Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Ianuarie 2002

Biblioteca TI

Criptografia, element de bază în comerțul electronic
Criptografia, arta "scrierii secrete" sau - mai modern - ascunderea informațiilor necesare unor persoane neautorizate, este un domeniu fascinant, o "îndeletnicire" atât de veche încât a început să fie folosită ca protecție a comunicării încă de când a fost inventat scrisul.

Criptografia a jucat un rol important în diverse evenimente istorice. Odată cu începerea războaielor, anumite tehnici de încriptare au fost pierdute datorită folosirii incorecte a criptografiei. Mary, regina Scoției, și-a pierdut viața din cauza secretelor dezvăluite în scrisorile sale, presupuse secrete. Statele Unite au intrat în Primul Război Mondial bazându-se pe descrierea faimoasei telegrame germane "Zimmerman" făcută de către Anglia. Și, desigur, aliații au "citit" în timpul celui de-al doilea Război Mondial transmisiile cripatate ale nemților și japonezilor, aflând astfel care sunt pozițiile și intențiile Axei.

Astăzi, criptografia joacă un rol important în viața noastră. De douăzeci de ani ne protejează tranzacțiile bancare și cele realizate prin intermediul cărților de credit, iar în ultimii ani a devenit baza pentru siguranța internetului.

Cartea Criptografia și comerțul electronic se adresează managerilor care nu au cunoștințe tehnice foarte avansate, dar care doresc să afle principiile de bază ale criptografiei moderne și modul în care aceasta poate asigura siguranța afacerilor electronice. Împărțită în trei secțiuni (Introducere în criptografia modernă, Tutorial despre matematica criptografiei și Studii de caz) cartea abordează o multitudine de subiecte, cum ar fi: modalitățile prin care cheile de criptare simetrică asigură confidențialitatea mesajelor, cum se poate verifica dacă un mesaj a fost modificat pe parcurs, de ce este atât de importantă și de dificilă distribuirea cheilor de criptare, semnătura digitală de pe contractele electronice și conceptul de ne-repudiere sau cum se obține identificarea indivizilor prin certificatele digitale.

Cele două studii de caz din partea a treia a cărții descriu elementele esențiale ale aplicației Kerberos - o componentă majoră a soluției de securitate din suita Windows 2000 și ale tehnologiei Public Key Cryptography, care asigură inițierea protocoalelor de securitate între două persoane care comunică pentru prima dată.

Cryptography and E-Commerce,
A Willey Tech Brief, Jon C Graff, Editura John Willey&Sons, 222 pagini, ISBN 0-471-40574-4,
în România prin Byblos SRL,
preț: 36$.

 

Cum ne asigurăm confidențialitatea datelor
Oricine are acces la calculatorul nostru și câteva cunoștințe despre PC-uri poate afla ce situri am vizitat în ultimul timp, ce fișiere am descărcat de pe internet sau cu ce fișiere am lucrat într-o anumită perioadă, poate citi e-mail-uri sau paragrafe din documente Word care au fost șterse de mult.
PC Confidential, cartea scrisă de Michael A. Banks, autor a peste 40 de cărți din domeniul TI, prezintă o varietate de tehnici pentru protecția datelor și evitarea urmelor care ar permite reconstituirea activităților desfășurate pe calculator.

De asemenea, sunt dezvăluite locațiile în care programe cum ar fi Word, Internet Explorer sau Netscape stochează copii mascate ale accesarilor lor, cât și modalitățile de a le elimina, însoțite de câteva aplicații software, necesare în asemenea situații.

Cele treisprezece capitole ale cărții prezintă strategiile de bază privind protejarea informațiilor și a confidențialității lor. Securizarea sistemului, limitarea accesului altor persoane la calculatorul nostru, codificarea și parolarea datelor importante din calculator, ascunderea sau mutarea lor din zonele accesibile, diverse aplicații software sau tehnici de protecție împotriva virușilor sunt doat câteva dintre metodele propuse de autor prin care putem proteja PC-ul de orice tip de amenințare, fie ea electronică sau umană.

PC Confidential,
Michael A. Banks, Editurile All, 228 pagini, ISBN 973-571-346-2,
preț:119.000 lei.

 

Cele mai bune soluții pentru o afacere competitivă
Fie că este vorba de e-commerce, e-procurement sau ERP, aplicațiile de e-business sunt vârful de lance al afacerilor moderne. Dar cum tehnologiile care suportă aceste aplicații se dezvoltă rapid, este foarte greu de realizat un plan de e-business pe termen lung.

E-Business, best practices explică clar cum se pot îmbunătăți aceste tehnologii și cum pot fi ele utilizate pentru a obține cele mai bune performanțe.
Cartea prezintă cele mai noi strategii și modalități prin care se pot transforma afacerile tradiționale într-un e-business de succes. Cititorii sunt învățați cum să gândească din exterior și cum să realizeze un plan de e-business care să răspundă cerințelor clienților. Astfel, sunt prezentate tehnologii ca managementul relațiilor cu clienții (CRM), programe de analiză a fluxului de hituri pe un sit web sau sisteme care asigură o mai bună interacțiune cu clienții. Prin exploatarea acestor tehnologii se pot obține soluții de îmbunătățire a serviciilor și produselor, acestea livrându-se mai rapid, în format personalizat, pentru a satisface cerințele fiecărui client în parte.

Pe lângă aceste tehnologii de bază, Stuart McKie, autorul cărții, propune și alte soluții utile în dezvoltarea unor afaceri profitabile. Printre acestea se numără: crearea unei culturi a clientului, înțelegerea și controlul permanent al tehnologiei utilizate, estimarea resurselor necesare pentru dezvoltarea afacerii, urmată de achiziționarea și îmbunătățirea lor pentru a deveni cât mai eficiente.

Completată de exemple practice și cele mai folosite tehnici de către companii de succes din întreaga lume, E-Business, best practices oferă unelte foarte valoroase pentru evaluarea tehnologiilor existente în prezent, ajutându-vă să le alegeți pe cele mai potrivite pentru afacerea dvs.

E-business, Best Practices,
Stuwart McKie, Editura John Willey&Sons, 204 pagini, ISBN 0-471-4025106,
în România prin Byblos SRL,
preț: 48$.

[Elena Andreea Liță]


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

Concurs de fizica pe Web

www.agora.ro

BitDefender + Abonament PC Magazine

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro