Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


In direct - PC Magazine Romania, Ianuarie 2002

aspecte din viața comunității informatice
Prima rețea digitală de 450 MHz din lume

Diwaker Singh, Președintele și Directorul General al companiei Telemobil

Pe 7 decembrie 2001 compania Telemobil a lansat serviciul Zapp Mobile, un nou serviciu de telecomunicații mobile integrate, de voce și date.

"Ziua de astăzi este un punct de referință în istoria telecomunicațiilor, datorită lansării în România a primei rețele de comunicații mobile digitale din lume în bandă de 450 MHz, bazată pe tehnologia CDMA 2000", a declarat cu această ocazie Diwaker Singh, Președintele și Directorul General al companiei Telemobil. "Prin lansarea acestui serviciu de telefonie mobilă, România se află astăzi pe primul loc în Europa și se numără printre liderii mondiali în tehnologie".

Tehnologia CDMA (Code Division Multiple Access), dezvoltată de una dintre cele mai avansate companii de telecomunicații din lume, Qualcomm Inc., funcționează prin conversia vocii în informație digitală care este transmisă apoi ca semnal radio într-o rețea de telefonie mobilă. Folosind un cod unic pentru a identifica fiecare convorbire, CDMA permite ca mult mai multe persoane să folosească undele radio în același timp, fără zgomot de fond, convorbiri suprapuse sau interferențe.

Rețelele CDMA 2000 includ protocoale IP standard, facilitând transmisia de date la viteze foarte mari (153,6 kbps). Toate terminalele folosite în rețeaua Zapp Mobile încorporează un modem de mare viteză și browser pentru internet (Microsoft Internet Explorer) și WAP (Microsoft Mobile Explorer), fiind în permanență conectate la internet.

Dezvoltată inițial ca tehnologie militară, CDMA oferă securitate maximă a conversațiilor și transmisiilor de date. Mesajele sunt codificate prin folosirea a mai mult de 4.400 de miliarde de coduri, făcând teoretic imposibilă interceptarea și descifrarea lor.

Deoarece folosește mai puține stații la sol decât alte sisteme de telefonie mobilă și utilizează tehnologia pachetelor de date, Zapp oferă servicii cu valoare adăugată, la prețuri accesibile. De asemenea, Zapp facilitează accesul clienților la internet prin includerea a 500 kb trafic de date gratuit în toate abonamentele, pentru fiecare din primele trei luni după activare.

Până în prezent Telemobil a investit 150 de milioane de dolari în proiectul Zapp Mobile, ceea ce oferă companiei statutul de cea mai mare investiție americană în România. Într-o primă fază, serviciul Zapp Mobile va fi disponibil în peste 30 de orașe și într-un număr mare de sate, acoperind circa 42 % din populația României, respectiv peste 3000 de kilometri. Până în anul 2003, când rețeaua va atinge stadiul final de dezvoltare, acoperirea Zapp Mobile va depăși peste 95% din populația României. - EAL

Detalii la: www.zapp.ro

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro