Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Comentarii și interviuri - PC Magazine Romania, Iunie  2001
"Lucrăm deja la un modul de memorie cu capacitatea de 2 GB și cred că peste 3-4 ani vom putea deja să producem module de 10 sau chiar 20 GB".

Henning Klausen,
Sales Manager Eastern Europe,
Dataram International

Mega-memorie pentru o mini-piață

Unul dintre produsele ce ni s-au părut interesante la ediția din acest an a CERF-ului, nominalizat la categoria Componente la premiile Agora Best of CERF 2001, a fost memoria SDRAM PC 133 de 1 GB, produsă de compania Dataram International, prezentată în standul Lasting System. Am profitat de vizita în târg a domnului Henning Klausen, Sales Manager Eastern Europe la Dataram International, pentru a afla mai multe informații despre noul modul de memorie.

PC Magazine: La ediția din acest an a CERF ați prezentat un modul de memorie RAM cu capacitatea de 1 GB. Ce ne puteți spune despre acest produs?

Henning Klausen: Produsul nu este, de fapt, o noutate, ci mai degrabă un element de continuitate în cursa a cărui start a fost dat încă de la începutul anilor '80, odată cu lansarea de către IBM a primului calculator personal. Acel calculator dispunea doar de 256 kB de memorie, iar de atunci piața calculatoarelor personale a crescut constant, odată cu capacitățile modulelor de memorie cu care acestea au fost echipate. În prezent, capacitatea cea mai mare a unui astfel de modul a atins deja 1 GB, însă e foarte natural ca la un moment dat această capacitate să crească. Noi lucrăm deja la un modul cu capacitatea de 2 GB și cred că peste 3-4 ani vom putea deja să producem module de memorie de 10 sau chiar 20 GB. Noutatea în legătură cu acest modul nu rezidă în memoriile propriu-zise, ci în structura cablajului. Astfel, am reușit să punem 1GB de memorie pe un modul ale cărui dimensiuni permit montarea într-un calculator, altfel am fi putut obține un modul de memorie cu dimensiuni de ordinul a 20 cm înălțime.

PC Magazine: De fapt, cum ați reușit să produceți acest modul? Ați folosit o tehnologie nouă?

Henning Klausen: Tehnologia nouă vine, de fapt, de la producătorii cipurilor. Noi nu producem cipurile, ci doar le montăm, așa că am lucrat alături de producătorii de cipuri - Samsung și, în special, Hyunday. Ei ne-au arătat noile lor tehnologii și ne-au învățat cum să le folosim, așa că oamenii noștri de la departamentul de cercetare-dezvoltare au proiectat doar cablajul pe care urmau să fie montate cipurile, colaborând foarte strâns în acest sens cu specialiștii Intel. Așa că tehnologia le aparține, de fapt, producătorilor de cipuri, nu nouă.

PC Magazine: Pentru ce tip de calculatoare ați creat acest modul de memorie, servere sau stații de lucru?

Henning Klausen: Nu are prea mare importanță. Modulul se poate monta în oricare din ele. Însă o capacitate de 1 GB este folosită în prezent mai ales la servere. Pentru că nimeni nu cumpără un calculator la prețul de aproximativ 500$, echipat cu un modul de memorie de 1GB, care este mai scump decât tot calculatorul. Așa că, pentru moment, modulul este destinat doar pieței serverelor. Însă peste aproximativ un an s-ar putea să vedeți că astfel de memorii au devenit comune și pentru PC-uri, întrucât prețurile vor scădea.

PC Magazine: Cu ce mărci colaborează compania dumneavoastră? Cine își va echipa sistemele cu module de memorie de 1 GB?

Henning Klausen: Multe dintre mărcile mari, cum ar fi IBM, Compaq sau HP. Însă clientul nostru cel mai mare este Toshiba. Avem și un acord special, semnat cu Toshiba Europe. De fapt, Toshiba folosește doar doi furnizori de memorie - Kingston Technology și Memory Card Technology. Relația dintre Memory Card Technology și Dataram Corporation este aceea că Dataram, o companie americană, a achiziționat compania daneză Memory Card Technology cu câteva luni în urmă, relansându-se pe piață sub brand-ul Dataram International.

PC Magazine: Sunteți pentru prima oară în România. Ați reușit să vă faceți o idee despre piața românească?

Henning Klausen: Înainte de a veni aici, știam că România are 22-23 de milioane de locuitori. Nu știam exact cât de mare poate fi piața. Acum am o idee mult mai clară și am aflat că anul trecut s-au vândut aici aproximativ 100.000 de PC-uri.

Asta nu este foarte mult, raportat la populație. Însă, în termeni de potențial al pieței, România stă mai bine comparativ cu Occidentul, întrucât are o piață în plină creștere. Economia și, implicit, TI-ul din România cresc. Nu foarte rapid, dar cresc.

PC Magazine: Care este principalul dumneavoastră partener pe piața românească?

Henning Klausen: Noi lucrăm cu un singur partener pe piața din România - Lasting System. Colaborăm cu ei deja de trei ani și au făcut enorm de mult pentru noi în acest timp. Sunt profesioniști, în special în materie de marketing și management, și își doresc foarte mult să se dezvolte. Suntem foarte satisfăcuți din acest punct de vedere. Lasting System este cel mai bun distribuitor pentru produsele noastre în România.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro