Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Mai  2001

Protecția dreptului de autor
Între intenție și rezultat - Note la un e-mail sosit la redacție

Magdalena Marinescu

Recenta distrugere, în piața publică, a unor produse multimedia piratate aduce din nou în atenția opiniei publice din România un subiect îndelung dezbătut în anii din urmă: drepturile de autor, protecția acestora și mijloacele legale concrete de asigurare a acestei protecții. Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, dar și Legea 77/ 1998 pentru aderarea României la Convenția de la Berna pentru protecția operelor literare și artistice sau Legea 205/2000 pentru ratificarea Tratatului Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale (OMPI) privind dreptul de autor reprezintă puternice garanții legale în domeniul copyright-ului. De altfel, legislația noastră privind proprietatea intelectuală s-a îmbogățit considerabil în ultimii ani. Mai multe acte încearcă alinierea la cerințele internaționale; dintre ele amintim doar Ordonanța 124/ 2000 pentru completarea cadrului juridic privind dreptul de autor și drepturile conexe, prin adoptarea de măsuri pentru combaterea pirateriei în domeniile audio și video, precum și a programelor pentru calculator. Dar pașii ce mai trebuie făcuți până la asigurarea unei protecții efective sunt încă mulți și nu privesc doar partea juridică a problemei, ci și cea a moralei cotidiene a destinatarului operelor protejate: publicul. Și aceasta pentru că nerespectarea în orice mod a dreptului de proprietate intelectuală poate căpăta, juridic vorbind și în conformitate cu Codul Penal, calificări diferite, de la caz la caz: abuz de încredere, înșelăciune, punerea în circulație a produselor contrafăcute, concurență neloială. Din punct de vedere moral însă, avem de a face, este cazul să o spunem direct, cu un furt.

Un mesaj sosit pe adresa rubricii de "Legislație" ridică unele probleme privind proba bunei-credințe în achiziționarea unei copii licențiate de soft, a unui produs pe care îl numim în mod curent "original", deși sensurile originare ale cuvântului s-au pierdut în contact cu noile tehnologii de reproducere și distribuire a unei opere autentice.

Cititorul nostru a cumpărat un astfel de produs - un computer game - fără a primi însă o factură din partea vânzătorului, iar acum se întreabă dacă lipsa facturii îl poate împiedica să demonstreze că deține un produs nepiratat. Situația este mai puțin comună, fiind vorba de un produs cumpărat dintr-un magazin de profil, circumstanță suficientă pentru a-i înșela vigilența și a-l determina să nu aibă dubii cu privire la originalitatea jocului.

Înainte de a examina problema licență versus factură fiscală, trebuie să îi atragem atenția că a făcut o dublă greșeală. Primo, conform Ordonanței de urgență a Guvernului 28/1999 privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, "clienții vor solicita, vor prelua și vor păstra bonurile fiscale asupra lor până la ieșirea din unitatea de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, în vederea prezentării acestora la un eventual control".

Secundo, garanția acordată oricărui produs sau serviciu este condiționată de existența bonului de cumpărare. Din păcate, prea puține persoane știu că, în urma cumpărării oricărui tip de produs, beneficiază de o garanție legală de 30 de zile (HG 665/1995 privind înlocuirea, remedierea sau restituirea contravalorii produselor care prezintă deficiențe de calitate), iar anunțurile de genul "marfa cumpărată nu se restituie/ schimbă" sunt nefondate. Un argument în plus pentru a solicita și păstra bonul fiscal. Sau de a refuza achiziționarea produsului dacă vânzătorul nu poate sau nu vrea să emită respectivul bon, nefiind loc pentru nici un fel de argumente ("nu e necesar", "produsul e sigilat"). În acest caz, atât clientul, cât și vânzătorul se află în culpă (vezi OG 28/1999, art. 9, lit. c și d) și se sancționează, în cazul clientului, cu amendă cuprinsă între 100.000 și 500.000 de lei, în cazul vânzătorului cu o amendă de la 1.000.000 la 5.000.000 de lei.

Revenind la factură, aceasta este un document comercial care poate demonstra existența operațiunii de vânzare-cumpărare, iar nu existența unei licențe asupra unui produs multimedia. De regulă, licența se află încorporată sau atașată produsului, cel mai adesea sub forma unui cod de identificare, dar și în alte forme. În plus, persoanele fizice sau juridice care produc, distribuie, comercializează sau închiriază programe pentru calculator pe teritoriul României au obligația să se înscrie în Registrul programelor pentru calculator (OG 124/200 și Decizia 5/2000 a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor). Așadar, probleme ar putea apărea numai în situația nefericită - și, sperăm, rarisimă! - în care softul achiziționat de cumpărătorul nostru este totuși contrafăcut. Factura are valoare probatorie în acest caz, iar absența ei îl pune pe cumpărător în dificultatea de a demonstra proveniența jocului. Proba se poate face doar cu martori, conform dreptului comercial, sau prin verificarea registrelor magazinului, pentru a constata numărul inițial de jocuri achiziționate și numărul acestora în magazin la data controlului. Dacă cumpărătorul în cauză a fost victima unei înșelătorii a vânzătorului, care a introdus fraudulos jocul în magazin și s-a folosit de cadrul legal oferit de funcția sa pentru a comercializa un produs piratat, deci fără a exista vreo urmă în registrele magazinului și dacă nici cumpărătorul nu are martori, cu regret îl anunțăm că tot ce mai poate face este să tragă învățătura de minte cuvenită. În același timp, îl sfătuim să nu renunțe la foarte lăudabila sa atitudine de a cumpăra numai produse licențiate.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro