Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Unitati CD-RW

Mircea Sabau

Arhivarea fisierelor si crearea copiilor de siguranta nu au fost niciodata asa de importante ca acum. Iar cu unitatile CD-RW de azi, procesul de scriere a CD-urilor a devenit mai usor si mai simplu ca niciodata. De ce sa mai asteptam?

Viata noastra de zi cu zi incepe sa devina tot mai "digitalizata". Daca la noi inca nu ne urmarim conturile bancare, nu ne platim taxele si impozitele cu ajutorul calculatorului personal, in viitor nu vom putea ocoli aceste lucruri, deoarece toate aceste activitati realizate cu PC-ul sunt mai rapide si mai usor de facut. Iar daca patrundeti in profunzimea lumii computerizate, veti descoperi repede ca aveti pe birou o masina care stocheaza multa informatie extrem de valoroasa. Si, deoarece aceasta masina nu este infailibila, este vital sa dispuneti de o modalitate de a va salva datele la loc sigur.
Mula lume a achizitionat dispozitive de stocare pe suport amovibil in scopul crearii copiilor de siguranta a datelor, o data cu popularitatea unitatilor Iomega Zip. Dar capacitatea de stocare limitata (100MB-250MB) a acestora a devenit insuficienta. Pentru un backup de mare volum, multi s-au reorientat spre capacitatile mai mari de stocare oferite de unitatile CD-RW, in loc sa opteze pentru unitatile de stocare pe banda magnetica (care si ele pot stoca un volum mare de date, dar le acceseaza mult mai lent). Din aceste motive, laboratorul PC Magazine Romania a strans o recolta de 10 modele de unitati CD-RW, existente pe piata romaneasca, pentru a fi testate si evaluate pentru dumneavoastra.
CD-RW si CD-R
Unitatile CD-RW pot scrie atat medii CD-R, cat si CD-RW (dar nu puteti sterge datele de pe un CD-R), putand citi discurile CD-ROM si cele audio. Momentan, standardele CD-R si CD-RW permit stocarea a pana la 650 MB de date, desi noile discuri CD-RW de inalta capacitate ridica aceasta limita la 700 MB. Discurile CD-R au aceeasi capacitate ca si cele CD-RW, sunt mai ieftine si pot fi citite de aproape orice unitate CD sau DVD, fiind un mediu de distributie excelent. Dar unitatile CD-R au devenit tot mai putin cautate pe masura ce pretul suratelor lor CD-RW a inceput sa scada. Prin urmare, se pare ca plusul de versatilitate oferit de o unitate CD-RW justifica din plin banii cheltuiti in plus. Mai notati ca, atat unitatile CD-R, cat si CD-RW pot scrie discuri CD-R care sunt citite de playerele de CD-uri audio standard.
Cum sa alegeti o unitate
In primul rand, trebuie sa va decideti asupra tipului de model: intern sau extern. In medie, unitatile externe sunt mai scumpe cu circa 100$, fata de cele interne asemanatoare. In schimb, reprezinta singura solutie decenta daca trebuie sa utilizati unitatea pe mai multe sisteme. Apoi, mai sunt si alti factori de care puteti tine cont. Cele mai ieftine unitati CD-RW se conecteaza prin interfata EIDE, care de regula nu se foloseste intr-o utilizare externa. De obicei, unitatile externe se conecteaza prin interfata SCSI, dar nu uitati de banii pe care trebuie sa ii dati pe cartela SCSI si pe cablul de conectare (majoritatea unitatilor nu il includ). Unitatile USB si IEEE 1394 au inceput sa apara, dar ambele tipuri au nevoie de suportul oferit de Windows 98 SE sau Windows 2000. Din cele 10 unitati CD-RW testate, majoritatea au fost dispozitive interne EIDE, cu toate ca am avut si o unitate SCSI interna si doua unitati USB externe. Diferenta de performanta intre unitatile SCSI si EIDE, comparabile ca viteze, a fost minora. Pana in momentul efectuarii testelor, nici o firma din Romania nu a oferit o unitate CD-RW cu interfata IEEE 1394.
Folosind un pachet de premastering puteti crea discuri CD-R conform ISO 9660 ce pot fi citite practic pe orice PC. De asemenea, puteti lucra usor cu aceste unitati incarcand un driver ce poate citi discuri UDF (Universal Disk Format). Domeniul audio este o aplicatie interesanta a unitatilor CD-RW, mai ales acum cand fisierele internet si MP3 au intrat in scena. Cateva din pachetele software incluse va pun la dispozitie uneltele necesare descarcarii, stocarii si decodificarii fisierelor MP3, RealAudio sau Windows Media.
In fine, daca trebuie sa salvati gigaocteti de date importante, pretul de stocare este cel mai important factor si cu siguranta ca veti opta pentru unitati CD-R. Daca insa capacitatea catorva discuri CD-RW va este suficienta, si aveti nevoie de o modalitate simpla de a schimba informatie intre mai multe sisteme, atunci o unitate CD-RW este cea mai buna alegere.

HP CD Writer Plus 9310i
Panasonic MAXI CD-RW
HP CD Writer Plus 8250i
Mitsumi CD-Rewriter 4804TE
HP CD Writer Plus 9110i
Mitsumi CD Writer 4804TU
Iomega ZipCD 650MB
PlexWriter 12/4/32
Acer CD ReWriter
LG CD ReWriteable Recorder

HP CD Writer Plus 9310i
Model intern, EIDE; 32X citire/4X rescriere/10X scriere. Punctaje: scriere CD-R (14:54); scriere CD-RW (27:00); CD-ROM WinMark 99 (1030); CD-ROM Access Time (112 ms). Distribuitor: Ima Infoconsult, tel.: 01-323.48.13; www.ima-info.ro.
Produsul CD Writer Plus 9310i al firmei Hewlett-Packard este o unitate interna rapida, sigura, cu software din abundenta. Designul unitatii urmeaza linia cunoscuta deja a firmei HP. Instalarea si punerea in functiune sunt extrem de simple. In cateva minute am conectat unitatea la interfata EIDE si am instalat software-ul livrat pe CD-uri. Windows 98 a recunoscut unitatea si a validat-o ca unitate CD-ROM.
Software-ul ce insoteste modelul CD Writer Plus 9310i este compus din Easy CD Creator si DirectCD de la Adaptec, completat de ACID (daca sunteti pasio-nati de muzica, va puteti crea singuri propriile piese muzicale) de la Sonic Foundry, HP Simple Backup si Neato Labeler.
Performantele unitatii au fost excelente, gratie memoriei tampon de 4 MB si a vitezei de scriere de 10X. Spre deosebire de alte unitati CD-R si CD-RW, CD Writer Plus 9310i se descurca excelent si ca lector CD-ROM, lucru evidentiat de suita de teste ZD CD WinMark. Modelul CD Writer Plus 9310i este unul castigator: scrie si citeste la viteze mari, avand in pachet software foarte util.

sus

Panasonic MAXI CD-RW
Model intern, EIDE; 32X citire/4X rescriere /8X scriere. Punctaje: scriere CD-R (16:48); scriere CD-RW (19:45); CD-ROM WinMark 99 (1090); CD-ROM Access Time (156 ms). Distribuitor: SC Ubi Soft SRL, tel.: 01-231.67.69; www.guillemot.com.
Unitatea MAXI CD-RW, cea mai scumpa unitate IDE testata, in afara de viteza de scriere de 8X si cea de citire de 32X, nu pare sa aiba ceva deosebit care sa ii justifice pretul. Nici pachetul software ce insoteste produsul nu este prea generos: contine doar suitele PrimoCD Plus si abCD ale firmei Prassi. PrimoCD Plus are caracteristici si functii puternice, dar pentru a le utiliza, trebuie mai intai sa consultati manualele de utilizare, deoarece interfata sa nu este atat de intuitiva ca si cea a suitei Adaptec Easy CD Creator. Instalarea unitatii este simpla, sistemul de operare Windows 98 SE recunoscand-o automat. Iar instalarea software nu dureaza decat cateva minute. In privinta performantelor, s-a comportat foarte bine la scrierea discurilor CD-R si CD-RW. Iar la citirea discurilor CD-ROM, suita ZD CD WinMark a apreciat-o ca fiind a doua ca performanta. Manualele de instalare sunt bine organizate, clare, cu exemple concrete pentru diverse situatii. Daca, pe langa scrierea discurilor CD-R si CD-RW, in munca dumneavoastra trebuie sa aveti acces rapid la informatie stocata pe suport CD-ROM, unitatea MAXI CD-RW poate fi o optiune buna.

sus

HP CD Writer Plus 8250i
Model intern, EIDE; 24X citire/4X rescriere/4X scriere. Punctaje: scriere CD-R (21:08); scriere CD-RW (19:57); CD-ROM WinMark 99 (474); CD-ROM Access Time (123 ms). Distribuitor: Tape Computers, tel.: 01-330.23.92; www.tape.ro.
CD-Writer Plus 8250i are un pret mediu ca unitate IDE, reprezentand o buna alegere mai ales pentru utilizatorii cu mai putine cunostinte tehnice. Modelul 8250i are o documentatie consistenta, precum si un set aproape complet de instrumente software. Manualul de instalare prezinta modul de utilizare a suitei Adaptec Easy CD Creator pentru scrierea de date, muzica sau scrierea pe suport CD-RW. Pe langa Direct CD, mai gasim aici software-ul HP Fast Format.
Asa cum ne-am asteptat, HP CD Writer Plus 8250i a atins aceleasi nivele de performanta ca alte unitati similare. Exceptie face performanta la citirea discurilor CD-ROM, unde suita WinMark i-a acordat doar 474 de puncte, cu toate ca viteza de catalog la citire este de 24X. Doar unitatea Iomega ZipCD 650MB a fost mai slaba la acest test, cu mentiunea importanta ca aceasta din urma are viteza de citire de 4 ori mai mica.
Pentru utilizatorii incepatori, care se simt intimidati de tehnologia CD-RW, modelul 8250i poate fi remediul: pretul este aproape cel mai mic, manualele sunt excelente, performantele acceptabile. In plus, software-ul livrat le va oferi aproape tot ceea ce ar avea nevoie.

sus

Mitsumi CD-Rewriter 4804TE
Model intern, EIDE; 24X citire/4X rescriere/4X scriere. Punctaje: scriere CD-R (21:10); scriere CD-RW (19:55); CD-ROM WinMark 99 (709); CD-ROM Access Time (131 ms). Distribuitor: PC&A Prod SRL, tel.: 01-242.53.84; www.pca.ro.
Unitatea interna 4804TE, cu toate ca a fost cea mai ieftina unitate EIDE testata, a reusit sa faca fata cu succes testelor noastre. Cu caracteristici de catalog medii, modelul 4804TE s-a descurcat bine la scrierea pe suport CD-RW si mediu la scrierea discurilor CD-R. La testele de citire, a obtinut un punctaj global bun si un timp mediu de acces mai bun decat cel de catalog. Pentru scriere, impreuna cu unitatea primiti software-ul firmei CeQuadrat WinOnCD 6.6 si Packet CD 3.0 (pentru scrierea si accesul la informatia de pe suport reinscriptibil). Unitatea este recunoscuta automat de Windows 98 SE. Nu trebuie decat sa instalati pachetele soft si sunteti gata pentru scrierea primului disc.
Desi manualul produsului are un aspect sobru, informatia este utila, fiind tradusa in nu mai putin de 15 limbi: din pacate, nu si in limba romana. Daca aveti nevoie de o unitate CD-RW buna, la un pret accesibil, Mitsumi CD-Rewriter 4804TE poate fi o alegere buna.

sus

HP CD Writer Plus 9110i
Model intern, EIDE; 32X citire/4X rescriere/8X scriere. Punctaje: scriere CD-R (16:50); scriere CD-RW (18:59); CD-ROM WinMark 99 (1030); CD-ROM Access Time (113 ms). Distribuitor: Tape Computers, tel.: 01-330.23.92; www.tape.ro.
Ca frate mai mic al modelului 9310i, HP CD Writer Plus 9110i, difera la prima vedere doar prin viteza de scriere a discurilor CD-R si prin pretul mai mic cu 65$. Regasim aici aceleasi pachete software de la Adaptec (Easy CD Creator, DirectCD), completate cu succes de HP Disaster Recovery, HP Fast Format, Neato CD Labeler si Multimedia Organizer Deluxe. Memoria tampon pentru date este de 2 MB.
Instalarea implica aceiasi pasi simpli si intuitivi, unitatea fiind recunoscuta automat de Windows 98 SE. Fata de 9310i, modelul 9110i este putin inferior ca performante la scrierea discurilor CD-R si a celor CD-RW. In privinta citirii, suita de teste ZD CD WinMark a acordat acelasi numar de puncte ca modelului 9310i, timpul de acces fiind doar cu o milisecunda mai mare. Manualul de instalare prezinta informatie utila, bine organizata. Daca o viteza de scriere de 8X va este suficienta, merita sa economisiti 65$ si sa optati pentru HP CD Writer Plus 9110i. Veti avea o unitate performanta si un set complet de instrumente software care va vor satisface toate cerintele.

sus

Mitsumi CD Writer 4804TU
Model extern, USB; 8X citire/4X rescriere/4X scriere. Punctaje: scriere CD-R (21:13); scriere CD-RW (19:58); CD-ROM WinMark 99 (480); CD-ROM Access Time (141 ms). Distribuitor: PC&A Prod SRL, tel.: 01-242.53.84; www.pca.ro.
Ce-a de a doua unitate Mitsumi este una externa, cu interfata USB. Modelul 4804TU, ca unitate portabila, pare putin cam voluminos. Dar trebuie remarcat aici ca sursa de alimentare, spre deosebire de Iomega ZipCD 650MB, este inclusa in carcasa unitatii. Impreuna cu Mitsumi CD Writer 4804TU mai primiti un cablu de alimentare cu tensiune, un cablu USB si unul pentru iesirea audio.
Acest model a fost singurul pe care Windows 98 SE nu l-a recunoscut automat. Oricum, manualul de instalare spune acest lucru si, dupa ce am furnizat driverul de pe discheta de instalare, totul a decurs normal, repede si fara nici o problema.
La teste, unitatea s-a descurcat ceva mai bine decat cea ZipCD, gratie caracteristicilor sale mai bune la citire. Singurul lucru de care ne putem plange este faptul ca, formatarea unui disc CD-RW dureaza cam multisor, circa o ora si 20 de minute. Programele soft ce insotesc unitatea sunt aceleasi ca la modelul 4804TE: programul de scriere CeQuadrat WinOnCD 3.6 si de scriere/citire Packet CD 3.0. Chiar daca nu au aceleasi caracteristici, surprinzator, pretul acestei unitati externe este mai mic decat cel al unitatilor interne HP CD Writer Plus 9310i si Panasonic MAXI CD-RW. Performantele, pretul scazut si, nu in ultimul rand, portabilitatea fac din Mitsumi CD Writer Plus 4804TU una din cele mai bune alegeri acolo unde schimbul de informatie intre sisteme neconectate in retea este vital.

sus

Iomega ZipCD 650MB
Model extern, USB; 6X citire/4X rescriere/4X scriere. Punctaje: scriere CD-R (29:48); scriere CD-RW (19:50); CD-ROM WinMark 99 (425); CD-ROM Access Time (119ms). Distribuitor: Tornado Sistems, tel.: 01-312.75.07; www.tornado.ro.
Cand o unitate Zip nu este o unitate Zip? Atunci cand este un Iomega ZipCD 650MB. Asa cum ne-am asteptat de la Iomega, aceasta unitate externa USB face parte dintr-un pachet bine echilibrat, cu software consistent, din care fac parte: Adaptec Easy CD Creator (unul din cele mai bune pachete CD-R), DirectCD (cu care puteti formata discuri in sistemul de fisiere UDF), Iomega QuickSync (un fel de soft de backup mai neobisnuit care salveaza automat fisierele modificate, conform unei programari, pastrand si numarul de versiune a fisierului) si Iomega Edition for CD/DVD labels.
Instalarea si punerea in functiune a unitatii sunt foarte simple. Windows 98 a recunoscut din mers conectarea unitatii la portul USB, iar instalarea pachetelor de programe livrate nu dureaza decat cateva minute. Dar cum documentatia in mare parte o gasiti pe un CD insotitor, daca nu aveti o unitare CD-ROM functionala, nu o veti putea citi inainte de instalare. Ca dimensiuni, unitatea este relativ mica, dar nu incorporeaza si sursa de alimentare. Cu ZipCD mai primiti adaptorul de tensiune cu cablu de alimentare, un cablu USB si un cablu pentru iesirea audio.
La testele de scriere a discurilor CD-R si CD-RW, aceasta unitate s-a situat sub media punctajelor. Iar la testele de citire, cu doar cei 6X, a fost evident cea mai lenta unitate. Marele avantaj ale acestui model extern este insa portabilitatea si usurinta de instalare si punere in functiune. In plus, puteti conecta unitatea si la platforme MacOS. Daca in activitatea dvs. trebuie sa schimbati documente, programe si alte informatii intre sisteme fara acces in retea, cu toate ca pretul este aproape de 300$ - cel mai mare dintre toate - unitatea Iomega ZipCD 650MB poate fi solutia.

sus

PlexWriter 12/4/32
Model intern, Ultra SCSI; 32X citire/4X rescriere/12X scriere. Punctaje: scriere CD-R (11:14); scriere CD-RW (17:58); CD-ROM WinMark 99 (983); CD-ROM Access Time (151 ms). Distribuitor: Intl. Computer Group, tel.: 01-221.73.43; www.icg.ro.
Unitatea Plextor PlexWriter 12/4/32 poarta acest nume datorita vitezelor sale: scrie cu 12X, rescrie cu 4X si citeste cu maxim 32 X. Unitatea interna de 308$ are cateva caracteristici noi care o distanteaza de alte produse concurente, cu aproximativ aceleasi specificatii de performanta. Ca unitate SCSI, PlexWriter se instaleaza si configureaza la fel de usor ca orice dispozitiv intern SCSI. Documentatia este clara, iar unitatea a fost recunoscuta de sistem fara nici o problema. O caracteristica interesanta a unitatii este memoria tampon de 4 MB. In general, testele noastre au indicat faptul ca 2 MB sunt suficienti pentru a evita depasirea memoriei tampon, dar memoria suplimentara a Unitatii PlexWriter reduce dramatic posibilitatea aparitiei unor astfel de probleme.
Pachetul nu include cartela SCSI, iar software-ul nu pare la fel de bogat ca in cazul altor unitati. Pe langa programul de scriere WinOnCD si cel de citire Packet CD, mai gasim pachetul Plextor Utility. In privinta performantelor, unitatea PlexWriter a fost categoric lidera la scrierea discurilor CD-R. Este drept ca nici nu a avut un concurent cu aceleasi specificatii. Dintre toate produsele testate in acest numar, PlexWriter a fost singura unitate CD-RW cu viteza de scriere 12X. In schimb, a fost mai slaba la citirea discurilor, comparativ cu alte unitati cu aceeasi viteza de citire. Insa la scrierea discurilor CD-RW, a excelat din nou. Pentru testarea unitatii am folosit o cartela SCSI Tekram din seria DC 395. Fie ca trebuie sa scrieti discuri CD-R, fie CD-RW, la pretul si vitezele atinse, unitatea PlexWriter 12/4/32 este una din cele mai bune optiuni.

sus

Acer CD ReWriter
Model intern, EIDE; 32X citire/4X rescriere/4X scriere. Punctaje: scriere CD-R (25:23); scriere CD-RW (18:46); CD-ROM WinMark 99 (592); CD-ROM Access Time (119 ms). Distribuitor: Tornado Sistems, tel.: 01-312.75.07; www.tornado.ro.
O alta unitate CD-RW din categoria 32/4/4 a fost si modelul intern, EIDE, Acer CD ReWriter. Cu un design placut, silentioasa, aceasta unitate pare putin cam scumpa la prima vedere, chiar daca, spre deosebire de concurenti, poate citi discurile CD-ROM cu maxim 32X. Testele noaste de citire au evidentiat faptul ca lucrurile nu stau chiar cum spun datele de catalog: CD WinMark i-a acordat un punctaj global chiar mai mic decat al unitatii Mitsumi 4804TE cu viteza de citire de 24X. Insa la testele de scriere s-a comportat acceptabil, in special la scrierea pe suport CD-RW. Software-ul de scriere oferit a fost cel de la Adaptec (Easy CD Creator si DirectCD). Ne-am fi asteptat la mai mult software, dar nu am avut noroc. Unitatea se instaleaza usor, Windows 98 SE recunoscand-o la pornire. Iar cu instalarea software nu aveti cum sa pierdeti prea mult timp.

sus

LG CD ReWriteable Recorder
Model intern, EIDE; 32X citire/4X rescriere/8X scriere. Punctaje: scriere CD-R (17:04); scriere CD-RW (19:35); CD-ROM WinMark 99 (1200); CD-ROM Access Time (93,80 ms). Distribuitor: K Tech Electronics, tel.: 01-222.20.36; www.ktech.ro.
Cand am deschis pachetul cu unitatea LG CD ReWriteable Recorder, am remarcat de la prima vedere cele doua manuale de instalare a unitatii si de utilizare a programelor de scriere, dupa parerea noastra cele mai complete manuale intalnite la aceste teste. Obtineti de aici informatii valoroase despre cum poate fi evitata depasirea memoriei tampon in diverse situatii, cum trebuie sa scrieti discurile pentru a evita neplacerile unei blocari si altele. Programele livrate sunt cele ale firmei Adaptec, Easy CD Creator si DirectCD. Din pacate, alt soft nu mai gasiti.
Supusa testelor, unitatea si-a dovedit performantele specificate in datele de catalog, avand un timp de acces de sub 100 ms. La scrierea discurilor CD-R si a celor CD-RW s-a tinut foarte aproape de unitatile concurente echivalente, HP CD Writer Plus 9110i si Panasonic MAXI CD-RW. Suprematia insa o detine la citirea discurilor CD-ROM, unde suita de teste ZD CD WinMark a desemnat-o castigatoare. Singurul lucru de care cumparatorii potentiali s-ar putea plange este pretul cam mare, de aproape 200$. Daca insa doriti o unitate CD-RW rapida, LG CD ReWriteable Recorder este o optiune valoroasa.

sus


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro