Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Tehnologii - PC Magazine Romania, Octombrie  2001

Despre siliciu și nu numai în inima Văii Siliciului - O nouă soluție de interconectare a dispozitivelor de stocare interne

Mihaela Cârstea

Introdusă în anii '80, soluția de interconectare paralelă ATA a dominat piața de interconectare a dispozitivelor de stocare interne pentru calculatoare desktop și portabile, fiind folosită la conectarea diferitelor dispozitive de stocare: discuri hard, CD-uri, DVD-uri etc. la placa de bază.

Noua tehnologie - Serial ATA - este văzută de dezvoltatorii săi ca o soluție pe termen lung, ce urmează să înlocuiască varianta paralelă, ale cărei limitări vor fi în bună parte soluționate, păstrându-se în același timp completa compatibilitate software.

Serial ATA va permite producătorilor să treacă la voltaje scăzute și la folosirea unui număr mai mic de pini pentru o mai eficientă integrare în viitoarele cipseturi sau altor componente integrate bazate pe siliciu. Reducerea numărului de pini va facilita activitatea de proiectare a plăcii de bază prin reducerea traseelor. Cablurile folosite vor putea fi mai subțiri și mai flexibile, facilitând realizarea unui design mai bun din punct de vedere termic și al dimensiunii. În plus, noul conector va fi mai fiabil.

În timp ce interfața ATA paralelă nu poate fi scalată astfel încât să suporte mai multe dublări de viteză, interfața serială ATA pornește de la 1,5 Gbps (echivalentul unei rate a datelor de 150 MBps) și va migra către 3.0 Gbps (300 MBps), apoi către 6.0 Gbps (600 MBps). Se estimează, conform tendințelor existente, că această evoluție va fi acoperitoare pentru următorii 10 ani.

Unitățile de disc bazate pe conexiune ATA paralelă sunt limitate de conectorii lor de semnal și putere la modul de cuplare a cablului. Conectorul ATA serial poate fi cuplat oricum, fiind în același timp hot-plugged. Această flexibilitate se așteaptă să determine accelerarea acceptanței sale pe piață.

Ca și în cazul interfeței paralele ATA, interfața serială se așteaptă a fi integrată în industria de cipseturi și pe măsură ce aceste cipseturi vor fi produse în număr mare se preconizează și ca prețurile celor două variante să fie similare.

Interfața Serial ATA va acoperi pentru început segmentele de calculatoare desktop și mobile, dar se va adresa și calculatoarelor mai puternice, de întreprindere, depășind astfel gama de utilizări a variantei paralele.

La forumul de la San Jose a fost prezentată specificația finală a versiunii Serial ATA 1.0, terminată pe 29 august 2001. Această specificație a fost elaborată de Serial ATA Working Group, ce are în componență 74 de membri printre care se află companiile APT Technologies Inc., Dell Computer Corp., IBM, Intel Corp., Maxtor Corp., Quantum Corp. și Seagate Technology.

Primul produs ce va incorpora noua interfață se așteaptă a fi disponibil pe piață în prima jumătate a anului viitor.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro