Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Septembrie  2001

Noi reglementări în TI-ul românesc
Sunt sau nu sunt privilegiați programatorii?

Elena Andreea Liță

Controversată sau nu, apărută la timpul potrivit sau mult prea târziu, condimentată cu anumite condiții imposibil de îndeplinit de către unele firme importante de pe piața românească, legea privind scutirea unor anumite categorii de angajați de impozitul pe venit a fost promulgată. Părerile despre aceasta sunt însă cel puțin contradictorii.

Angajații agenților economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României în conformitate cu legislația în vigoare, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (activități prevăzute de codul CAEN 7220), precum și angajații persoanelor juridice române de drept public, beneficiază de scutirea pe impozitul pe venit, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr 94/2001, dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile din tabelul alăturat.

Datorită acestor condiții impuse de recentul ordin, numai unele firme vor putea beneficia de scutirile prevăzute. Implicațiile pragului de 10.000 de dolari profit, documentele justificative necesare încadrării în scutirile prevăzute, clasificarea programatorilor în funcție de diploma obținută și comparația cu scutirile acordate în condiții similare pe plan internațional sunt doar unele dintre problemele care au fost dezbătute pe larg odată cu emiterea acestui ordin.

Două companii de succes din industria software românească au fost invitate să comenteze care vor fi implicațiile acestui ordin pe termen lung - dacă acestea vor exista - și care sunt punctele sale de maxim interes, atât în sens pozitiv cât și
în cel negativ.

Lista ocupațiilor specifice activităților de creare de programe pentru calculator

1. Analist
Activități de realizare a analizei în vederea definirii specificațiilor pentru construirea efectivă a sistemelor informatice, susceptibile să răspundă cerințelor utilizatorilor.

2. Programator
Activități de realizare a programelor pentru calculator, conform unor specificații predefinite și asamblarea lor în sisteme coerente, inclusiv testarea în vederea asigurării conformității cu specificațiile.

3. Proiectant de sistem
Activități care combină aptitudinile analitice și de proiectare bazate pe cunoștințe de specialitate, informatic cu cunoștințe în utilizarea instrumentelor software sau a limbajelor de programare, în vederea producerii și implementării unor soluții funcționale care să corespundă cerințelor predefinite, sau unor necesități organizaționale.

4. Inginer/Programator
Activități care combină aptitudinile analitice și de proiectare cu cunoștințe adecvate de tehnologie de sistem informatic software și hardware în vederea definirii, proiectării, realizării, testării, implementării și modificării sistemelor informatice ce conțin software ca principală componentă.

5. Administrator
Activități de furnizare a expertizei de specialitate și a asistenței practice în managementul sistemelor baze de date de baze de date și în utilizarea datelor informatice pentru a răspunde cerințelor sistemului informatic în orice moment al ciclului de viata, în conformitate cu criteriile de calitate definite.

6. Inginer software
Activități de adaptare și/sau armonizare a soluțiilor hardware, software și a sistemelor de operare și ale aplicațiilor existente sau proiectate la necesitățile reale sau estimate ale utilizatorilor, în ideea îndeplinirii cerințelor privind satisfacerea gradului de solicitare (timpul de răspuns).

7. Manager de proiect Activități de coordonare a sistemelor de dezvoltare specifice aplicațiilor informatice majore, inclusiv informatic coordonarea personalului și urmărirea cerințelor proiectelor (informații/ date necesare, programare, analiză). Managerii de proiect dezvoltă, planifică, analizează, estimează și stabilesc prioritățile aferente componentelor ce urmeaza a fi realizate, stabilesc fazele și termenele de execuție ale proiectelor.


Romanian Data Soft

este o companie de software și servicii informatice. Firma și-a început activitatea în urmă cu zece ani, dezvoltându-se încontinuu și ajungând în prezent la peste 75 de specialiști. Majoritatea clienților sunt firme din Franța, iar o mare parte dintre angajați participă la importante proiecte pentru companii franceze și internaționale de renume: Bull (Franța, Spania, Polonia), Andersen Consulting (Franța), SEMA Group (Franța), SYMIX (Franța, Olanda, Marea Britanie).

"Pot să spun că într-adevăr vom fi avantajați de noile reglementări, dat fiind obiectul nostru principal de activitate - realizarea de programe - precum și structura personalului, în marea majoritate absolvenți ai uneia din facultățile din lista celor enumerate în condițiile de aplicare", declară domnul Genovel Iovu, Managing Director Romanian Data Soft. "Pragul de venit este acceptabil, noi ne încadrăm, pentru noi nu e o condiție blocantă. Nu voi încerca să comentez în ce situație sunt alte firme. În principiu nu aș avea mai mult de două observații majore:
Prima: Față de prima listă de ocupații care beneficiază de această scutire, au fost suprimate unele poziții, de exemplu: manager de sistem informatic. Nu am participat la dezbateri, dar văd că pozițiile de conducere, chiar tehnice, au fost excluse. Mi se pare împotriva spiritului inițial care avea ca scop păstrarea celor mai buni specialiști. În general, cei mai buni specialiști, cei care au și o bună experiență, deci au depășit de mult stadiul de tineri absolvenți, se găsesc astăzi în poziții de conducere în firme de software sau servicii informatice sau în departamente de informatică din mari companii (bănci, societăți de asigurări, societăți multinaționale, telecomunicații etc.). Tocmai acești foarte buni specialiști, care încă sunt tentați să plece din țară și a căror plecare lasă goluri majore, foarte greu de umplut (și au plecat deja foarte mulți chiar având salarii destul de mari), nu beneficiază de noile facilități.

A doua: Sunt mulți programatori foarte buni care nu au studiile din lista agreată.

Aceasta nu îi împiedică să fie la fel de profesioniști ca ceilalți colegi care au terminat automatica, cibernetica sau celelalte facultăți. Numărul lor nu este foarte mare, dar rămâne o problemă de principiu modalitatea în care ei pot fi agreați ca specialiști în domeniu. Din păcate, nu am o propunere, o idee ar fi fost vechimea într-o poziție din lista ocupațiilor, de exemplu minim 3 ani, nu sunt convins însă, că aceasta nu ar genera alte anomalii.".

 

GeCAD Software

Fondată în 1992 ca o companie particulară, GeCAD Software este specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții informatice. Cu o cifră de afaceri de peste 2,5 milioane$ în anul 2000, GeCAD Software s-a impus în ultimii opt ani ca unul dintre cei mai puternici dezvoltatori de software din România, cât și ca un foarte activ reseller cu valoare adăugată al unor renumite produse software, fiind recunoscut ca un lider de piață în domeniul furnizării, implementării și consultanței pentru soluții software.

"Consider că acest ordin este un foarte bun început, care să arate (atât în țară cât și în afară) interesul major pe care România (și conducerea țării) îl are pentru acest domeniu", a declarat Radu Georgescu, președintele GeCAD Software.

"Dacă această lege va fi urmată de acțiuni constante care să confirme această poziție, atunci fără nici o îndoială avem șanse mari să devenim ceea ce ne propunem: una din țările recunoscute ca furnizoare de inteligență TI.

Acum, după aprobarea ordonanței și a normelor, se pot discuta multe: atât de laudă, cât și de reproș. Dar știm cu toții: "după război.....". Bine că a ieșit și așa, putem în timp să îmbunătățim. Dacă este să comentez condițiile, cred că legea avantajează prea mult firmele mari, în defavoarea firmelor mici. Deși necesitatea generală este într-adevăr de a stimula companiile aducătoare de valută în țară, situația actuală face ca maximum 10 companii să se poată înscrie în condiția de 10.000$/ programator. Deși GeCAD este una dintre ele, consider că ar fi fost bine să fie stimulate și companii mici, cu real potențial de creștere.

Dar, dacă situația anterioară pot să o înțeleg, cea cu diplomele chiar nu reușesc. În echipa RAV sunt programatori extraordinari, șefi de proiecte care au terminat alte facultăți decât cele din lege. Oare nu este deja clar că programarea este o pasiune, nu o meserie? Datorită acestui concept am ajuns să avem programatori extraordinari și, dacă nu o vom trata ca atare, atunci chiar vom pierde orice șansă de a crește."


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

Concurs de fizica pe Web

www.agora.ro

BitDefender + Abonament PC Magazine

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro