Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Noiembrie  2001

Biliard pe harta lumii

Mihaela Cârstea
Redactor șef
PC Magazine România

Gata, a trecut vara.

Am intrat cu arme și bagaje, cu preocupările și neliniștile noastre, cu speranțe și îngrijorări, cu tristeți și bucurii în toamnă. Pentru elevi, 15 septembrie este începutul anului școlar, pentru unele firme este începutul anului financiar și poate că n-ar fi chiar nepotrivit să fie considerat chiar începutul anului calendaristic, pentru că el marchează terminarea vacanței, a concediului și reluarea preocupărilor obișnuite. Înseamnă reînvigorarea afacerilor. Planuri noi. Strategii noi. Un nou început de drum.

Dar să vedem ce ne-a adus această toamnă.

Urmările atacurilor teroriste asupra Statelor Unite își fac simțite prezența în cele mai variate forme și locuri, afectându-ne direct sau prin ricoșeu. Lumea este o imensă tablă de biliard. Cineva lovește o bilă ale cărei efecte sunt, în funcție de dexteritatea jucătorului, mai mult sau mai puțin controlate.
Mai multe companii aeriene au dat faliment sau se găsesc într-o situație critică. Domină un sentiment de teamă. Amenințările încă plutesc în aer.

Oamenii de afaceri călătoresc mai puțin, iar rezultatele asupra business-ului sunt defavorabile.

Distrugerea clădirilor și pierderea multor informații prețioase atrage atenția asupra soluțiilor de backup și de securitate, iar furnizorii acestora vor avea de câștigat în următoarea perioadă.

În schimb, reticența împotriva cardurilor inteligente crește. Posibilitatea de a se folosi datele personale în alte scopuri decât cele dorite de proprietar neliniștește opinia publică din Statele Unite.

Prietenul la nevoie se cunoaște, spune un proverb românesc. El își dovedește însă valabilitatea oriunde apare un moment de criză. Recent creatul sit www.ziffdavis.com/itrelief reprezintă o veritabilă bază de sprijin a comunității TI&C. Companii mai mari sau mai mici își manifestă disponibilitatea de a ajuta prin echipamente, soluții, instruire. Se oferă suport gratuit pentru videoconferințe oriunde în lume, servicii de comunicații, asistență pentru caz de dezastru, locuri de muncă pentru cei deveniți șomeri datorită tragicelor evenimente.

Va avea industria de entertainment de suferit? Iată un posibil subiect de meditație pentru cei interesați de această piață. Există din păcate destui pentru care filmele și jocurile violente reprezintă un model de viață. Pe moment, mai mulți producători de jocuri și-au amânat lansarea noilor producții pentru că includeau scene mult prea asemănătoare cu tragicele realități ale zilei de 11 septembrie. Simplul fapt de a înlocui turnurile gemene din New York cu orice altă clădire (cu pagoda din San Francisco, de exemplu) nu face decât să se evite presărarea sării pe rană, în rest... aceeași Mărie cu altă pălărie.

Atacurile biologice cu viruși de antrax au provocat o nouă psihoză în masă. Printre primele victime vizate - unul dintre sediile Microsoft. Atac asupra unuia dintre exponenții bogăției americane.

Orice plic poate ascunde o posibilă armă mortală. Azi e vorba de antrax, mâine, cine știe? Vor avea de suferit serviciile poștale? Va migra populația americană spre alte mijloace de comunicare? Posibil. Dar fiecare are probabil un călcâi al lui Ahile.

Un alt semn de întrebare legat de situația actuală existentă în Statele Unite îl ridică migrația specialiștilor TI. Recesiunea economică ce afectase destul de mult industria de TI de la începutul anului, multe companii recurgând la disponibilități importante de personal, restrânsese deja accesul specialiștilor străini. Iar în noua conjunctură tendința de escaladare a acestei bariere este mai puțin atractivă, tărâmul american al făgăduinței ne mai oferind garanțiile mult râvnite. Vor crește cu siguranță cotele Canadei, Australiei și Germaniei.

Trecând peste efectele tragediei americane, peste ocean există și alte subiecte de larg interes, cu impact asupra dezvoltării industriei informatice.
Dincolo de glumele și presupunerile privind numele noii companii rezultate din fuziunea dintre HP și Compaq, printre sugestiile uzuale aflându-se H-Paq și Com-P, realitatea arată pe termen scurt disponibilizarea a 15.000 de oameni, iar pe termen mediu se întrevăd dezavantaje pentru consumatori prin reducerea numărului de competitori.

Și, dacă toate acestea nu sunt de ajuns, Microsoft propune o nouă eXPeriență.Ce ne facem însă dacă facilitățile și mijloacele de protecție sunt percepute mai degrabă ca îngrădiri decât avantaje? Mai mult, din presa de specialitate din SUA răzbat avertismente privind riscul upgrade-ului, în special de la Windows 98 și Windows Me la XP. Și chiar sfaturi pentru utilizatorii de Windows 2000, să nu-l abandoneze dacă sunt mulțumiți de ceea ce le oferă.

Revenind la București după acest periplu american, constatăm că a început sezonul la conferințe, o modalitate preferată de mulți datorită raportului preț/performanță superior față de participarea la ,,marile" evenimente TIC naționale.

De remarcat totuși la capitolul evoluției de grup, Binary 2001- o expoziție eminamente software (excepțiile nu au făcut decât să confirme regula). În contrast cu CERF și IFABO care înregistrează de la an la an din ce în ce mai puțini expozanți, Binary e în creștere. Prețul mic este tentant, iar eficiența participării la urma urmei depinde în mai mare măsură de pregătirea expozanților decât de contribuția organizatorilor. Totuși nu îmi pot înfrâna regretul că echipa de la ARIES, care merită laude pentru eforturile depuse în această organizare, nu a mai găsit resursele de a face cunoscute rezultatele manifestării măcar pe sit, dacă nu și prin comunicate către presă. Câștigătorii concursurilor e-ideea și pentru cele mai bune programe prezentate în expoziție meritau mai multă atenție. Știu, Systems, târgul german de software, bătea la ușă, dar... se mai cerea un pic de energie pentru încheierea evenimentului local.

Echipa MCTI este omniprezentă la toate evenimentele industriei TIC. Semnalele de susținere au și ele importanța lor, dar nu sunt suficiente. Lumea vrea fapte. Apropo, a mai auzit cineva ceva de mult mediatizatele proiecte de legi?


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro