Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Legislație - PC Magazine Romania, Decembrie  2001

Tehnologia informației din punct de vedere juridic

Noi "arme" împotriva terorismului


Elena Andreea Liță


Senatul Statelor Unite a aprobat recent un proiect de lege prin care se extinde autoritatea agenților federali cu privire la monitorizarea convorbirilor telefonice și a activităților de pe internet ale persoanelor suspectate de terorism și ale asociaților acestora.

De asemenea, legea reduce drastic condițiile pe care trebuiau să le respecte autoritățile federale în desfășurarea activităților legate de monitorizarea internetului, a telefoanelor sau a afacerilor persoanelor suspectate de terorism și a celor cu care aceștia intră în contact, întărind pedepsele care derivă din aceste acțiuni.

Cei care sprijină proiectul de lege sunt de părere că această măsură îi va ajuta pe agenții federali să prevină atacurile teroriste, în loc să înceapă urmăririle abia după atac. Conform prevederilor noii legi, cei care vor să o aplice trebuie doar să susțină în fața unui judecător că scopul lor este acela de a căuta informații legate de o activitate teroristă pentru a obține dreptul de monitorizare a telefonelor sau a afacerilor, cât și alte informații privind activitatea persoanelor suspecte și a asociațior acestora. Legea a stârnit un val de critici în acest sens, un alt protest fiind adresat cu privire la clauza care prevede detenții mai lungi pentru suspecții de terorism care nu sunt cetățeni americani.

Atent la aceste critici, președintele Bush a precizat că legea mai mult protejează, decât îngrădește drepturile cetățenilor, crescând abilitatea autorităților de a preveni, nu doar de a răspunde atacurilor teroriste. "Astăzi am făcut un pas esențial în combaterea terorismului, apărând drepturile constituționale ale tuturor amercianilor", a declarat Bush la ceremonia desfășurată la Casa Albă cu ocazia semnării proiectului.

Senatorul Russell Feingold, singurul care a votat împotriva acestei legi își justifică votul astfel: "Păstrarea libertății noastre este unul dintre principalele motive pentru care am început acest război împotriva terorismului. Vom pierde acest război fără să tragem un singur foc, sacrificând libertatea poporului american".

Deși proiectele inițiale care au trecut de Senat și de Camera Reprezentanților se bazau pe o propunere redactată de Ministerul de Justiție ca urmare a atacurilor teroriste din 11 septembrie, în cele două versiuni au existat diferențe semnificative.

Cea mai importantă diferență este aceea că în versiunea Camerei exista o clauză prin care se cerea Congresului să revizuiască peste trei ani o mare parte dintre măsurile de supraveghere prevăzute în lege. Într-un final, negociatorii Senatului și ai Camerei au ajuns la un acord privind această clauză. Astfel, versiunea Camerei - care prevedea o perioadă de trei ani cu posibilitatea de a fi extinsă la cinci ani de către președinte - va fi înlocuită cu o clauză definitivă, de patru ani, care prevede revizuirea legii de către Congres pe 31 decembrie 2005.

 

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro