Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Soluții și sfaturi PC Magazine Romania, Iulie  2001

Delcam Power Solution

Ștefan Iliescu

Începând din jurul anului 1970, interesul companiilor față de utilizarea calculatorului în cadrul proceselor de producție a cunoscut o creștere semnificativă. Tehnologia asociată acestei tendințe se numește CAD/CAM (Computer-Aided Design/Computer-Aided Manufacturing). Nu a fost nevoie de mult timp pentru ca noul mod de abordare să își dovedească superioritatea, tehnologia CAD/CAM beneficiind pe capabilitățile sistemelor de calcul de a prelucra, stoca și afișa cu ușurință cantități impresionante de date. Aplicabilitatea soluțiilor CAD/ CAM a cunoscut o răspândire din ce în ce mai mare, astăzi nemaiexistând practic nici un domeniu de producție în care să nu poată fi folosită o soluție CAD/CAM.

CAD/CAM
Proiectarea asistată de calculator (CAD) se referă la partea de creare, modificare, analiză și optimizare de modele. Proiectantul creează liniile și suprafețele care vor forma obiectul final și stochează acest model într-o bază de date. Folosind anumite aplicații CAD, proiectantul poate să realizeze o serie de analize asupra obiectului creat. Designul obiectului final va include toate modificările bazate pe aceste analize. Odată ce procedura de proiectare a fost încheiată, aplicația CAD poate genera planurile detaliate care sunt necesare în realizarea fizică a obiectului.
Procesul de fabricare asistat de calculator (CAM) implică folosirea calculatorului în obținerea automată a fișierelor de comandă numerică necesare prelucrării pieselor pe centre de prelucrare cu comandă numerică, realizarea planificării, controlului și administrării operațiilor legate de producerea obiectului. Aceste operații pot fi realizate prin legătura directă dintre sistemul de calcul și mașina care realizează prelucrarea fizică. Monitorizarea procesului de producție implică adunarea de date din fabrică, analizarea acestora și comunicarea rezultatelor către administratorii de proces.

Dezvoltarea CAD
La începutul dezvoltării aplicațiilor CAD, cea mai utilizată metodă de modelare era cea a (prelucrarea) suprafețelor. Acest lucru se realizează prin crearea și modificarea unui contur și a unei suprafețe. Avantajul acestui model este reprezentat de faptul că un utilizator îndemânatic poate crea aproape orice formă, dezavantajul fiind constituit de numeroasele comenzi ce trebuiesc memorate.

Metoda folosirii modelelor solide a apărut mai târziu și prezintă câteva avantaje majore, printre care: folosesc o singură clasă de obiecte, se bazează pe elementele geometrice standard (cuburi, sfere, conuri) și este nevoie de numai trei comenzi de bază. Limitările modelelor solide provin din faptul că nu se pot crea orice forme, iar timpul necesar modelării (de prelucrare) se mărește odată cu creșterea complexității obiectului. În concluzie, modelele solide sunt mai ușor de folosit, dar nu pot crea forme complexe, în timp ce prelucrarea suprafețelor permite crearea de forme complexe, dar este mai dificil de folosit.

Delcam International (www.delcam.com) este unul din cei mai mari producători independenți de software CAD/CAM. Produsele din familia Power înglobează o experiență de aproape 30 de ani în proiectarea și prelucrarea asistată de calculator. Noul pachet independent CAD PowerSHAPE și corespondentul său CAM PowerMill reprezintă una din cele mai bune soluții pe plan mondial pentru modelarea și mașinarea formelor complexe. Soluția există implementată și la noi în țară, prin intermediul firmei Radix, reprezentantul Delcam în România. Dintre beneficiarii ei amintim: Fabrica de Scule și Matrițe ARO Câmpulung Muscel, Subansamble Auto Pitești, Electroargeș Curtea de Argeș, Tractorul U.T.B. Brașov, MatPlast Odorheiu Secuiesc, Hibrom Codlea, Amplast Câmpulung Muscel.

Am avut ocazia de a participa la începutul lunii iunie la conferința Delcam Press Europe, unde am putut urmări pe câteva demonstrații realizate cu ajutorul pachetelor software din cadrul soluției Power. Și cum orice demonstrație teoretică nu este susținută fără aplicabilitate practică, vizita la fabrica de mașini de prelucrare Röders, din nordul Germaniei, a avut darul de a ne asigura că toate facilitățile prezentate funcționează, toate modelele dezvoltate în demonstrațiile teoretice primind aici o formă fizică. Vom încerca să prezentăm în continuare în linii mari soluția Power, urmând să aprofundăm subiectul în numerele viitoare.

Soluția Power
Pachetul de aplicații Power Solution furnizează soluția integrată pentru pregătirea și fabricarea de modele, unelte, matrițe și componente cu geometrie complexă. Pe lângă integrarea mai multor aplicații, soluția se caracterizează și prin posibilitatea de a configura fiecare aplicație în funcție de nevoile utilizatorului. Aplicațiile software integrate în pachetul Power acoperă întreagul ciclu de fabricație al unui produs. Fiecare aplicație se concentrează pe un aspect anume al procesului de fabricație, pornind de la proiectare, realizare fizică, inspecția de calitate și modificarea unor obiecte create anterior.

PowerSHAPE
Este o aplicație de modelare CAD hibrid, care combină cele mai bune facilități ale suprafețelor și tehnicile de modelare ale solidelor. Încorporarea ambelor tehnici de modelare solid și suprafață permite ca metoda de proiectare să nu fie impusă de către software. De asemenea, PowerSHAPE oferă o gamă de posibilități care dau proiectanților libertatea de a lucra cum vor. Cea mai potrivită strategie poate fi adoptată de la caz la caz, asigurându-se că toate proiectele sunt pregătite cât mai eficient posibil.

O caracteristică importantă a PowerSHAPE este că toate comenzile pentru ambele modelări, suprafețe și solide sunt dispuse pe o singură bară de butoane. Aceasta face ca sistemul să fie ușor și de învățat și de folosit. Software-ul combină operații de modelare de solide foarte intuitive, care permit crearea primitivelor simple cu câteva clicuri de mouse, cu tehnici puternice de modelare a suprafețelor care permit ca formele complexe să fie create și modificate interactiv.

PowerSHAPE include de asemenea un "cursor inteligent". Acesta simplifică crearea geometriei afișând linii constructive, puncte de intersecție, dimensiuni și alte informații utile la poziția cursorului. Caracteristicile pot fi modificate dinamic la mărimea și forma dorită, mutate în noi poziții sau copiate între modele diferite prin clipboard. Orice număr de sesiuni de lucru pot fi deschise simultan și orice număr de ferestre pot fi deschise în fiecare sesiune.
Prin combinarea avantajelor oferite atât de aplicațiile de modelare de suprafețe, cât și cele de solide, PowerSHAPE reușește să ofere o soluție completă pentru cei care lucrează cu forme complexe, permițându-le să producă proiectele pe care le vor, fară a fi nevoiți să facă compromisuri generate de limitările sistemelor lor CAD.

PowerMILL
Este un pachet complet de mașinare pentru frezare în 2, 21/2 , 3, 4 și 5 axe. Ultima versiune a software-ului CAM PowerMILL oferă o serie de îmbunătățiri ale flexibilității și productivității sistemului, incluzând procesare interactivă batch, o nouă metodă de creare a bibliotecilor de scule și o gamă de strategii pentru mașinare cu turații mari. În plus, noua versiune are opțiuni pentru prelucrarea în 2, 21/2 și 5 axe, oferind o soluție completă de mașinare pentru firmele implicate în producerea de scule.

O altă facilitate este reprezentată de posibilitatea de a crea foarte ușor biblioteci de scule (unelte) în PowerMILL. Aceasta permite firmelor să seteze regimuri de așchiere standard pentru fiecare sculă așchietoare, făcând astfel pentru utilizatorul fără experiență mai ușoară generarea eficientă a traseului sculei. Valorile pot fi schimbate automat pentru diferite mașini sau materiale folosite.

CopyCAD
Este un program inovativ pentru reverse engineering, care acceptă date de la mașini de măsurat în coordonate sau scanner-e laser 3D și generează suprafețe pentru a fi exportate spre orice sistem CAD.

Metodele reverse engineering sunt frecvent folosite pentru forme complexe, acolo unde este mai ușor să se realizeze un model sau o anumită parte a modelului manual decât să fie generat într-un sistem CAD 3D. De asemenea, utilizarea sa poate fi foarte utilă în toate etapele de dezvoltare a produsului deoarece modelele CAD pot fi utilizate pentru vizualizarea și animația computerizată sau ca element de bază pentru diferite tipuri de analiză. Pe lângă acestea, CopyCAD permite scanarea modelelor fragile sau incomode, pentru a fi apoi convertite și stocate mult mai comod ca fișiere CAD. Ca răspuns la cererile și sugestiile utilizatorilor, interfața CopyCAD este mult mai apropiată de interfața standard Windows, asemeni întregului mod de operare al programului.

Spre deosebire de alte programe din categoria reverse engineering, CopyCAD oferă trei principale avantaje. În primul rând, metoda de construire a suprafețelor prin schițarea lor pe suprafață este o cale foarte intuitivă de a vedea datele și este în același timp rapidă și ușoară. În al doilea rând, atunci când diferite suprafețe generate se întâlnesc, ele pot fi făcute tangente de-a lungul marginii comune (dacă acest lucru este dorit). Aceasta înseamnă că suprafețele pot fi generate cu muchii de înaltă calitate iar modelele rezultate pot fi citite foarte ușor de o mare varietate de pachete CAD. În al treilea rând, CopyCAD este puternic integrat cu PowerMILL și PowerSHAPE, mărind în acest fel posibilitațile de transfer ale datelor fără a mai recurge la un translator extern.

ArtCAM Pro
Soluție utilă pentru obținerea de bijuterii, gravuri, monede, medalii și trofee, ștanțe și matrițe etc., aplicația ArtCAM Pro este ușor de utilizat, ceea ce implică economie de timp în utilizare, viteză de desenare și obținerea de trasee de prelucrare de o calitate foarte bună.

ArtCAM Pro poate genera foarte ușor relief 3D plecând de la bitmapuri 2D obținute prin propriile posibilități de desenare sau prin scanare. Programul permite o sculptare interactivă cu posibilități de eliminare sau adăugare de material și de nivelare a formei 3D obținute. De asemenea permite definirea de texturi, pune la dispoziția utilizatorului o bibliotecă de 500 de reliefuri 3D ce pot fi editate conform cerințelor.

Acest produs poate fi folosit pentru aplicarea de relief 3D pe modele 3D deoarece permite importul de fișiere IGES cu suprafețe.

PowerINSPECT
Este un program de control în timp real pentru a compara modelul CAD inițial cu piesa obținută prin prelucrare.
Toate aceste produse sunt disponibile individual ca o completare la instalările existente sau ca un pachet CAD-CAM complet. Toate programele soluției Power pot fi legate sau particularizate folosind Visual Basic, ceea ce oferă o soluție completă individuală pentru orice client.

Oferirea unei game de programe mici reprezintă un avantaj pentru dezvoltarea în viitor. În cazul unui singur produs mare, schimbările într-o zonă pot produce probleme oriunde în altă parte. De asemenea testarea și scoaterea unei noi versiuni se face mult mai greu. Produsele individuale din Power Solution sunt astfel mult mai ușor de testat, având astfel timp suplimentar pentru dezvoltarea de noi funcționalități. În plus, fiecare produs are ciclul său propriu de realizare. Aceasta ajută la obținerea unei noi versiuni pentru utilizator într-un timp cât mai scurt.

Informații suplimentare: Radix Company
Tel.: 032-21.04.23.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

Concurs de fizica pe Web

www.agora.ro

BitDefender + Abonament PC Magazine

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro