Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Noiembrie  2002

Prof. Florin Filip, Vicepreședinte al Academiei Române

România "sparge gheața" în competiția europeană IST Prize

Dan Șerbănescu

PC Magazine: Sunteți implicat în competiția European Informational Society Technology Prize, la care companii TI din România au participat în condiții absolut egale cu cele din comunitatea europeană. Mai mult chiar, companiile românești au repurtat un real succes în ediția 2003 a concursului. Cum anume ați fost implicat și ce ne puteți spune despre prestația reprezentanților noștri?

Florin Filip: Într-adevăr sunt implicat în juriul acestei competiții din anul 1997. În acel an, concursul anual IST Prize, care a început în 1995, a fost deschis și țărilor din Europa Centrală și de Est. Activitatea mea nu s-a limitat la participarea la lucrările juriului. Am acordat asistență tehnică la întocmirea propunerilor românești tuturor celor care mi-au cerut acest lucru, fără nici o obligație din partea acestora, în ideea că experiența mea de evaluator în IST Prize și pentru diferite alte competiții ale UE sau NATO (pe linie științifică) poate ajuta la întocmirea unor propuneri cu șanse de succes

PC Magazine: Cine acordă premiile și care este nivelul general al competiției?

Florin Filip: Ideea acestui concurs aparține fostului Comisar al UE Martin Bangemann, care intenționa să faciliteze găsirea și ascensiunea unui Bill Gates european. Premiile sunt acordate de Euro CASE, care este asociația academiilor de științe aplicate și inginerești din UE, la care se adaugă academiile din Ungaria și Republica Cehă (România nu face parte încă din Euro CASE). Activitatea IST Prize desfășurată de Euro CASE este finanțată pe bază de contract de către UE. În perioada de până anul trecut, erau selectați 20 de premianți din UE și Israel, iar 5 premii erau rezervate țărilor din Europa Centrală și de Est. De anul trecut, cele 5 locuri rezervate au dispărut și acum ordinea se face în condiții egale, strict după scorurile obținute, fără nici o discriminare pozitivă. Rezultatul a fost că anul trecut nici o țară din regiune nu s-a numărat printre premianți.

Toți premianții primesc câte 5.000 de Euro și sunt finanțați pentru a-și expune produsele informatice la conferința europeană de TI, unde sunt felicitați în cadrul unei ceremonii fastuoase, de tip Premiul Nobel (de altfel, există intenția ca, în câțiva ani, IST Prize să devină Premiul Nobel pentru informatică). Pe baza unei analize a demonstrațiilor, se aleg cei trei câștigători ai Marelui Premiu, în valoare de 200.000 de Euro. Trebuie să accentuez că importanța premiilor nu stă numai în sumele primite, ci și în marea publicitate care li se face și, implicit, atragerea interesului unor eventuali investitori.

Evaluarea și selectarea premianților se face în trei etape. În prima etapă, se rețin - de către un nucleu format din 3 membri ai juriului - numai propunerile complete din punct de vedere al documentației și care depășesc un anumit stadard de calitate. În etapa următoare, sunt selectate un număr de circa 50-60 de propuneri dintre cele mai bune, selecția fiind făcută de către două grupe a câte 4 binoame formate din câte doi membri (unul cu formație academică și unul cu experiență industrială), pe baza a trei tipuri de criterii: tehnice, potențial de piață și impact asupra societății și mediului (cu pondere 1/2 față de primele două). Ultimul pas este selectarea de către toți cei 16 membri ai juriului, organizați în 8 binoame, a celor mai bune 20 (inițial 25) de propuneri care urmează să fie premiate.

Din juriu fac parte 14 reprezentanți ai unor academii UE și doi membri ai unor academii din Europa de Est. Inițial, mandatele membrilor juriului erau de trei ani pentru cei din UE și de un an pentru cei din Est. Alături de mine, care am fost de la început, s-au mai "rotit" alți doi specialiști din Ungaria și unul din Republica Cehă.

Despre nivelul competiției pot să vă spun că el crește de la an la an, atât în privința folosirii tehnologiilor de implementare "State of the Art", cât și al creativității sau complexității soluțiilor propuse. O examinare a produselor premiate poate susține afirmația de mai sus și, în plus, poate constitui o sursă de inspirație și de primă autoevaluare a șanselor.

PC Magazine: Câteva cuvinte despre participanții din România la European IST Prize...

Florin Filip: Trebuie spus de la început că România a avut cel mai mare număr de propuneri transmise dintre țările din Europa de Est (a se vedea tabelul anexat). Acesta nu e un fapt întâmplător. Punctul național de contact, ICI, a organizat cu sprijinul Euro CASE seminarii de instruire - la început am putut plăti chiar și cheltuielile de deplasare ale colegilor din afara Bucureștilor, s-au publicat anunțuri (uneori plătite) în presă, s-au dat semnale pe diferite liste de discuții, am dat interviuri la ziare și la radio (televiziunile nu au fost încă interesate, poate de acum încolo), am realizat un sit (http://www.ici.ro/ici/ist/ist.html), am scris sute de scrisori personale către firmele care sunt prezentate în diferite publicații de specialitate românești ca având produse de mare calitate și mulți clienți (am constatat cu mâhnire că unii nici nu mi-au răspuns), am oferit asistență tehnică...
De asemenea, asociațiile profesionale au popularizat concursul. Se cuvine a fi remarcată inițiativa ARIES, care organizează o replică națională a IST Prize, folosind o metodologie de evaluare foarte similară. Cu toate acestea, până anul acesta, nici o firmă din România nu s-a numărat printre premianți, chiar și atunci când au fost rezervate cinci premii pentru țările din Europa de Est, deși au fost propuse multe produse de o calitate foarte bună, mai ales în ultimii 2-3 ani.

PC Magazine: Totuși, anul acesta am avut, în premieră, un laureat al competiției IST - firma Softwin, pentru BitDefender Professional. Cum apreciați acest succes?

Florin Filip: Obținerea în anul acesta a unuia dintre cele 20 de premii IST de către o firmă din România trebuie salutată, din mai multe motive. În primul rând, tocmai pentru că s-a realizat o dublă premieră: pentru prima dată, o organizație din România, dar și din Europa de Est, se numără printre premianți, în condiții egale de selecție (ordonare în ordinea notelor, fără nici o discriminare pozitivă) cu organizațiile din Uniunea Europeană. Aceasta demonstrează corectitudinea procesului de evaluare și câștigarea încrederii. În al doilea rând, faptul că această organizație este din România, în condițiile în care în anul acesta s-a înregistrat un record de participanți (440 propuneri), arată că potențialul creativ al informaticii românești - care a avut în trecut priorități importante - nu este numai expresia unei autoaprecieri, ci constituie o realitate recunoscută în mod oficial, de către un organism autorizat. Succesul constituie o încununare a unei tendințe pozitive, remarcate și de ceilalți membri ai juriului în ultimii trei ani, când alte propuneri românești au fost destul de aproape de a se clasa printre premianți. Nu în ultimul rând, sunt bucuros pe plan personal că zecile de ore pe care le-am consumat pentru a convinge (prin discuții și sute de mesaje) firmele românești să participe, dar și asistența tehnică pe care am acordat-o tuturor celor care mi-au cerut-o pentru întocmirea unor propuneri cu șanse de succes, nu au fost în zadar și sper că succesele firmelor românești se vor înmulți. Sper ca acest succes românesc să bucure și să stimuleze pe toți membrii comunității informaticienilor din România.

Detalii la: http://www.ist-prize.org/winners/winners.html


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro