Computer Press Agora
Votați pentru noi



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




PC Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Nici o companie nu poate suplini rolul guvernului

Pe data de 8 noiembrie, Motorola Communications SRL a organizat cea de-a treia editie a "Zilei Motorola" in Romania, eveniment complex prin care s-a dorit sa se prezinte clientilor actuali si potentiali, partenerilor de afaceri, ultimele noutati din domeniul telecomunicatiilor, realizarile ultimului an si perspectivele de viitor ale firmei. Iata cateva dintre aceste informatii, din interviul acordat de Aurelian Sima, general manager al Motorola Communications SRL.

PC Magazine: Care au fost principalele repere ale activitatii Motorola in Romania in perioada dintre ultimele doua editii ale Zilei Motorola?

Aurelian Sima: Intervalul noiembrie 1999 - noiembrie 2000 a fost o perioada buna pentru domeniul in care ne desfasuram activitatea. Cel mai important eveniment petrecut in aceasta perioada l-a reprezentat deschiderea Centrului de Dezvoltare Software pentru Digital Signaling Processing din Bucuresti. Acest lucru a fost posibil datorita cresterii activitatii companiei Motorola in Romania, o crestere globala pentru toate domeniile de activitate, si s-a datorat eforurilor depuse de catre un grup de entuziasti pentru a oferi o alternativa specialistilor romani de a-si pune in valoare capabilitatile intr-un mod de lucru occidental, la noi acasa. Centrul este localizat in acest moment la Universitatea Politehnica Bucuresti si a fost deschis cu sprijinul Facultatii de Automatica si Calculatoare. Este un concept pe care Motorola l-a dezvoltat si implementat si in alte tari, cele mai apropiate centre similare fiind la Cracovia in Polonia si la Sankt Petersburg in Rusia. Este un centru de cercetare si dezvoltare care ofera studentilor din anii terminali posibilitatea de a-si desfasura activitatatea de documentare pentru lucrarile de diploma si are cea mai mare dinamica la ora actuala din punct de vedere al noilor angajati.

Ne-am continuat desigur activitatea principala, aceea de implementare a echipamentelor Motorola in reteaua GSM a MobilRom-ului, am dezvoltat o retea de distribuitori pentru produsele internet-networking group. S-a lucrat in continuare pentru produsele din domeniul CGISS (Consumer Gouvernamental Industrial Solution Sector) destinate in general organismelor guvernamentale, in principal pe sisteme de achizitii de date si pe echipamente radio de comunicatii. Ne-am facut treaba in parametri buni din punct de vedere al business-ului.

PC Magazine: Ce v-ati fi dorit sa realizati si nu ati reusit?

Aurelian Sima: In general, cam tot ceea ce ne-am propus sa facem am facut, chiar daca nu intotdeuna la termenul stabilit initial. Ce ne-ar fi placut sa se intample, dar nu s-a intamplat, a fost "un atac" asupra pietei gri si negre de terminale mobile pentru telefonia GSM. Estimarea noastra si a colegilor nostri din domeniu este ca in Romania, la aceasta ora, piata gri si neagra la un loc reprezinta 70-80% din totalul pietei. Ori, in aceste conditii, este un pic cam greu sa poti sa te dezvolti atata timp cat canalele de aducere in tara a acestor produse nu sunt controlabile de catre nimeni, inclusiv de catre organismele guvernamentale abilitate sa faca acest lucru. Cu circa doua luni in urma, Motorola impreuna cu Ericsson, Nokia, Alcatel, Mitsubishi au luat o pozitie oficiala pe piata romaneasca. Asteptam in continuare raspuns la initiativa facuta de companiile noastre. Noi credem ca am explicat suficient de bine organismelor abilitate sa adune dari catre Ministerul de Finante, catre trezoreria statului, ca acest fenomen aduce prejudicii nu numai companiilor, nu numai clientului final, ci, in primul rand, bugetului Romaniei, prin sustragerea de la plata taxelor vamale.

PC Magazine: Ce v-ati mai fi dorit sa faca executivul si legislativul pentru dezvoltarea domeniului TIC?

Aurelian Sima: Am sarbatorit trecerea prin Parlament a legii semnaturii electronice, lucru care reprezinta un bun inceput. Mi-as fi dorit sa treaca si legea comertului electronic, cu toate implicatiile ei. Mi-as fi dorit ca atentia forurilor tutelare sa fie indreptata spre organizarea acestei piete si in a oferi sprijin companiilor care investesc in acest domeniu. Mi-ar fi placut sa vedem o strategie care sa fie publica si care sa functioneze. Statul trebuie sa sprijine aceste activitati la nivel global. Motorola poate si chiar ofera sprijin, dar in cadru intern, pe care-l poate extinde si asupra exteriorului prin sprijinul pe care-l acorda pregatirii studentilor in cadrul laboratorului de cercetare&dezvoltare de la UPB, dar in nici un caz nu poate suplini rolul guvernului. Ori, din acest punct de vedere, consider ca guvernul ar trebui sa se implice mult mai mult in punerea in practica a acestei strategii care exista si impingerea ei catre autodezvoltare. Ma refer la posibilitatea ca un numar mult mai mare de studenti sa poata sa urmeze cursurile unor facultati din domeniu, poate chiar la inceput in detrimentul altora care nu-si mai gasesc la ora actuala suficiente resurse in economia romaneasca. Este un domeniu in care creierul este platit si, ca intotdeauna, este domeniul care aduce cele mai mari castiguri inapoi. In loc sa exportam creiere mai bine exportam inteligenta lor. Faptul ca tarile din jurul nostru - in primul rand Germania - au recunoscut faptul ca ele au local o problema pentru urmatorii ani, ma refer la anuntul ca 10.000 de specialisti TI din Romania pot sa lucreze urmatorii 3 ani de zile in Germania, spune foarte multe. De ce nu am exporta produsele inteligentei lor decat sa-i exportam pe ei ca atare? Acest lucru va crea o problema foarte mare acestui domeniu in Romania, care pana una alta este in topul primelor trei domenii investitionale. S-ar putea sa nu mai ai cu cine sa lucrezi in Romania intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat. Cineva cu nivelul de decizie adecvat ar trebui sa se gandeasca la modalitatile de stopare ale acestui exod. Repet, Motorola si orice alta companie de nivelul ei il pot face la nivelul lor intern, cu o mica extensie in afara, dar nimeni nu poate sa rezolve problemele unei tari ca Romania decat Guvernul si Parlamentul Romaniei.

PC Magazine: Ce va propuneti pentru anul viitor?

Aurelian Sima: Ne propunem foarte multe. Sunt foarte multe lucruri in etapa de cautare, de investigare, cum este de exemplu investigarea pietei de electronica auto. Motorola este unul dintre cei mai mari producatori de electronica pentru autovehicule. Viziunea noastra asupra viitorului este ca masina se va compune din patru roti, volan, motor si, in rest, numai electronica.

Exista contracte incheiate cu mari furnizori de automobile de pe piata, cum sunt: General Motors, Ford, Chrysler, Deimer Benz etc. Avem deci o expertiza in acest domeniu, fiind market leader. Prin achizitia Daciei de catre Renault, exista posibilitatea de a extinde prezenta noastra si in autoturismul popular.

Investigam, de asemenea, in continuare, posibilitatea de producere a telefoanelor mobile in Romania, dar, asa cum am explicat deja, dat fiind acei 70-80% import gri/negru, este o problema de creare de business case.

Apoi, sunt lucruri de bun simt pe care orice companie sau manager le face nativ. Ma refer, in primul rand, la pastrarea si cresterea bazei de clienti, pastrarea si cresterea nivelului afacerii, investigarea a ceea ce se intampla pe piata, pregatirea pentru liberalizarea domeniului telecomunicatiilor din 2003.

Suntem participanti activi la viata sociala. Exista domeniul foarte generos de sponsorizare in care incercam sa ajutam domenii mai vlaguite de buget - cultural, sanatate. Ne cautam noi parteneri, incercam sa ne dezvoltam relatiile cu cei vechi. Lucruri normale.

PC Magazine: Cum ati caracteriza echipa Motorola Romania?

Aurelian Sima: Din punct de vedere personal, am avut sansa ca pe parcursul evolutiei mele profesionale sa am cateva locuri de munca si sa cunosc suficient de multi oameni, trecand prin diverse domenii. Iar echipa pe care am gasit-o aici este una dintre cele mai bune cu care am lucrat vreodata. In primul rand, oamenii sunt constienti de ceea ce fac, sunt constienti pentru ce anume fac, sunt uniti, sunt tineri, sunt profesionisti. Cunosc foarte bine ceea ce au de facut, sunt oameni care doresc sa evolueze in acest domeniu in cadrul Motorola. E o potrivire fericita cu politica Motorola de a sprijini angajatii sub fel de fel de mijloace. De exemplu, in Motorola exista o lege nescrisa care spune ca e un drept al angajatului ca, indiferent de pozitia pe care o are in companie, sa fie indreptatit la 5 zile de training pe an in domenii pe care si le alege singur de comun acord cu managerul direct, inglobate in strategia companiei. Imaginati-va ca aceasta mana intinsa din partea Motorola se suprapune pe mana intinsa din partea angajatului, care nu isi ia acest drept pentru a-si dezvolta aptitudini pentru altceva, ci foloseste aceasta politica pentru a-si dezvolta capabilitatea lui de a raspunde necesitatilor interne Motorola si ale clientilor nostri. Principiul acesta de baza de a creste impreuna este foarte bun.

A consemnat Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.