarea unor servicii de mentenanță sau suport. Care ar putea fi argumentele principale pentru outsourcing cu parteneri din România? Companiile românești cu capabilități de outsourcing au atins un echilibru imbatabil între calitatea serviciilor și nivelul de prețuri. Dacă luăm în calcul și accesul la tehnologii de programare de ultimă oră și flexibilitatea de care este capabilă piața noastră în materie de recrutare de personal, oferta pare aproape irezistibilă.

Cu doi-trei ani în urmă, tendința generală era de a considera India drept destinația implicită pentru outsourcing, dar în prezent lucrurile se schimbă foarte rapid, mai ales că majoritatea companiilor indiene de servicii au început să-și creacă prețurile, de când au devenit mai puternice și mai acceptate. Mai mult decât atât, de obicei programatorii indieni dezvoltă un proiect urmând foarte strict specificațiile. Atunci când apar probleme, ei pur și simplu raportează problema și așteaptă noi instrucțiuni. Programatorii români se bazează mult mai mult pe imaginație, pentru a rezolva problemele inerente; ei caută soluții alternative pentru a grăbi ritmul dezvoltării și reușesc să găsească cea mai bună cale de rezolvare a problemei. De aceea, aplicațiile dezvoltate de programatorii români sunt de regulă mai rapide și mai flexibile decât o vagă idee cum - lasă-l în seama unui programator român și el îți va aduce, în cele din urmă, un produs de succes!

Înapoi la pagina "Cine se teme de outsourcing"


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

Concurs National de Software Educational Cupa Siveco

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro