Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Timpul Liber- PC Magazine Romania, Ianuarie 2002

,,Porni Luceafărul..."

Dan Iancu


Motto:
,,În locul lui menit din cer
Hyperion se-ntoarse
Și ca și-n ziua cea de ieri
Lumina și-o revarsă"

Eminescu - Luceafărul

E foarte dificil să construiești ceva cât de cât aproape de perfecțiunea Luceafărului. La școală puțini profesori stau și explică geneza acestui magnific poem, de la care, metaforic vorbind, putem spune că începe limba română modernă. A publica electronic o exegeză multimedia nu este un lucru la îndemâna oricui și îți trebuie un oarecare curaj pentru a nu cădea, precum alții, în banalitate. CD-ul de față este o primă încercare de acest fel și cred că realizatorii, nu puțini, merită toate felicitările noastre. Dacă vei vedea în raft o cutie mică de plastic, pe care scrie Luceafărul, nu cred că îți poți închipui câtă muncă se sublimează în discul modest ilustrat cu binecunoscutul chip al poetului. Nu numai varianta școlară e prezentă, ci și toate celelalte, dispuse în așa fel încât și cel mai exigent dintre cercetători să poată folosi rapid și eficace materialul pus la dispoziție. Un dicționar de cuvinte folosite, forme gramaticale, comentarii, geneza poemului, o recitare a lui Ion Caramitru, fond sonor de George Enescu, toate acestea conferă lucrării soliditate și mai ales utilitate. Nu este doar o simplă versiune electronică, este chiar un instrument de lucru pentru acei filologi, critici sau chiar învățăcei, pe care intrarea în mileniul trei i-a găsit lucrând la calculator.

Cerințele tehnice sunt și ele modeste. Un procesor de frecvență minimă 120 MHz, 32 RAM, Monitzor cu 800x600, placă audio cu difuzoare, CD-ROM 8x, sistem de operare 95/98/NT (merge și în 2000 sau ME), MS Internet Explorer 4.0 (pe CD este inclusă versiunea 5.0), iar instalarea este în limba română, destul de simplă. Editura ,,Muzeul Limbii Române", ITC Cluj Napoca și Centrul de Tehnologii Multimedia și Educație la Distanță, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, editura UT Pres sunt realizatorii, cu sprijinul Ministerului Culturii.

Fiind o primă variantă, aș dori să sugerez niște idei și să fac unele observații mai ales în ceea ce privește aspectul. Nu am agreat realizarea grafică, fiind în primul rând neomogenă. Jocul fundalurilor și al corpurilor de literă nu este benefic pentru cititor. Obosește. Aș fi folosit cu precădere fonturi neserifate pentru a putea fi citit mai lesne textul. Nici aspectul elementelor grafice nu este foarte inspirat. Mă refer în primul rând la unele săgeți (a se vedea Versiunea F) și la biluțele strălucitoare de la variantele subtextuale. Aș mai avea un dor. Poate într-o versiune ulterioară va putea fi inclusă recitarea lui Emil Botta.

Poate. Desigur problemele de gust sunt la alegerea realizatorilor, dar e păcat ca acest aspect să nu fie tratat cu maximă seriozitate având în vedere subiectul. Apoi trebuie rezolvată problema extragerii CD-ului înainte de a părăsi programul, pentru că anunțul e nefericit tratat.

Cu toate cele de mai sus, mici imperfecțiuni le consider, cred că suntem în fața unei munci extraordinare care merită toată atenția.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro