Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


PARTICIPAREA ROMANIEI LA CONFERINTA MONDIALA DE RADIOCOMUNICATII

-comunicat din partea ANCI-

In perioada 8 mai - 2 iunie 2000, la Istanbul, s-au desfasurat lucrarile Conferintei Mondiale de Radiocomunicatii, organizata de catre Uniunea Internationala de Telecomunicatii. Conferintele mondiale de radiocomunicatii sunt organizate o data la doi ani si reprezinta forumul suprem al sectorului de Radiocomunicatii al UIT. Scopul acestor conferinte este, pe de o parte, reactualizarea continua a Regulamentului International al Radiocomunicatiilor si reactualizarea Tabelului de utilizare a benzilor de frecventa, pe de alta parte. Deciziile Conferintei Mondiale de Radiocomunicatii au valoare de tratat. In acest sens, rolul acestor conferinte este determinant in evolutia si disponibilitatea serviciilor de radiocomunicatii la nivel mondial.
Romania, ca membra a Uniunii Internationale de Telecomunicatii, a fost reprezentata de o delegatie condusa de presedintele Agentiei Nationale pentru Comunicatii si Informatica, domnul profesor Dr. Sergiu Stelian Iliescu. Din delegatie au facut parte experti de la Agentia Nationala pentru Comunicatii si Informatica, Inspectoratul General de Comunicatii, Ministerul Apararii Nationale, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe.

Intalniri bilaterale ale delegatiei Romaniei
Cu ocazia lucrarilor Conferintei, seful delegatiei romane, domnul Sergiu Stelian Iliescu, presedintele Agentiei Nationale pentru Comunicatii si Informatica a avut o serie de intalniri bilaterale cu oficiali ai altor delegatii.
O prima intalnire a avut loc la propunerea sefului delegatiei franceze, dl. Guyguet, presedintele Agentiei Nationale Franceze de Frecvente. In urma acestei intalniri s-a hotarit ca in toamna sa aiba loc intalniri oficiale intre cele doua autoritati, pentru a se analiza posibilitatile de colaborare pe plan tehnic prin specializarea unor ingineri romani in Franta.
Presedintele A.N.C.I. a avut convorbiri cu prim vicepresedintele Autoritatii de Telecomunicatii din Ukraina, in urma careia s-a decis reluarea sedintelor de coordonare in utilizarea spectrului radio in zonele de frontiera.
Pentru a intari relatiile cu tarile africane, domnul Sergiu Stelian Iliescu, a avut intalniri cu sefii delegatiilor din Mali, domnul Idrissa Samaké si Gabon, care vor fi invitati oficial in Romania in cursul lunii septembrie pentru a se analiza posibilitatea ca tara noastra sa preia traficul carrier pentru anumite tari africane prin Statia de sol de la Cheia, apartinand Societatii Nationale de Radiocomunicatii. In cursul intalnirilor care vor avea loc in septembrie se va lua in discutie si acordarea de asistenta tehnica specializata tarilor africane, inclusiv prin demararea unor programe de specializare ale expertilor africani in Romania.

Agenda Conferintei Mondiale de Radiocomunicatii
Cel mai important punct de discutie a fost cel legat de Sistemul mondial de telecomunicatii - IMT 2000 care preconizeaza existenta a doua componente majore, componenta terestra si componenta prin sateliti artificiali ai Pamantului. S-a cazut de acord si cu utilizarea unor platforme amplasate la mare altitudine (HAPS), pe care sa se instaleze o serie din statiile de baza ale sistemului. Deoarece in benzile de frecventa propuse pentru realizarea acestui sistem in prezent functioneaza si alte servicii, s-a pus problema continuarii si elaborarii unor studii suplimentare pentru determinarea conditiilor de partaj.
IMT 2000 ar trebui sa permita introducerea telecomunicatiilor multimedia mobile de inalta calitate pe piata mondiala a comunicatiilor de masa pe baza unui ansamblu de interfete specificate in cadrul normei UIT, care a fost adoptata la Adunarea de radiocomunicatii, a carei reuniuni s-a tinut inainte de Conferinta mondiala de radiocomunicatii.
Pe agenda Conferintei s-a aflat si problema sistemelor mondiale de radioreperaj. CMR 2000 a furnizat noi alocari de spectru suplimentar serviciului de radionavigatie prin satelit cu scopul introducerii de noi sisteme de radioreperaj prin satelit - de exemplu sistemul Galileo european - care se va adauga celor doua sisteme actuale, sistemul rus GLONASS si sistemul american GPS.
Aceste sisteme sunt utilizate in prezent si pentru localizarea unor dezastre (accidente), imbunatatind astfel operatiunile de salvare.
Un alt subiect supus discutiilor a fost reexaminarea modului de utilizare a gamei de unde scurte destinate serviciilor de securitate pentru aviatie si marina. Au fost stabilite noi frecvente pentru acest serviciu, iar administratiile de telecomunicatii vor lua masuri foarte severe in cazul perturbarii acestor frecvente, deoarece ele sunt destinate in exclusivitate operatiunilor de cautare si salvare de vieti omenesti.
In cadrul lucrarilor Conferintei au fost facute atribuiri de frecventa serviciilor de inalta densitate (HDFS) care utilizeaza tehnologii pentru legaturi punct-punct si punct - multipunct pentru accesul fix, sau sisteme de banda larga si de mare viteza cum ar fi sistemele de distribuire multipunct locale (LMDS).
Sistemele HDFS, prin capacitatea lor de a oferi legaturi urbane fiabile si rentabile, par a juca un rol din ce in ce mai important intr-o gama larga de aplicatii profesionale, ca de exemplu supravegherea cu un cost modic a siturilor indepartate, cu efect de diminuare, de exemplu, a costului pe care il presupune, in prezent, trimiterea de personal in localurile abonatului pentru a releva contoarele de gaz sau de electricitate pentru facturare.
Partajul intre liniile de legatura apartinand diferitelor retele de sateliti cum ar fi: serviciul mobil prin sateliti non-geostationari, serviciul fix prin sateliti geostationari, a constituit un alt subiect de negociere. In acest caz au fost stabilite sub-benzi de frecventa, valori ale puterilor de emisie, marimi ale antenelor si o serie de alti parametrii tehnici.
Un nou plan de televiziune prin satelit a fost adoptat pentru Europa, Africa si Asia-Pacific, astfel incat televiziunea sa fie pusa la dispozitia unei clientele din ce ce mai numeroase. Noul plan prevede atribuirea catei unei pozitii orbitale pentru fiecare tara, si o banda de frecventa egala cu echivalentul a 10 canale analogice. Tinand cont de deciziile luate la CMR 2000, fiecare tara dispune de o suficienta capacitate din punct de vedere economic economic de care poate profita atunci cand conditiile pietei o vor permite fara teama unei penurii de spectru in benzile in care cererea este puternica din cauza cresterii rapide a sistemelor de sateliti si a unei serii de alte servicii.

Rezultatele Conferintei
In cadrul Conferintei au fost adoptate o serie de masuri dintre care cele mai importante sunt cele legate de sistemul IMT - 2000 (Sistemul mondial de telecomunicatii mobile) care preconizeaza existenta a doua componente majore, componenta terestra si componenta prin sateliti artificiali ai Pamantului, de serviciul de radionavigatie prin satelit RNSS, de noile tehnologii HAPS (platforme spatiale de mare altitudine) si de utilizarea unor canale cu scopul introducerii comunicatiilor digitale in serviciul mobil maritim din banda de 150 MHz. Pentru Romania un interes deosebit l-a reprezentat alocarea benzii 862-960 MHz, banda care astazi este alocata serviciilor de televiziune terestra digitala si serviciilor celulare GSM, care sunt protejate fata de statiile sistemului IMT-2000.
Un alt rezultat remarcabil al Conferintei Mondiale de Radiocomunicatii de la Istanbul a fost si replanificarea orbitelor si canalelor (frecventelor) pentru serviciul de televiziune prin sateliti geostationari. Romaniei i-au fost nominalizate frecventele pentru 10 canale de televiziune digitale pe care le poate difuza in limitele teritoriului sau national prin satelitul sau geostationar. Tarii noastre I-a fost planificata pozitia orbitala 56E.
Alaturi de ceilalti 2037 delegati din 150 de tari, delegatia Romaniei a contribuit la succesul Conferintei, succes materializat prin satisfacerea serviciilor care fac posibila era comunicatiilor globalizate, simultan cu protejarea intereselor nationale.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro