Computer Press Agora
Votați pentru noi



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




PC Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Atentie, se va bloca autostrada (informationala)

Suntem pregatiti din punctul de vedere al domeniului TIC pentru integrarea europeana? Daca nu, atunci cand? Ce ar trebui facut pentru a ajunge la nivelul minim impus de Uniunea Europeana? Intrebari firesti pe care ar trebui sa si le puna cei ce ne guverneaza. Nu sunt sigura daca reprezentantii guvernelor ultimilor patru ani au facut-o, se pare ca nu prea si-au batut capul cu asa ceva. Cat despre ce urmeaza? Vom vedea.

Intr-o conferinta ce a avut loc cu doua zile inainte de alegeri, la care s-a dezbatut tema "Telecomunicatiile, premisa integrarii Romaniei in UE", Sergiu-Stelian Iliescu, presedintele Agentiei Nationale pentru Comunicatii si Informatica (ANCI), prezenta strategia stabilita de agentie pe termen mediu (2003, 2007) si lung (2012). A face insa planuri pe 12 ani inainte pare azi un lucru hazardat. Pana atunci se vor mai schimba minimum trei guverne, ale caror optiuni nu le putem prevedea.

In momentul de fata nu exista o strategie unitara de liberalizare a sistemului de telecomunicatii. Mai mult, se manifesta o tendinta de a crea infrastructuri de telecomunicatii paralele, care nu e deloc benefica, dimpotriva aduce pierderi mari statului roman. Convergenta serviciilor pe care le ofera diferiti furnizori nu trebuie interpretata ca o liberalizare. In Romania, in momentul de fata, nici nu exista o competitie reala, ci mai degraba o tendinta de monopol.

Toata lumea stie ca data de 1 ianuarie 2003 va marca inceputul privatizarii Romtelecom si deci a liberalizarii sectorului de telecomunicatii, un punct crucial ce va permite dezvoltarea pe baze normale ale competitiei de piata a acestui sector esential. Pana atunci, ANCI a prevazut separarea activitatii de reglementare de elaborarea de politici si strategii, elaborarea de reglementari privind numerotatia si spectrul radioelectric, trecerea la autorizarea generala, ridicarea restrictiilor la utilizarea infrastructurilor alternative si a ultimelor restrictii pe piata serviciilor postale.

Pana la 1 ianuarie 2007 se doreste implementarea aquis-ului comunitar, adica a grupului de directive considerate minimale pentru ca o tara sa poata fi integrata in UE. Printre acestea se afla: clauza retelei deschise, asigurarea competitiei pe piata echipamentelor terminale si a serviciilor de telecomunicatii, protectia datelor cu caracter personal, abolirea restrictiilor de utilizare a retelelor de televiziune prin cablu, existenta unui cadru comun pentru autorizatii generale si licente in domeniul telecomunicatiilor etc. Exista semne serioase de intrebare referitoare la posibilitatea reala a indeplinirii acestor conditii, chiar daca mai sunt sase ani pana atunci. In primul rand e necesara o vointa politica pentru promovarea domeniului. Ar trebui sa ia fiinta un minister dedicat tehnologiei informatiei si comunicatiilor, cu specialisti care sa cunoasca bine problemele specifice si sa incerce sa gaseasca solutiile cele mai bune de rezolvare a acestora. In 1999, au fost nejustificat desfiintate doua ministere - cel al cercetarii si cel al comunicatiilor, fiind marginalizate astfel sectoare de extrema importanta pentru dezvoltarea unei tari. Aceasta situatie ar trebui remediata de urgenta. Sunt necesare rapid reglementari noi, incepand de la Codul utilizarii si dezvoltarii tehnologiilor informatiei, la legile pentru dezvoltarea comertului electronic, legea Autoritatii de Reglementare in Comunicatii s.a.m.d. Trebuie sa existe o colaborare cu alte institutii ale statului - ministere, Consiliul National al Audiovizualului etc.

"Avem sansa ca suntem putini si suntem considerati mai putin importanti. Putem construi bine, fara greseli si balbaieli. Cand vom iesi cu Jaguarul pe autostrada vom fi observati" - spunea deputatul Varujan Pambuccian la conferinta amintita. Sa fie asa de usor? Nu stiu de ce dar vorbele acestea imi amintesc sintagma despre potentialul urias pe care il are Romania, sintagma auzita pana la saturatie de la specialisti si oameni de afaceri straini din domeniul TIC.

Sigur, daca "de sus", din domeniul administratiei, lucrurile se misca lent, o strategie inteligenta a sectorului privat, bine pusa la punct si coordonata, poate avea pana la urma rezultate bune. Fortele au inceput sa se concentreze, desi parca au aparut cam multe asociatii profesionale. Un presedinte odata ales e greu de inlaturat, asa ca mai bine ia fiinta o noua asociatie. De curand s-a infiintat chiar o super asociatie - VECTOR (Federatia Asociatiilor de TIC si media), formata din ANEFI, ANIS, ARCA, APRCC, care isi propune realizarea unui lobby comun, sa devina un partener real de dialog al puterii pe probleme comune industriilor din domeniu si reprezentare pe plan international. Si un numar important de furnizori de servicii internet, numai din capitala deocamdata/din pacate, au format o asociatie care se doreste a deveni interlocutor al mult hulitului Romtelecom, al IGP-ului si al tuturor celor care reprezinta o frana in dezvoltarea telecomunicatiilor in Romania. Si, s-ar putea sa asistam curand la primele manifestari agresive din partea unei categorii a populatiei care nu va bloca soselele rutiere, ci pe cele informationale. Se intentioneaza blocarea accesului la internet. Cat va fi nevoie. Si nu cred ca cei impotriva carora va fi indreptat protestul vor fi direct afectati, dar sunt destui cei care sunt dependenti de aceasta cale de comunicare si care vor solicita cu tarie solutionarea revendicarilor. Care pe care.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.