Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Ianuarie 2002

La rece

Dan Iancu

E interesant de văzut uneori ce fac firmele românești specializate în webdesign, mai ales când e vorba să obțină contracte unde beneficiarele sunt companii străine. Pe lângă simpla mândrie de a ne vedea reprezentați, ca industrie de vârf, este important de observat care sunt cerințele pieței externe. În cazul de față ne-am oprit asupra unei nominalizări a concursului Kent Explora (www.k-explora.ro) la categoria Virtual D și anume situl www.payetclimax.fr. Realizatorii, Arxia SRL din Cluj-Napoca, www.arxia.com, au mizat totul pe un sit în format flash gândindu-se la "elemente fluide și tehnologice, care dau o identitate puternică firmei" (am preluat citatul din motivația juriului). Tocmai acestă lipsă de reticență mi s-a părut interesantă, luând în considerație faptul că există un renume nu tocmai bun al acestui tip de abordare dinamică.

Există multe avantaje și în primul rând menționez modul compact de realizare. Într-o ținută grafică elegantă, fără a epata, situl conține o pagină de lansare statică care permite regăsirea paginii principale prin refresh (poate un element din pagină ar fi fost mai adecvat) și o pagină principală cu meniurile situate pe, iar citez, "elementul grafic circular care [...] este o stilizare a robinetului din 1921, prima piesă realizată de firmă [...] implementat însă într-o formă modernă." Mici rezumate ale meniului principal sunt afișate într-o coloană ce acoperă (impediment) parțial această "rotativă" dinamică.

Informațiile sunt bine distribuite și suficiente, iar în cazul unor derulări mai ample sunt folosite ferestre adiționale. Am remarcat existența diacriticelor franțuzești, presupunând că respectivii clienți nu s-ar fi mulțumit cu explicații în locul unei limbi corecte. Imaginile folosite la ilustrarea sitului sunt de asemenea corecte, fără exagerări de compresie. Dacă adăugăm și fonturile neserifate, o sobrietate a culorilor și a diferitelor posibilități de subliniere (mărime, stil etc.) vedem că autorii au avut grijă ca parcursul paginilor respective să aibă o maximă utilitate, dar și o excelentă interfață. Să nu uităm că firma beneficiară se ocupă de instalații de climatizare, deci de un domeniu nu tocmai foarte interesant pentru marele public. Cu atât mai mult o astfel de prezență pe internet este salutară și faptul că autorii au gândit paginile cu o extremă rigurozitate este un semn bun. Cele câteva mici impedimente pe care le-am semnalat se pot înlătura rapid și acest sit poate fi un exemplu excelent de realizare a unui sit tipic pentru firmă mică și mijlocie. De altfel prezența în cadrul nominalizărilor nu este întâmplătoare. Am verificat și în motoare de căutare, unde există printre primele citări, pentru a putea dărâma încă un mit, acela al siturilor realizate în flash ce nu pot fi indexate.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro