Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


In direct - PC Magazine Romania, Octombrie 2002

Este cumva un Mac îmbrăcat în pinguin?

Observând succesul în creștere de care se bucură Mac-ul în rândurile comunității open-source, un dealer de computere Apple a început să vândă Mac-uri cu două sisteme de operare - Linux și Mac OS X.

Astfel, de câteva săptămâni, firma QliTech din Moline, Illinois, vinde computere PowerBook, iBook și PowerMac pe care sunt instalate atât sistemul de operare Mac OS X cât și unele versiuni de Linux, proiectate să ruleze pe cipurile PowerPC utilizate de Mac-uri.

Mac-urile se bucură de celebritate în unele cercuri din comunitatea open-source încă de acum câțiva ani când a apărut sistemul de operare Mac OS X. Acest sistem are un nucleu open-source și o bază Unix, având astfel mai multe în comun cu Linux decât cu sistemele de operare Mac anterioare.

În plus, Mac-urile, în special Titanium PowerBook G4, au devenit o prezență obișnuită la evenimentele Linux, cum a fost și recenta manifestare LinuxWorld Conference and Expo din San Francisco.
Ray Sanders, președintele companiei QliTech, nu a spus exact câte Mac-uri a vândut, dar a precizat că experimentul s-a bucurat de succes. "Pot spune că produsele s-au vândut suficient de bine pentru a justifica timpul investit", spune Sanders.

Firma lui Sanders vinde Mac-urile cu garanția standard oferită de Apple, pre-instalate cu software Linux de la SuSE, Mandrake, Debian sau Gentoo, și cu Mac OS X instalat pe o partiție separată, la prețurile de retail indicate de Apple.

Apple a autorizat luna trecută și un alt reseller de Linux - TerraSoft Solutions. Ca și QliTech, Terra Soft vinde Mac-uri preinstalate cu două sisteme de operare - Mac OS X și Linux, Terra Soft folosind propria distribuție de Linux - Yellow Dog Linux.

Sanders este de părere că cei de la Apple ar trebui să fie conștienți de ceea ce fac, având în vedere că au autorizat o companie care este cunoscută pentru faptul că a vândut doar computere bazate pe Linux. Un reprezentant Apple nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. - EAL

Sursa: CNET News.com


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro