Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


CeBIT - PC Magazine Romania, Mai  2001

Bluetooth de la vis la realitate

Tehnologia Bluetooth, prezentată prima oară în public la CeBIT 2000, a depășit faza teoretică, anul acesta primele prototipuri fiind prezente în standurile multor firme, produsele urmând să fie disponibile pe piață în cea de-a două jumatate a acestui an.
Tehnologia Bluetooth oferă posibilitatea realizării unei conexiuni fără fir, folosind banda de frecvență de 2,4 GHz. Transferul de date se realizează la viteza de 1 Mbps, fiind mai rapid decât un modem clasic de 56 kbps, dar mai lent decât soluțiile wireless LAN conforme standardului IEEE 802.11b.

Soluțiile oferite de Bluetooth sunt destinate pieței SOHO (Small Office Home Office), distanța acoperită fiind de maximum 100 m. Și prețul este inferior tehnologiei concurente și se așteaptă să coboare mult în următorii ani.

Totuși, tehnologia mai necesită încă îmbunătățiri, existând probleme de compatibilitate și interferență.

Estimări
Analiștii îi acordă credibilitate tehnologiei Bluetooth. Forrester Research, de exemplu, vede în aceste soluții un posibil competitor al telefoniei mobile standard. Iar Frost&Sullivan estimează că la sfârșitul acestui an vânzările globale de produse bazate pe tehnologia Bluetooth vor atinge 11 milioane de unități, generând un profit de aproximativ 2,72 mld.$.
Și producătorii de echipamente sunt încrezători, grupul de firme care sprijină proiectul - Bluetooth Special Interest Group - format din 5 firme în 1998 a ajuns în prezent la peste 2000 de firme afiliate. Desigur că nu toți îi prevăd un succes, întotdeauna există și sceptici.

Posibile scenarii
Cum am amintit deja, soluțiile Bluetooth sunt destinate realizării de rețele locale fără fir de dimensiuni mici. Există familii în care existența a două-trei calculatoare implică necesitatea legării lor în rețea. Folosirea cablurilor are inconvenientele ei. Alte soluții wireless sunt mai scumpe. Legătura în infraroșu necesită direcționarea corespunzătoare a dispozitivelor ce trebuie să comunice.

Iată un posibil scenariu. Un ziarist tocmai a venit la redacție de la o conferință de presă și a aflat că trebuie să plece repede să ia un interviu. Trebuie să-și actualizeze informațiile de pe PDA, să descarce pe calculator fotografiile de pe camera digitală și textele înregistrate pe reportofon. Nimic mai simplu dacă toate aceste dispozitive încorporează tehnologia Bluetooth. Ele se vor conecta automat la calculator în momentul intrării în cameră și toate operațiile care trebuiesc făcute se derulează fără a fi necesară intervenția ziaristului. Mai mult, acesta are timp să bea o cafea și să facă un schimb de impresii cu colegii.

Pare tentant, nu-i așa? Iată și un alt scenariu ce pare desprins din Star Trek, dar care va deveni în curând realitate: folosirea conectivității Bluetooth în hoteluri, restaurante sau baruri. Pentru un cost foarte mic, orice restaurant se poate transforma într-o cafenea cibernetică. Urmărirea comenzilor, dialogul dintre clienți și personal se poate desfășura mult mai rapid și mai ușor prin folosirea unor rețele de dispozitive Bluetooth.

Bluetooth la CeBIT 2001
Chiar dacă nu toți cei 2000 de susținători ai acestei tehnologii au fost prezenți cu astfel de dispozitive la CeBIT, cel puțin o sută cred că au fost. Exista chiar și un stand dedicat, ce a reunit 25 de furnizori Bluetooth. Este interesant de observat că o parte dintre companiile ce realizează și soluții wireless 802.11b au încorporat cipuri Bluetooth în dispozitivele Access Point, ce fac parte dintr-o astfel de soluție. Este cazul unor firme ca: Red-M, Hewlett-Packard, 3Com. Xircom, Digianswer și TDK Systems au prezentat PC carduri Bluetooth. Producătorii de telefoane mobile - Motorola, Ericsson, Nokia - expuneau handset-uri Bluetooth. Numeroase modele de PDA-uri și notebook-uri au putut fi de asemenea văzute la lucru. Hewlett-Packard a prezentat și trei modele de imprimante ce înglobează această tehnologie. N-au lipsit, desigur, nici producătorii de cipuri, așa cum este de exemplu compania Intel.

Sigur, în târg, demonstrațiile par atrăgătoare, vom vedea însă de-abia peste câteva luni cât de bine vor funcționa aceste produse.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro