Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Ianuarie  2002
"Singura noastră nemulțumire este că, deși anul 2001 ne-a întrecut așteptările din punct de vedere financiar, am reușit să facem pentru informatica românească mult mai puțin decât potențialul pe care îl avem"

Adrian Dorel Dogaru, Director general Romsys

Servicii de calitate on- sau off- line

Una dintre tendințele momentului o reprezintă dezvoltarea serviciilor web, ce vor extinde interacțiunea om - mașină la interacțiunile automate ale calculatoarelor prin internet. Oferta Sun ONE de servicii web, dezvoltată de Sun Microsystem și prezentată în cadrul unui seminar organizat de firma Romsys, distribuitor pentru România al acestei companii, ne-a oferit posibilitatea să aflăm o serie de date interesante despre SunONE, în particular, și despre activitatea Romsys, în general.

În nr.2/2002 al revistei PC Magazine veți găsi la rubrica Internet Business o prezentare mai detaliată a acestei inițiative.

PC Magazine: Orice om de afaceri își dorește să obțină cât mai multe beneficii cu investiții cât mai mici. Iar internetul poate oferi mijloace variate pentru atingerea acestui obiectiv, în ciuda falimentului unui număr important de dot-com-uri. Piața serviciilor web, de exemplu, este în vizibilă ascensiune. Ce ne puteți spune despre inițiativa SunONE și despre posibilitățile ei de implementare în România?

A.D. Dogaru: În România, internetul reprezintă încă o piață foarte puțin exploatată, cu posibilități mari de dezvoltare și care nu a fost afectată de criza internațională a dot-com-urilor. Este evident că odată creată o infrastructură IT&C adecvată, la nivel național, internetul va deveni și aici un instrument indispensabil în viața de zi cu zi atât a companiilor, cât și a cetățenilor obișnuiți. Inițiativa SunONE vine într-adevăr pe un trend ascendent al pieței de servicii web. Mai mult, aceasta vine de la un adevărat "gigant" informatic - Sun Microsystems, o companie care are capacitatea și experiența necesare pentru a o susține și implementa.

Această inițiativă se împletește perfect cu experiența noastră în domeniu, știut fiind faptul că Romsys este unul dintre promotorii soluțiilor "web-based" în România, compania derulând cu succes câteva proiecte importante de această natură.

PC Magazine: Romsys are un portofoliu de clienți importanți aparținând atât sectorului privat cât și celui de stat. Cum vedeți evoluția celor două sectoare?

A.D. Dogaru: Este adevărat... Romsys a încercat și credem noi că a și reușit să răspundă cu succes cerințelor de informatizare atât din sectorul de stat, cât și din cel privat.

După cum se poate vedea, sectorul de stat face pași repezi către informatizare, către introducerea de tehnologii moderne pentru a ajunge la performanță și a se alinia standardelor internaționale. Noi am răspuns întotdeauna "prezent" atunci când ne-a fost solicitat sprijinul. Este cunoscută implicarea companiei în proiectele de modernizare și eficientizare a învățământului universitar și preuniversitar, derularea de proiecte informatice la standarde NATO în beneficiul MapN sau implementarea de sisteme informatice integrate la serviciile județene de ambulanță.

Desigur că sectorul privat este mai dinamic, datorită concurenței și a presiunii sporite din partea clienților. La acestea se adaugă și o potență financiară mai mare. Ambele sectoare reprezintă însă piețe importante atât pentru furnizorii de soluții informatice, categorie în care se regăsește Romsys, cât și pentru companiile axate în special pe "box-shifting".

PC Magazine: Cât de important a fost pentru firma dvs. în 2001 parteneriatul cu Guvernul României? A avut acesta vreo influență în deciderea rezultatelor licitațiilor organizate de MCTI?

A.D. Dogaru: Parteneriatul cu Guvernul României ne onorează și în același timp ne obligă la un permanent proces de îmbunătățire a calității produselor și serviciilor pe care le oferim. Romsys și-a câștigat acest statut dând dovadă de profesionalism, promptitudine și responsabilitate.

Romsys are mai multe astfel de parteneriate semnate cu instituții importante din sectoare cheie ale economiei românești, iar prin semnarea lor, compania își asumă obligații în plus față de respectivul beneficiar, fără a primi în schimb facilități suplimentare.

O licitație de acest gen este un "examen" serios pentru orice companie participantă, parteneră sau nu a Guvernului României. Multe din aceste licitații au ca obiect proiecte informatice complexe, care se desfășoară la nivel național iar responsabilitatea derulării lor nu poate fi încredințată oricui.

PC Magazine: Ce v-a nemulțumit cel mai mult în 2001 și care a fost cel mai important succes obținut?

A.D. Dogaru: Cu acordul dvs. aș prefera să discutăm mai degrabă despre lucrurile pozitive care se întâmplă. Nemulțumirile și veștile rele le întâlnim la tot pasul, le citim în toate publicațiile, le vedem la televizor și cred că este suficient...

Anul 2001 a adus câteva succese importante pentru Romsys. În primul rând este vorba despre inaugurarea Centrului Național de Tehnologia Informației - CoLaborator, din cadrul Universității Politehnica București și care este dotat cu cel mai performant sistem de calcul din Balcan - Sun Enterprise 10000.
CoLaborator va funcționa la nivel național inter-universitar, ca mediu virtual colaborativ pentru educație și cercetare, fiind accesibil prin internet întregii comunități academice din România. CoLaborator are ca scop promovarea colaborării între specialiști din domeniul calculatoarelor, al calculului științific și din alte domenii de cercetare, furnizarea de servicii aplicative de calcul performant, promovarea cercetărilor avansate și interdisciplinare prin utilizarea unor resurse de calcul de mare performanță.

În același timp, în cadrul Centrului se vor organiza programe postuniversitare (master, doctorat, instruire continuă) pentru pregătirea tinerilor cercetători. Suntem cu adevărat fericiți pentru că am putut contribui la acest progres important înregistrat de cercetarea românească.

Mai departe, un alt succes al companiei este finalizarea implementării Sistemului Informatic Integrat de Management Financiar al Învățământului Superior (SIIMFIS), derulat în cadrul programului EU PHARE și destinat creșterii autonomiei universitare. Proiectul a vizat dotarea a 56 de universități, a patru biblioteci centrale universitare și a Ministerului Educației și Cercetării cu echipament de calcul, software de bază, echipamente de rețea și aplicațiile software de management financiar corespunzătoare.

Sistemul presupune o aplicație software completă de management financiar, care permite realizarea managementului bugetelor și contractelor de cercetare, a managementului și contabilității financiare, a calculării salariilor, precum și o serie de instrumente de suport decizional.

După cum vedeți sunt destule vești bune, menite să ne dea încredere pentru viitor, ținând cont și de proiectele pe care le avem în derulare în acest moment.

Singura noastră nemulțumire este că, deși anul 2001 ne-a întrecut așteptările din punct de vedere financiar, am reușit să facem pentru informatica românească mult mai puțin decât potențialul pe care îl avem.

PC Magazine: Pe situl firmei Romsys apare sloganul "Să rămânem primii în domeniul în care suntem deja cei mai buni", acest lucru nu înseamnă însă că firma dvs. nu încearcă să se impună ca lider pe piața românească și în alte domenii. Care sunt obiectivele Romsys pe termen scurt și mediu?

A.D. Dogaru: Impunerea ca lider pe piață într-un anume domeniu nu se constituie neapărat ca obiectiv pentru Romsys. Noi vrem să facem bine ceea ce facem. Și rezultatele vorbesc de la sine dacă reușim sau nu acest lucru.

Ca viziune de viitor a companiei, aș putea să vă spun că ne vom concentra eforturile mai mult asupra proiectelor care implică realizarea de infrastructuri TI complexe la nivel național. De asemenea, dorim să ne consolidăm poziția I pe piața românească de ATM-uri, în prezent Romsys având 900 de bancomate vândute către diverși beneficiari din sectorul bancar.

A consemnat Mihaela Cârstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro