Agora
Media
www.agora.ro



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


In direct - PC Magazine Romania, Septembrie  2001

Autodesk Inventor și 3D Studio Max simulează recuperarea submarinului Kursk

După ultrasecreta și spectaculoasa acțiune a CIA din 1974, care a reușit în plin război rece să recupereze parțial epava submarinului nulear sovietic K-129, scufundat în 1968 în largul coastelor Hawaii, a venit acum rândul unui alt submarin nuclear rusesc să fie scos din adâncuri grație celor mai noi tehnologii occidentale. Este vorba de submarinul nuclear Kursk (K-141), care s-a scufundat în luna august a anului trecut în Marea Barents, însă de această dată - cel puțin pentru moment - recuperea sa este doar una virtuală.

Un consorțiu internațional din care fac parte companii din Rusia, Norvegia, Olanda și SUA a apelat la programele Autodesk Inventor și 3D Studio Max pentru simularea operațiunilor de recuperare a submarinului. Acțiunea are ca scop prevenirea infestării cu deșeuri radioactive și scoaterea la suprafață a corpurilor neînsuflețite ale celor peste o sută de marinari ruși.

Specialiștii sunt de părere că explozia care a avut loc la bordul submarinului Kursk a echivalat cu detonarea a două tone de TNT. Deoarece nava este de două ori mai mare decât un avion Boeing 747, ridicarea ei la suprafață prezintă pericole deosebite. Pentru reușita actiunii, s-a recurs la simularea animată a întregului proces cu ajutorul programelor Autodesk Inventor și 3D Studio Max.

Compania norvegiana AGS din Horten, desemnată să realizeze "filmul" operațiunii de recuperare, a folosit, sub condiția confidențialității, planurile submarinului militar construit în 1994. Inginerii au calculat cu Autodesk Inventor forța cu care trebuie ridicat submarinul cu o greutate de 18 tone, pozițiile unde trebuie plasate cablurile de ancorare și impactul curenților marini asupra navei. Pentru crearea de scene animate de un realism uimitor, datele obținute au fost exportate în 3D Studio Max. Filmul este folosit, de asemenea, în scopuri publicitare, pentru colectarea celor 80 de milioane de dolari, necesare pentru efectuarea întregii acțiuni.

Autodesk Inventor R4 înlesnește tranziția de la proiectarea bidimensională către modelarea 3D, iar 3D Studio Max 4 este cel mai eficient program pentru crearea de jocuri, caractere animate și efecte vizuale. Produsele Autodesk sunt distribuite în România de A&C International. -

Detalii la: www.acintl.ro


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

www.agora.ro

Concurs National pentru Tineret

OSC - Oameni si Companii

www.agora.ro

Libraria Byblos

www.agora.ro