Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


IPRO - PC Magazine Romania, 2002
Comunitatea experților și a cititorilor PC Magazine - Internet PRO

Sfaturi pentru un design mai bun

Emanuel Baruch

Dacă dăm atenție numeroaselor programe care generează pagini HTML, vom fi probabil convinși că designul web este ceva ce poate fi făcut de oricine și cu un efort minim.

Sloganuri de genul "Creați-vă propriul sit în 10 minute" sună foarte promițător. Însă, dacă aruncăm o privire ușor critică pe internet, vom observa repede că foarte multe situri sunt realizate prost sau extrem de prost.

Nu îmi propun discreditarea instrumentelor făcute pentru a înlesni crearea de pagini web și nici nu doresc să vă conving să renunțați la ele. Dimpotrivă, utilizarea lor ne poate ușura considerabil munca. Designul web înseamnă însă mai mult decât stăpânirea unui anumit program iar pentru realizarea unui sit bun este nevoie atât de abilități tehnice, cât și artistice. Și de timp.

Ca și în modă, film, pictură și fotografie, pe web există creații care unora le plac, în timp ce alții le consideră catastrofale. Se spune că gusturile nu se discută. Atunci când cineva critică o pagină web va putea găsi cu siguranță o sumedenie de elemente care nu sunt pe placul său. Atâta timp cât sunteți siguri pe voi, nu vă lăsați intimidați de afirmații de genul "Situl este reușit dar mă așteptam la un design mai bun" sau "este ok, însă schimbați culorile". Ceea ce contează cu adevărat este ușurința cu care vizitatorul paginii intră în posesia informațiilor de care are nevoie, indiferent de natura acestora.

Întâi de toate, gândiți-vă cui i se adresează situl pe care urmează să îl construiți. Astfel, veți găsi mai ușor o idee generală pentru layout-ul acestuia. Haideți să vedem câteva exemple. O locație web despre un joc 3D. Publicul țintă este format - în acest caz - din persoane cu experiență și cunoștințe avansate în ceea ce privește utilizarea calculatoarelor, dotate cu sisteme PC foarte bune. Situl nostru va trebui să reproducă atmosfera specifică, folosind anumite elemente grafice asemănătoare (sau chiar identice) cu cele din joc. Deoarece vizitatorii noștri dispun de hardware și software avansat, vom putea folosi și diverse tehnologii mai deosebite (Flash, Applet-uri Java, Quick Time etc) și optimiza situl pentru rezoluții mai mari ale monitorului (minim 1024x768). Dacă există extensii pe web ale jocului, putem pleca de la premisa că majoritatea fanilor acestuia dispun și de conexiuni puternice, astfel încât nu va trebui să reducem la maxim dimensiunile fișierelor noastre și vom putea publica diverse efecte spectaculoase.

Alt exemplu: situl primăriei unui sat (sau situl oficial al unui sat). Acesta se adresează, așadar, tuturor cetățenilor dintr-o anumită zonă. Avem de-a face cu oameni de vârste foarte diferite, cu interese diverse, care dispun de calculatoare mai mult sau mai puțin performante. Majoritatea se vor conecta la Internet printr-o conexiune de tip dial-up. Știind aceste detalii despre publicul nostru țintă, va trebui să creăm un sit ușor de accesat, fără prea multe efecte grafice care să încarce inutil paginile. Accentul trebuie să cadă pe conținut și nu pe layout. Aceasta nu înseamnă însă că putem neglija partea grafică!

Problema nu este de fiecare dată atât de simplă. Un alt exemplu: un sit de fotografie. La o primă analiză, vom putea spune că aici accentul trebuie să cadă în totalitate pe imaginile prezentate în cadrul său. Așadar, vom crea un layout simplu, care să nu distragă atenția de la conținutul sitului. Însă, fiind vorba de creații artistice, s-ar putea ca unii dintre vizitatorii noștri să se aștepte la mult mai mult: galerii virtuale, grafică superioară din punct de vedere al designului etc. Observați, așadar, că luarea deciziilor poate deveni o problemă delicată.

Odată ce am stabilit publicul țintă și obiectivele sitului nostru, va trebui să schițăm o structură a acestuia. Este foarte important să știm de la bun început ce fel de informații dorim să publicăm pe sit și în ce cantitate. De asemenea, trebuie identificate acele secțiuni care vor suporta modificări (adăugări, ștergeri). Un grafic ca acesta vă va fi cu siguranță de mare ajutor:

Meniu 1
submeniu 1-1
submeniu 1-2

Meniu 2

Meniu 3
submeniu 3-1
submeniu 3-1-1
submeniu 3-1-2
submeniu 3-2
submeniu 3-3
Meniu 4

Dacă nu știți ce denumiri vor avea meniurile și submeniurile de pe sit și creați scheletul paginii, s-ar putea să aveți ulterior probleme cu lungimea acestora. Uneori nu ajunge un singur cuvânt pentru a descrie ce se ascunde în spatele unui link iar spațiul rezervat de voi în navigare va deveni insuficient. Atunci link-ul respectiv va fi afișat pe două rânduri, iar unitatea meniului va fi afectată. Dacă plănuiți ca în viitor să mai includeți și alte puncte sau subpuncte în meniu, pagina va trebui proiectată astfel încât modificările ulterioare să poată fi făcute cu ușurință. De exemplu, în cazul în care meniul se va dezvolta mult, va fi (probabil) mai bine să apelați la navigarea verticală. Utilizarea cadrelor (frame-uri) s-ar putea să vă ușureze considerabil munca dacă veți avea de modificat foarte des meniul de navigare.

În ceea ce privește cantitatea de informații care vor apărea pe sit, aceasta este bine de stabilit înainte de a începe proiectarea layout-ului, pentru ca ea va afecta dimensiunile paginilor (înălțime, lățime, mărimea în Kilobytes). Concret, dacă știm de la bun început că fiecare pagină va trebui să conțină un anumit număr de paragrafe de text și un anumit număr de imagini, vom putea armoniza situl mai bine.

Realizarea layout-ului
exemplu - photoshop
exemplu - dreamweaver
exemplu - corel

Înainte de toate, ar trebui să ținem cont de faptul că funcționalitatea și accesibilitatea unui sit sunt în majoritatea cazurilor mult mai importante decât partea artistică. Însă, dacă neglijăm capitolul creație, rezultatul s-ar putea să fie catastrofal. Pe o pagină ca aceea a Ministerului Finanțelor, deși este foarte complexă din punct de vedere al conținutului, nu se poate petrece prea mult timp de bună voie (www.mfinante.ro).

Așadar, urmează concretizarea ideilor noastre. Mulți designeri web schițează mai întâi pe hârtie layout-urile. Este o metodă bună, deoarece ideile prind contur foarte ușor. Puteți apela și la un program de grafică (Adobe Photoshop, Corel Draw) pentru a le realiza. Nu vă lăsați influențați prea mult de problema transpunerii ulterioare a layoutului în HTML (chiar dacă aceasta poate deveni o provocare deosebită). Bineînțeles că puteți face acest lucru și direct - cu un editor HTML (Macromedia Dreamweaver este un instrument adecvat pentru astfel de sarcini).

O scurtă paranteză: în cazul în care v-ați decis să realizați un sit doar în Flash, atunci veți putea folosi Macromedia Flash (versiunea 5 sau MX). Acesta, pe lângă faptul că generează cele mai bune animații pentru web, este și un instrument excelent pentru grafică, în general. (Inițial, Flash-ul era un program de grafică vectorială). Integrarea ulterioară a fișierelor swf în pagini HTML o puteți face cel mai ușor cu Macromedia Dreamweaver).

După ce vă decideți pentru un anumit layout, va trebui să-l transformați într-o pagină web. Iată câteva aspecte de care trebuie să țineți cont:

Împărțirea în secțiuni
Atunci când pagina web este cuprinsă într-un singur tabel aceasta nu va putea fi afișată de browser decât după ce este încărcată în întregime. Ați observat cu siguranță că atunci când sunt redate anumite situri, browserul pare a nu executa nimic, după care apare brusc întreg conținutul. Pentru a nu da această impresie, este bine să împărțim pagina în două - sau mai multe - secțiuni (tabele). Prima va fi mai scurtă și se va încărca repede (un fel de antet). Aici recomand includerea siglei și a unor link-uri importante. Astfel, vizitatorul nu va avea ecranul gol pe toată durata descărcării paginii iar șansa ca el să o părăsească înainte să fi văzut ceva scade considerabil.

Organizați-vă conținutul în secțiuni bine delimitate. Nu folosiți paragrafe voluminoase, deoarece sunt mai greu de urmărit. Încercați să controlați poziționarea fiecărui element în parte.

Imagini
Fiecare imagine inclusă în pagina web însemnă o cerere HTTP separată către server. Cu alte cuvinte, o imagine de 100 KB va fi încărcată mult mai repede decât 100 de imagini de 1 KB. Uneori însă este adecvată tăierea unei imagini mari în mai multe bucăți, care pot fi comprimate astfel mai bine. Trebuie găsit acel echilibru între o calitate bună a imaginilor și o viteză de încărcare ridicată.

Dacă folosiți imagini ca butoane în meniul de navigare, includeți și o descriere în tag-ul alt:

<img src="contact.gif" width="100" height="30" alt="Contact">

Folosiți width și height pe toate imaginile. În caz contrar, browser-ul va rearanja pagina după fiecare imagine încărcată. Aceasta poate deveni enervant, iar pe calculatoarele mai puțin performante duce la diverse probleme.
Utilizați imaginile la dimensiunile lor originale. Redimensionarea lor din HTML, deși este posibilă și foarte ușoară, nu dă rezultate bune. Excepție fac unele element grafice (linii, puncte etc.).

Navigarea
Există multe moduri în care poate fi organizată navigarea dintr-un sit. Deși toate browserele au butoane pentru întoarcere sau înaintare, meniul unui sit trebuie să îi dea posibilitatea vizitatorului de a ajunge pe orice pagină, fără a fi nevoit să le folosească. În funcție de structura paginii voastre, va trebui să vă decideți asupra unui tip de navigare (orizontală, verticală, combinată în diverse moduri). Nu are rost să încercați să redescoperiți roata la acest capitol. Mai bine căutați câteva situri cu structuri asemănătoare. Navigați prin ele și veți observa imediat ce este bine de făcut și ce ar trebui evitat.

Ocoliți pe cât posibil deschiderea de ferestre noi. Excepție fac link-urile externe (spre alte
situri) care este mai bine să fie deschise în alte ferestre. Astfel, vizitatorii le pot accesa fără a părăsi pagina voastră:

<a href="http://www.link.com" target="_blank">link</a>

De asemenea, putem prezenta scurte informații (sau imagini) în anumite ferestre separate personalizate (de anumite dimensiuni, fără butoanele și meniul browserului), care se încarcă repede și pe care vizitatorul le va putea închide ulterior. În acest caz vom folosi un mic JavaScript:

function fereastra (fisier,numele,atributele)
{
geam=window.open(fisier,numele,atributele);
geam.focus();
}

Link-ul care deschide fereastra va arăta astfel:

<a href="javascript:;" OnClick="fereastra( 'pagina.html', 'nume1' , 'status=yes , scrollbars=yes , width=300 , height=300')">link</a>

Dacă aveți mai multe ferestre personalizate și doriți ca ele să se deschidă separat, alegeți nume diferite (nume1, nume2 etc.). În cazul în care alegeți același nume pe fiecare link, fișierele vor fi încărcate întotdeauna într-o singură fereastră, chiar dacă aceasta nu a fost închisă. Comanda "geam.focus()" din scriptul nostru va determina activarea ferestrei de fiecare dată când este accesată.

Compatibilitatea
Pe web, vizitatorul este regele. Paginile noastre trebuie să fie adaptate la cerințele vizitatorilor și nu invers. Nenumărate situri ne anunță insistent, încă de la început, că sunt optimizate pentru o anumită rezoluție, un anumit browser, un anumit număr de culori.

Aceasta ar însemna că, dacă un vizitator nu îndeplinește o anumită condiție, ar fi mai bine să părăsească imediat pagina. Având în vedere că aproximativ jumătate din utilizatorii Internetului folosesc o rezoluție de 800 x 600, veți pierde aproape 50% din audiență dacă optimizați situl doar pentru 1024 x 768...

În general, încercați să optimizați pentru cât mai multe rezoluții și pentru cât mai multe browsere (Aceasta nu înseamnă să creați versiuni separate, ci să vă asigurați că pagina este afișată corect). După cum am mai spus, aproape oricine poate face astăzi design web, luând în considerare programele care ne stau la dispoziție. Catalogarea unui sit drept bun sau prost trebuie să aibă la bază mai ales compatibilitatea acestuia cu diversele sisteme existente. Chiar dacă un sit funcționează perfect pe o anumită configurație a unui utilizator (browser, sistem de operare, rezoluție, monitor, conexiune etc.), este posibil ca acesta să fie greu sau chiar imposibil de accesat atunci când nu sunt îndeplinite anumite condiții hardware și software. A realiza un sit care să fie interpretat absolut identic de toate browserele și pe toate sistemele de operare este (aproape) imposibil. Totuși, trebuie să ne preocupe modul în care paginile noastre web funcționează pe diferitele configurații.

Așadar, după ce realizați scheletul sitului, testați-l pe cât mai multe browsere, rezoluții, culori, sisteme de operare. Totuși, nu mai este cazul să vă bateți capul cu rezoluții mai mici de 800 x 600, browsere mai vechi decât generația 4 sau diverse programe de navigare exotice.

Dacă lucrați în general local, publicați-l pe web (pe un server de test) și observați dacă se încarcă bine. În cazul în care dispuneți de o conexiune puternică, ar trebui să îl testați și pe dial-up. Aceste eforturi sunt absolut necesare, pentru a vă asigura că pagina funcționează așa cum doriți, indiferent de dotările hardware și software ale utilizatorului.

Există programe și aplicații online care ajuta la testarea siturilor pentru viteza de încărcare sau compatibilitatea cu diverse versiuni de browsere. Iată două exemple:

www.delorie.com/web/wpbcv.html
www.anybrowser.com

Observați că pentru a crea un sit de calitate nu este nevoie doar de un calculator, un editor HTML și o conexiune la Internet. Faza de proiectare, structurarea conținutului, testarea layout-ului și, ulterior, testarea întregului proiect vor contribui decisiv la succesul sitului vostru.

Mai multe sfaturi, ponturi și alte resurse pentru îmbunătățirea design-ului web găsiți la:

www.wpdfd.com
www.web-source.net
www.smartwebby.com

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro