Agora
Media
Libraria ByblosAgoraNews  

PC Magazine Ro  
NET Report   
Ginfo   
agora ON line   

PC Concrete   

Liste de discuții   
Cartea de oaspeți   
Mesaje   

Agora   
Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


In direct - PC Magazine Romania, Ianuarie 2002

aspecte din viața comunității informatice
HP Day - Amintiri despre viitorul informaticii

STRATEGIA HP


Data de 15 noiembrie a marcat unul dintre cele mai importante și complexe evenimente TI ale anului 2001, HP Day, dedicat exclusiv clienților finali - factorilor de decizie și responsabililor TI din industrie, telecomunicații și servicii financiar-bancare.
Întreaga zi s-a constituit într-un adevărat maraton de prezentare a celor mai noi produse și servicii oferite de Hewlett-Packard, precum și a modului în care acestea se regăsesc în infrastructura sistemelor destinate mediilor de afaceri, a căror nevoie de putere de calcul crește în mod constant.

În cadrul sesiunii comune de deschidere a evenimentului, ministrul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Dan Nica, a anunțat că, în luna decembrie, reprezentanții companiilor din domeniul TI vor fi invitați la sediul MCTI, pentru a evalua stadiul de implementare a Societății Informaționale în România și rezultatele concrete obținute până în prezent. Ministrul a reamintit că pe data de 25 septembrie, HP România a fost desemnată câștigătoarea licitației pentru proiectul pilot Sistem electronic pentru achiziții publice.

În cadrul evenimentului, la care au participat aproximativ 600 de persoane, au susținut prezentări reprezentanți ai Microsoft, Oracle, MobiFon, MobilRom, Reuters, SNCFR, Overseas Group, SAP, OPCOM, alături de importanți reprezentanți HP din Austria, Germania, Elveția și România.

Noutățile au fost prezentate pe parcursul a patru sesiuni separate, dedicate telecomunicațiilor, serviciilor financiar-bancare, industriei și tehnologiei.
Sesiunea dedicată telecomunicațiilor din cadrul HP Day s-a centrat pe descrierea ofertei HP și a partenerilor săi pentru ceea ce HP a denumit generic drept eWorld. Oferta este adresată atât noilor domenii de e-Services - pentru industrie (ISP, ASP, CSP, WSP) și consumatori (dispozitive mobile și aplicații), cât și celor deja "clasice" - rețele (NGN) și operațiuni (ISM - Servicii Integrate pentru Management). Reprezentantul HP, Bob Aiello, a descris modul în care, în lumea hiper-conectată a afacerilor electronice strategiile TI se îmbină cu strategiile de afaceri ale unei companii, prezentând în detaliu etapele succesive de design, migrare, integrare, rulare și evoluție ale e-Services.

Un alt domeniu vizat de HP este re-inventarea serviciilor financiare, domeniu în care HP împreună cu partenerii săi creează o ofertă cu valoare unică focalizată pe două zone cheie: Portaluri pentru Servicii Electronice Financiare și Piețe de Capital. În final, tehnologiile în curs de dezvoltare pentru ambele zone vor fi convergente. Și chiar dacă astăzi ele sunt așa de specializate, sunt în același timp critice pentru domeniul serviciilor electronice în general, iar în viitor vor fi aplicate nu numai în domeniul serviciilor financiare, ci și în alte industrii. Într-un cuvânt, parcurgem un moment deosebit pentru dezvoltarea industriei financiare, iar HP este decisă să joace un rol cheie în configurarea sa viitoare.

În spiritul "un pas mic pentru rețele ... un salt uriaș pentru colaborare", sesiunea dedicată industriei din cadrul HP Day a scos în evidență faptul că experiența și expertiza HP conduc la transformarea colaborării centrate pe client pentru a inventa produsele adecvate, la timpul oportun, și a cuceri noi piețe. Totodată, această sesiune și-a propus să ofere o viziune de ansamblu asupra parteneriatelor cheie HP cu cei mai importanți furnizori de aplicații de pe piața internațională, integratorii de sistem și alți parteneri care au vorbit despre gama largă de soluții și servicii oferite de HP.

Sesiunea dedicată tehnologiei s-a desfășurat sub deviza "Mențineți-vă în topul afacerilor cu sistemele și tehnologia HP". S-au prezentat cele mai noi soluții informatice în ceea ce privește scalabilitatea și usurința de administrare, s-a vorbit despre posibilitatea de a rula Linux și/sau HP-UX pe același sistem și despre capacitatea de a migra spre noua tehnologie de procesoare Intel Itanium. Astfel, HP garantează protecția investițiilor și cea mai puternică infrastructură informatică permanent funcțională de pe piață.

 

HP server RX 9610, primul server HP Itanium cu 16 procesoare

Itanium - revoluția pe 64 de biți
Potrivit experienței acumulate de HP, cererea clienților în materie de putere de calcul nu cunoaște limite. În același timp, în prezent sunt din ce în ce mai dificil de obținut performanțe suplimentare din partea procesoarelor RISC și Intel pe 32 de biți.

De aceea, HP s-a implicat alături de Intel în dezvoltarea noii familii de procesoare Itanium, de la care se așteaptă performanțe care vor depăși cu ușurință ceea ce se poate obține de la familiile anterioare de procesoare. Noile procesoare beneficiază de o arhitectură avansată, care le vor face să devină o platformă esențială a viitoarei generații de sisteme de calcul pe 64 de biți, indiferent dacă acestea vor rula UNIX, Windows sau Linux.

La baza noii arhitecturi stă tehnologia dezvoltată de HP - EPIC (Explicitly Parallel Instruction Computing), care în combinație cu procesarea pe 64 de biți oferă o platformă extrem de scalabilă, ce va atinge performanțe extreme și va reuși să unifice piața, fiind capabilă să ruleze oricare dintre sistemele de operare HP-UX, Windows sau Linux.

Noua arhitectură va avea un impact deosebit asupra aplicațiilor pentru așa-numitul "business intelligence", adică obținerea de informații de afaceri critice, exact în momentul în care este nevoie de ele. Platforma de operare, combinată cu o aplicație puternică de "business intelligence" poate determina modele subtile dintr-o cantitate imensă de date neprelucrate. Informațiile bune sunt tot atât de importante pentru o afacere cum sunt și pentru o organizație militară. Cu abilitatea de a procesa pe 64 de biți și cu masiva paralelizare, familia de procesoare Itanium (IPF) deține puterea de a căuta în mod inteligent informațiile de care au nevoie utilizatorii.

Aplicații inteligente
Aveți nevoie de un portret complet al clienților? Doriți să faceți experiența lor de cumpărare cât se poate de ușoară, eficientă, rapidă și personalizată?

Pentru asta, aveți nevoie de date demografice despre clienți, istoricul achizițiilor făcute de ei, experiențele prin care au trecut în procesul tranzacționării, date detaliate despre utilizarea siturilor web. Toate acestea necesită instrumente performante care pot evalua și analiza dinamic informațiile. Aceasta este și imensa provocare căreia trebuie să-i facă față sistemele informatice actuale. Iar provocarea va continua să crească, atât din punct de vedere al cantității, cât și al complexității datelor ce trebuie analizate, ceea ce determină nevoia crescândă de putere de calcul.

Din ce în ce mai multe date sunt adunate și stocate în baze de date care au ajuns la dimensiuni de sute de gigabiți sau chiar terabiți de date. Specificațiile limitate ale procesoarelor mai vechi sunt solicitate la maximum, în timp ce utilizatorii se așteaptă la creșteri de performanță, de la an la an.
Familia Itanium poate oferi performanța necesară viitoarei generații a aplicațiilor pentru procesarea informațiilor de afaceri. Domeniile în care se vor regăsi mașinile echipate cu Itanium variază de la data mining - pentru căutarea, sortarea și afișarea datelor, la e-marketing - pentru dezvoltarea marketingului online și offline pe baza datelor despre clienți și despre tranzacții, inclusiv administrarea relațiilor cu clienții (CRM), aplicații analitice pentru date critice pentru afaceri, sau aplicații de tip on-line analytical processing (olap) - care vor construi tabele sumarizate sau cuburi multi-dimensionale pentru analize online.

Compatibilitate
Spre deosebire de alte tehnologii revoluționare, trecerea la Itanium nu presupune renunțarea dintr-o dată la vechile aplicații. Aplicațiile existente pe 32 sau 64 de biți scrise pentru procesoare RISC, cât și cele pe 32 de biți pentru Windows și Linux rulează imediat pe Itanium în modul "compatibility", fără a fi necesară recompilarea sau rescrierea codului. Această flexibilitate este un avantaj major, în special pentru dezvoltatorii din companiile mari, care sunt responsabili de funcționarea unui foarte mare număr de aplicații existente.

Stația de lucru HP i2000, cu două procesoare Itanium la 800 MHz

Modul nativ
Cu toate că performanțe efective sunt posibile în modul "compatibility", adevărata putere a procesorului Itanium va deveni vizibilă abia la rularea aplicațiilor în modul nativ. De aceea, HP recomandă portarea aplicațiilor critice care necesită performanțe sporite din modul "compatibility" în cel nativ, pentru ca aceste aplicații să poată beneficia pe deplin de capabilitățile noii arhitecturi. Desigur, acest lucru va presupune recompilări sau chiar rescrieri ale codului respectivelor aplicații.

Soluții de dezvoltare
Experiența internă a HP a fost suplimentată de o politică de achiziții și încheieri de parteneriate care să ducă la crearea celui mai bun și complet ecosistem de medii de dezvoltare pentru Itanium. Deja există soluții pentru dezvoltatori care pot folosi HP-UX11i v.1.5 for Itanium, Java pe Windows, C/C++ pe Windows, Java pe Linux, C/C++ pe Linux sau e-services. Există compilatoare și instrumente de dezvoltare gratuite pentru C, C++ și Fortran 90 for Itanium, precum și biblioteci electronice. Fiind implicați în dezvoltarea de pionierat a e-serviciilor, cei de la HP susțin și dezvoltarea pe platforma e-speak, pentru crearea de relații dinamice bazate pe internet, prin descoperirea instantanee și interacțiunea inteligentă a e-serviciilor. -

Detalii la www.hp.com.ro


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro