Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


In direct - PC Magazine Romania, Octombrie  2001

Ifabo 2001, un târgușor informatic

Mihaela Cârstea

Motto:
,,Dar ce anume-a fost, ce-am vrut să fie,
Noi nu vom ști-o poate niciodată."
Ion Minulescu


Cea de-a 8-a ediție a Târgului Internațional pentru Tehnologia Informației, Comunicații și Birotică - IFABO, deși a beneficiat de sprijinul MCTI nu a reușit să impresioneze prin nimic. Cu numai 3 săptămâni inainte de începerea evenimentului, numărul firmelor înscrise (sub 10) nu justifica organizarea unui târg, încercarea de salvare prin orientare spre evidențierea produselor românești pentru industria TI&C, nu a reușit decât să facă să se umple un hangar de la Romaero. O pregătire pentru participarea la un târg necesită timp pentru stabilirea strategiei și apoi pentru realizarea materialelor necesare pentru ca impactul să fie cât mai mare. Altfel... Degeaba au fost prezente nume de marcă, precum reprezentanțele locale ale companiilor IBM, Compaq, Microsoft, Ericsson Telecommunications, instituții guvernamentale, precum Inspectoratul General al Comunicațiilor, MCTI, SN Radiocomunicații, ca și alte firme cunoscute pe piața românească, numărul vizitatorilor a fost mic, iar cei ce nu și-au invitat ei înșiși potențialii clienți pentru discuții în stand, au constatat la sfârșit că ar fi fost preferabil să fie mai atenți cum își cheltuiesc banii.

Pe parcursul celor patru zile ale târgului au existat trei repere de interes: vizita oficială a primului misnistru Adrian Năstase, conferința ,,Pregătirea liberalizării pieței de telecomunicații" și conferința ,,Producția de software în România".

Premierul Adrian Năstase luând prima lecție de OfficeXP, produs nou lansat de Microsoft România la IFABO 2001.

Liberalizarea pieței de telecomunicații
Liberalizarea pieței de telecomunicații va reprezenta un moment de răscruce în dezvoltarea economică a țării, iată de ce atât organismele guvernamentale implicate cât și companiile TI&C se pregătesc pentru a face tranziția cât mai rapidă și eficientă. În prezentarea sa, secretarul de stat Ion Smeeianu a arătat că MCTI a demarat pregătirea liberalizării pieței de telecomunicații din România încă din acest an, pentru a asigura intervalul necesar creării unui mediu propice dezvoltării noilor operatori care vor intra pe piața telefoniei fixe începând din ianuarie 2003. S-a subliniat că o ,,preocupare esențială a MCTI este gestionarea eficientă a resurselor naționale limitate", cum ar fi, de exemplu, planul de numerotație. Secretarul de stat a arătat că liberalizarea pieței de telecomunicații are consecințe și asupra politicii guvernamentale în ceea ce privește serviciul universal, având în vedere necesitatea garantării accesului la serviciile telefonice pentru toți cetățenii României. ,,În această perioadă, MCTI lucrează la definirea liniilor directoare pentru a soluționa această problemă și la identificarea unor surse de finanțare care să asigure efectiv calitatea de serviciu universal pentru telefonie, mai ales pentru persoanele cu venituri modeste."

Gabriel Grecu, director general al Societății Naționale de Radiocomunicații, a anunțat în prezentarea sa că, până la sfârșitul acestui an, aplicația pentru videoconferință (a cărei demonstrație în timp real a putut fi urmărită în prima zi a târgului cu o conexiune între standul din expoziție și sediul MCTI) va fi extinsă, până la sfârșitul acestui an, în cel puțin alte 5 orașe ale țării, respectiv Timișoara, Cluj, Brașov, Constanța și Iași.

Au susținut prezentări în cadrul conferinței reprezentanți ai: Mobifon, Mobilrom, Cosmorom, Alcatel Romania, Ericsson, KPNQwest, Cisco Systems, Nokia, Kathrein Romania, RDS, ANISP, Astral Telecom, UTI, CFR Electrica. Transelectrica, GeCAD.

Producția de software în România
Masa rotundă ce a avut loc în 13 septembrie a fost moderată de Doina Banciu, consilier al ministrului CTI. Au prezentat punctele de vedere ale organismelor pe care le reprezintă: Adriana Țicău, secretar de stat pentru TI, Varujan Pambuccian, președinte al Comisiei pentru Comunicații și Tehnologia Informației de la Camera Deputaților, precum și reprezentanți ai asociațiilor profesionale: ARIES, ANIS, ATIC, ANISP.

Am putut afla de la Adriana Țicău despre strategia MCTI și etapele realizării acesteia, despre planul eEurope+ ce se adresează țărilor candidate la UE, despre proiectele pilot și licitațiile organizate de minister, importanța modernizării administrației publice, ca și dorința ca exportul din industria de software românească să ajungă la 1 mld. $ până la sfârșitul anului 2004. Cum era de așteptat, s-au făcut comentarii pe marginea ordonanței privind scutirea de impozit a unor categorii de salariați din domeniul TI. Am remarcat punctul de vedere al deputatului Varujan Pambuccian: ,,Ordonanța trebuie aplicată tuturor celor care lucrează în industria TI, aproximativ 6000 de persoane". Dintre ideile subliniate mai amintesc: sprijinirea unui sistem alternativ de învățământ, care să asigure o pregătire de ultimă oră a studenților; necesitatea ca România să-și creeze un nume în industria de software; necesitatea implicării mai active a MCTI în crearea pieței TI pentru soluțiile locale; existența unor parteneriate strategice, care ar putea fi făcute cu India și Israel.

Ideile și obiectivele pe care le-au prezentat reprezentanții asociaților profesionale au fost interesante, meritând multe dintre ele descrieri in extenso, spațiul nu ne permite însă acest lucru. Vă sugerez însă măcar să meditați la cele de mai jos, opiniile putând să le transmiteți, prin intermediul siturilor, însăși asociațiilor.

Vasile Baltac, președinte ATIC (www.atic.org.ro): ,,Suntem adepții unor măsuri rapide și de mare impact. O strategie de devoltare rapidă și pe termen scurt a industriei de software în România ar trebui să cuprindă în afara unor măsuri legate de organizarea internă a industriei și acțiuni guvernamentale, precum: acordarea în continuare de facilități pentru persoanele și firmele angajate în producția de software, adoptarea unei legislații a parcurilor tehnologice software care să acorde facilități investitorilor în producția de software, stimularea consumului intern de software, creșterea cifrei de școlarizare în învățământul superior de specialitate, sprijinirea exportului de software prin înființarea și finanțarea de oficii de promovare a industriei de software din România în mai multe locații din SUA și Europa de Vest, înființarea unui fond special de creditare pentru firmele mici și medii de software și servicii TI, întărirea controlului privind folosirea neautorizată a programelor de calculator și acțiuni de prevenire a atacurilor informatice generate din România".

Vlad Țepelea, vicepreședinte ANIS (www.anis.ro): ,,Progresul rapid către societatea informațională reprezintă pentru România principala opțiune strategică de dezvoltare economică și socială, de apropiere a nivelului de dezvoltare de acela al partenerilor din UE". Un rezumat al obiectivelor ANIS cuprinde: conștientizarea clasei politice, a specialiștilor din diverse domenii și a opiniei publice asupra importanței dezvoltării societății informaționale în România, crearea unei noi ,,culturi" a comunicării, asigurarea legislației și a cadrului instituțional necesar dezvoltării societății informaționale, dezvoltarea infrastructurii de comunicații și informatică, adaptarea administrației publice la societatea informațională și crearea unor noi servicii publice, dezvoltarea economiei bazate pe TI&C, creșterea rolului sistemului financiar-bancar, al cercetării&dezvoltării și al educației și instruirii în societatea informațională.

Gheorghe Șerban, director executiv ANISP (www.anisp.ro): ,,Asociația noastră are ca scop principal promovarea și sprijinirea intereselor furnizorilor de servicii internet și a serviciilor conexe în România și cooperarea cu organismele

,Putem profita de recesiunea occidentală, care cred că va mai dura trei ani"

legal abilitate în promovarea cadrului legislativ adecvat dezvoltării industriei internet și aducerii acesteia la standardele europene".

Despre obiectivele și demersurile și programele ARIES (www.aries.ro) puteți citi în interviul realizat cu Alexandru Borcea, președintele asociației

Și, ultimul cuvânt am să i-l dau din nou deputatului Varujan Pambuccian: ,,Putem profita de recesiunea occidentală, care cred că va mai dura trei ani" - o oportunitate cu care nu ne putem întâlni oricând.

În paginile ce urmează veți întâlni o rubrică nouă - SOFT ROMÂNESC, în care vom prezenta în fiecare număr câteva produse din paleta largă realizată de firmele locale de software.

 


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro