Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Statii de lucru

Dupa ce bariera celor 1000 de MHz a fost sparta de procesoarele AMD si Intel, ne-am propus in acest numar sa va prezentam o parte din oferta romaneasca de sisteme mai aproape de posibilitatile noastre de achizitie. Pentru aceasta, am incercat sa ne punem in situatia unei firme sau a unui utilizator individual si sa cercetam piata avand destul de clar stabilit ceea ce dorim sa achizitionam/testam.

Cerintele transmise producatorilor locali si distribuitorilor au fost urmatoarele: un sistem pe care noi l-am numit "entry-level" dotat cu un procesor Pentium II la 400 MHz, 64 MB de memorie, un disc hard de minim 6 GB, CD-ROM plus dotari multimedia, monitor de 15 inci; cel de-al doilea am dorit sa fie un Pentium III la 500 MHz, 128 MB memorie, disc hard de minim 8 GB, CD-ROM plus dotari multimedia, monitor de 17 inci. Fiecarui producator i-a fost lasata libertatea de a echipa dupa dorinta sistemul cu alte componente (adaptor de retea, modem), conditia de baza fiind aceea de a se respecta un pret in USD fara TVA maximal de 1200 in cazul primului tip de sistem si 1600 in cazul celei de-a doua categorii. Sistemul de operare nu a fost impus, lasandu-se de asemenea la latitudinea producatorilor utilizarea unui sistem de operare (Windows 98, Windows NT 4 Workstation sau Windows 2000 Professional) care sa se potriveasca cu configuratia sistemului propus.

Motivele pentru care veti avea ocazia a cunoaste sisteme ce nu respecta aceste cerinte, in special in ceea ce priveste tipul procesorului, sunt in principal abandonarea productiei de procesoare PII de catre Intel pe de o parte si interesul producatorilor autohtoni de a incuraja migrarea catre PIII pe de cealalta parte. Astfel, categoria "entry" a fost slab populata, in ea fiind incluse o serie de sisteme bazate pe procesoare Celeron, o alegere buna dealtfel pentru sistemele de inceput de gama. La categoria superioara au fost primite si sisteme bazate pe procesoare superioare celui specificat, cum ar fi 550 MHz sau 650 MHz, situatia fiind intrucatva similara cu cea de la categoria "entry": tendinta de impingere a ofertei catre frecventele superioare.

In general s-a dovedit ca "batranul" cipset 440BX inca mai reuseste sa tina pasul cu cerintele de performanta ale utilizatorilor. Chiar daca in oferte se intalnesc tot mai des placi de baza construite cu i810 sau i820, ele nu sunt in general exploatate la maximul de 133 MHz, toate sistemele PII/PIII fiind configurate cu un FSB de 100 MHz. La nivelul memoriei, sistemele au fost echipate conform cerintei, utilizandu-se cu preponderenta DIMM-uri PC-100 de 64 MB respectiv 128 MB, utilizatorului fiindu-i lasata posibilitatea de upgrade prin neocuparea tuturor sloturilor DIMM.

Discurile hard livrate au fost fara exceptie de capacitati de peste 8,4 GB, provenind mai ales de la cei trei mari producatori Quantum, Seagate si Western Digital. S-au preferat discurile cu viteza de 5400 rpm, asamblorii locali ce au optat pentru mai scumpele 7200 rpm fiind destul de putini insa cat se poate de inspirati date fiind rezultatele bune aduse de rata de transfer superioara. Modul Ultra ATA/66 a fost larg adoptat, existand si exceptii in care placa de baza nu a avut implementat acest mod de transfer. Sistemele au fost completate cu unitati CD-ROM de cel putin 40x, in prezent unitatile de 50x si 52x dominand oferta. O prezenta placuta au fost unitatile DVD Pioneer 10x/40x ce au demonstrat bune performante de citire.

La capitolul placi video, lasand deoparte cazurile restranse in care adaptorul a fost inclus pe placa de baza, au fost oferite componente puternice dotate cu 16-32 de MB de memorie. Am avut ocazia sa intalnim placi Matrox Millennium G400, intreaga gama de placi Voodoo3 si placi bazate pe nVidia GeForce 256. Daca in urma cu ceva timp o placa ce dispunea de iesire TV era o raritate, la ora actuala acestea au devenit larg raspandite. Fiind deja un instument folositor in cadrul de business.

Monitoarele oferite au fost de 15 si 17 inci de calitate foarte buna. Este de notat faptul ca marea majoritate a acestora fie au dispus de tuburi Trinitron, fie au fost realizate intr-o alta tehnologie ce le-a asigurat o buna calitate a imaginii pe un ecran foarte aproape de a fi complet plat. Toate monitoarele, singura exceptie fiind HP 52, au dispus de controale on-screen prin intermediul carora ajustarea parametrilor de functionare poate fi facuta fara prea mare dificultate. Respectarea celor mai stricte norme din domeniu a fost atestata de normele TCO 95/99 pe care multe dintre aceste monitoare le-au indeplinit.

Domeniul multimedia a fost dominat de placile de sunet Creative. Fie ca a fost vorba despre modelele Sound Blaster PCI128, fie ca a fost vorba despre diverse varietati de Sound Blaster Live!, placile de sunet Creative au fost prezente in aproape toate sistemele. Cu toate acestea, nu intotdeauna sistemul audio a fost completat cu incinte acustice de valoare. Boxele au fost insotite in unele cazuri de subwoofere, calitatea auditiei fiind net imbunatatita prin redarea fidela a frecventelor joase.

Sistemul de operare predominant a fost Windows-ul 98 Second Edition. Destul de putine sisteme au avut preinstalat Windows 2000 Professional. Explicatia ar consta in noutatea lui W2K cu toate incompatibilitatile ce decurg de aici. Insa cei ce au reusit sa treaca de problemele legate de drivere si de stabilitate au avut parte de o crestere de performanta deloc neglijabila. Fara exceptie, PC-urile echipate cu noul sistem de operare au inregistrat performante sensibil mai bune in rularea de aplicatii de birou.

Software-ul ce se livreaza preinstalat a fost surprinzator de "subtire". Lasand de-o parte programele antivirus sau de intretinere ce sunt livrate odata cu unele placi de baza si jocurile complete ce insotesc uneori placile video retail, oferta a fost destul de redusa. Cele doua mari produse antivirus romanesti (GeCAD RAV si Softwin AVX) precum si programul Softwin RoDactilo au fost de regula oferite cu licente OEM. Exceptiile la acest capitol s-au numit Office 2000 Small Business prezent pe sistemele PC&A si WorksSuite 2000 oferit impreuna cu sistemul ComRace. Sistemul Pentium III al firmei Caro a avut preinstalate versiunile 7 ale pachetelor Corel Draw si Corel PhotoPaint, sistemele HP au venit cu MCAfee VirusScan preinstalat iar sistemul Maguay Office Power a beneficiat de doua titluri DVD, Baldur's Gate si X-files.

Documentatia a variat de la excelent, cum a fost cazul celei a firmei Flamingo, la inexistent, cum s-a intamplat cel mai adesea. Ar trebui tinut cont de faptul ca utilizatorul roman nu este obligatoriu bun cunoscator de limba engleza, hardware si software. Exista incercari timide de a oferi un mic ghid proaspatului posesor de PC, insa adesea ele se limiteaza la explicarea modului de despachetare a sistemului si de conectare corecta a mufelor. Pacat, pentru ca ar trebui sa se aiba in vedere si "educarea" intr-o oarecare masura a consumatorului.

Sisteme entry-level

Ager Glitter PII 400

Sistemul Ager primit spre testare s-a dovedit echilibrat, bine realizat si... cu destula greutate, la propriu. In carcasa miditower incapatoare au fost reunite o serie de componente a caror caracteristica comuna a fost echilibrul. Performanta a fost cea asteptata de la un astfel de sistem, pretul de 954 de dolari ramanand destul de atractiv.

Ager Glitter PII 400 se bazeaza pe o placa de baza Asus construita in jurul cipset-ului 440BX. O caracteristica a acestei placi este buna sa extensibilitate, placa dispunand de 4 sloturi DIMM la care se adauga cele 5 sloturi PCI, unul AGP si doua ISA. Data fiind destinatia acestui PC, s-a mers catre realizarea unui bun sistem 2D si catre o componenta multimedia de nivel mediu. Astfel, adaptorul video ales a fost un Asus din seria V3000 bazat pe un procesor nVidia Riva 128 cu 4 MB SGRAM. Performantele sale 2D sunt incontestabile fiind o alegere buna pentru un sistem de birou. Cu toate acestea, 3D-ul este mult depasit, testele realizate cu 3D WinBench 2000 relevand acest lucru. Concluzia ce s-ar putea trage legat de acest adaptor video ar fi ca V3000 este o alegere excelenta pentru un sef ce nu doreste ca angajatii sai sa joace Quake 3 pe echipamentele firmei, dar care sa lucreze in conditii cat mai bune in fata unui monitor de calitate. Insa, aveti la dispozitie atat TV-out cat si TV-in.

Monitorul NEC V521 de 15 inci l-am putea caracteriza pe scurt afirmand ca ofera o calitate dusa la perfectiune. Rezolutia maxima suportata este de 1280x1024 la 66 Hz, insa calitatea imaginii a fost ireprosabila la 1024x768.

Un lucru trebuie mentionat, deoarece el a influentat destul de mult scorurile finale: discul hard oferit a fost un Seagate Medalist de 8,4 GB; cu toate ca el suporta modul de transfer Ultra ATA-66, nu acelasi lucru s-a putut spune despre placa de baza. Astfel, performantele ceva mai slabe ale dispozitivului de stocare au influentat destul de mult prestatia unui sistem ce a urmarit satisfacerea unui anume segment de piata.

 

Caro C-One Celeron 466

Este destul de placut sa vezi cum un sistem nu atat de impresionant din punct de vedere al procesorului reuseste sa se comporte meritoriu ajutat fiind de subansamble de calitate si corect setate. Pe o placa Gigabyte bazata pe Via Apollo Pro s-a adaugat un procesor Celeron PPGA/466 MHz, un disc hard Western Digital de 10 GB insa cu o viteza de 7200 rpm, o placa video Gigabyte RivaTNT2 M64 la care s-a cuplat un monitor Belinea de 15" si o placa de sunet Aureal Vortex2 SuperQuad ce dispune si de iesire digitala. Pentru completare, sistemul a fost dotat si cu o unitate DVD Pioneer 10x/40x extrem de versatila.

Sistemul a beneficiat mult de pe urma alegerii inspirate a unui disc hard mai mic insa la 7200 rpm ce a fost si conectat corect in modul Ultra ATA/66. Placa video s-a achitat bine de sarcinile sale 2D, testele 3D fiind totusi prea ridicate pentru nivelul performantei unui TNT2 M64.

Ne-au placut boxele Mecmar ce s-au dovedit reusite, mai ales prin posibilitatea comutarii intre cele 5 moduri de lucru (flat, rock, pop, clasic, jazz), fara insa a pune complet in valoare placa video.

O ultima observatie: este laudabila intentia oricarei firme de a oferi un manual de utilizare in limba romana. Insa realizarea firmei Caro este mai mult decat subtire, avand si dezavantajul de a fi eclipsata de bunele manuale Gigabyte.

 

Flamingo Diablo 6666 Pro BX 433

Primul sistem prezentat de Flamingo Computers este unul pe care l-am incadra in clasa economic, destinat satisfacerii nevoilor curente ale unui utilizator interesat atat de a-si desfasura activitatea curenta cat si de a asculta muzica sau de a se juca pe micutul Diablo.

Sistemul a fost construit pornindu-se de la o placa de baza Soyo BX cu un inalt grad de integrare a componentelor. Pe aceasta, dotata cu un Slot 1, a fost montat un Celeron 433 PPGA folosindu-se un adaptor inteligent, ce deschide numeroase posibilitati pentru un utilizator "curios".

Placa de baza de dimensiuni reduse are integrat un adaptor video ATI Rage 128 VR cu 8 MB de memorie si un cip audio Yamaha YMF740. Trebuie spus ca acestea nu vor oferi topul performantei audio/video 3D, insa oferta este tentanta pentru un anumit segment al utilizatorilor, cum ar fi cel din micile firme. Pentru a completa sistemul audio, au fost oferite incinte acustice Genius (doua boxe + un subwoofer) performantele acestora fiind excelente pentru o astfel de formula.

Interfata sistemului este monitorul, iar in acest caz a fost vorba de un excelent Sony Trinitron de 15 inci, a carui performanta de 1024x768 la 88 Hz a fost dublata de calitatea impecabila a imaginii. In plus, ne-a placut in mod deosebit modul de navigare prin meniurile on-screen: cu un singur buton, ce poate fi apasat si rotit pe doua axe, selectarea optiunilor devine extrem de rapida. Totul folosind un singur deget!

O ultima mentiune: Flamingo Computers merita un premiu special pentru manualul de utilizare in limba romana. O adevarata carte de cateva zeci de pagini, cu explicatii amanuntite nu numai cu privire la modul de instalare a sistemului ci si cu referiri la tehnologii si cai de upgrade.

 

K-Tech Ultra Pro PII 400

Nu toata lumea isi poate permite un sistem de varf PIII. Si probabil nu toata lumea ar avea nevoie de asa ceva. Sistemul Ultra Pro, propus de K-Tech Electronics, poate fi incadrat la categoria sisteme multifunctionale, potrivite in general pentru utilizarile domestice.

Placa de baza Jetway foloseste cipsetul 440 BX si dispune atat de un Slot 1 cat si de un Socket 370, fiind astfel extrem de flexibila si lasand suficient loc pentru imbunatatiri viitoare. Slotul AGP a fost ocupat de un Voodoo3 2000 de inceput de gama cu 16 MB de memorie. Faptul ca nu a rulat corespunzator testele 3D WinBench 2000 poate fi trecut cu vederea, aceasta fiind o urmare a faptului ca o serie de functii nu sunt implementate, insa un pasionat de jocuri nu va avea prea multe motive sa se planga. Monitorul AOC de 15" s-a comportat decent ajungand pana la 1280x1024 la 60 Hz.

La capitolul dotare audio au fost cuprinse o placa de sunet Sound Blaster PCI128,un microfon maruntel de fixat pe monitor sau de pus la lavaliera, o pereche de boxe si un subwoofer Zoltrix.

Daca la aceasta configuratie adaugam si win-modem-ul Zoltrix de 56 kbps si tastatura multimedia vom avea o imagine aproape completa cu privire la un sistem construit pentru cei ce isi cumpara pentru prima data un PC. Pacat insa de documentatie a carei realizare nu este tocmai reusita.

 

PC&A OFFICEline 6466 model 8400

OFFICEline 6466 a fost mezinul testului si l-am indragit pentru modul sau simplu de a fi si de a rula "curat" aplicatiile de test. Destinat dupa numele sau aplicatiilor de birou, el poate fi o alegere potrivita si pentru un calculator "pentru acasa", in conditiile in care nu va fi destinat cu precadere jocurilor.

Placa de baza Shuttle HOT-ME62 ATX este construita cu un cipset Intel810, avand integrate adaptorul video DC100 cu 2 MB de memorie si un controller audio. Performantele lor, fara a fi de top, se dovedesc multumitoare atunci cand avem in minte destinatia sistemului. Monitorul ales pentru a face pereche cu adaptorul video a fost un Acerview 57c a carui performanta maxima este un 1280x1024 la 65 Hz.

Doua din cele trei sloturi PCI ale placii de baza au fost populate de o placa de retea Acer Fast Ethernet 10/100 si de un soft-modem de 56 kbps, pentru extinderi viitoare ramanand un singur loc liber.

A fost placut sa ni se ofere si Office 2000 Small Business, ramanand totusi cu regretul lipsei unui manual de utilizare in limba romana, ce s-ar impune cu atat mai mult cu cat este vorba despre un sistem ce nu este destinat unor utilizatori foarte experimentati.

 

Sprint Colosseum Xline 400

Colosseum a fost construit ca un sistem destinat utilizarii lui cu precadere in birouri, configuratia sa fiind echilibrata si supusa acestui scop. A fost aleasa o placa de baza Intel CC820 fara ca acesta sa aiba nici un fel de accesorii suplimentare integrate. Pentru partea video s-a mers catre un adaptor Asus V3400 AGP bazat pe un cip nVidia RivaTNT dotat cu 16 MB de memorie, o alegere buna date fiind performantele sale generale bune si iesirea TV.

Pentru partea audio, s-a optat pentru o placa de sunet PCI ESS Solo1. Monitorul LG a rezolvat destul de bine compromisul dintre performanta si pret, modelul 57m fiind singurul model multimedia din acest test. Performanta buna (1280x1024 la 60 Hz) a fost dublata de calitatea multumitoare a redarii audio, fiind superioara chiar unor boxe obisnuite la frecvente joase. Dotarile multimedia au fost completate de o tastatura multimedia Samsung.

Software-ul preinstalat s-a dovedit potrivit, cuprinzand un program antivirus si un program destinat invatarii dactilografiei (SoftWin AVX si RoDactilo 2000). Ne-a placut sa gasim toata documentatia si CD-urile ce insotesc componentele hardware organizate intr-un mic biblioraft. Chiar daca documentatia oferita de Sprint a fost destul de subtire, utilizatorului i se ofera un CD cu o serie de documente, utilitare, drivere.

 

HP Brio 400 Celeron 466

Designul compact al micutului Brio nu trebuie sa va induca in eroare. In carcasa minitower se ascunde "inima" puternica a unui Celeron la 466 MHz. Pentru placa de baza s-a optat pentru una special construita folosind cipsetul Intel810, avand integrate un controller video cu 4 MB de memorie si unul audio (Crystal SoundFusion). Principala caracteristica a sistemului este robustetea, fiind, in consecinta, foarte potrivit pentru aplicatiile curente de birou. Upgradabilitatea sa este totusi redusa, fiind puse la dispozitie 4 sloturi PCI (toate libere) insa posibilitatea de instalare a unui nou disc hard este destul de limitata datorita spatiului restrans.

Unul dintre monitoarele cu care acest sistem poate fi achizitionat este HP 52, un monitor de 15 inci modest ca performante (1024x 768 la 60 Hz) si caruia ii lipsesc obisnuitele de acum meniuri on-screen.

Sistemul a venit echipat cu Windows 98 Second Edition, McAfee Virus Scan fiind de asemenea preinstalat pe sistem.

 

Sisteme mid-level

Sistec SCS PIII 500

Sistemul SCS PIII 500, oferit de firma Sistec, este unul din cele mai ieftine la aceasta categorie. In ciuda acestui fapt, testele Business Winstone i-au acordat doar cu 1,95 puncte sub media punctajelor obtinute de toate sistemele din aceasta categorie. SCS PIII 500 este echipat cu o placa de baza TYAN Tomcat (cu cipset i810), 128 MB de memorie RAM si disc hard de 10 GB. Subsistemele grafic (4 MB) si audio sunt integrate pe placa de baza ceea ce reprezinta un compromis intre performantele grafice si pret. In schimb, subsistemul audio, sustinut de sistemul de boxe DTK 450W s-a comportat excelent. Impreuna cu sistemul mai obtineti un modem de 56k, un monitor superb DTK de 17" si o unitate CD-ROM Sony 48x. Sistemul de operare este Windows 98 OEM, dar mai primiti pachetul BitWare for Windows si acces la internet gratuit 100 de ore prin CompuServe 2000.

Pentru aplicatiile obisnuite de birou, prin pret, performante si caracteristici, sistemul SCS PIII 500 merita toata atentia dvs.

 

Ager Glitter PIII 500

Acest sistem se aseamana destul de mult cu fratele sau mai mic, Ager Glitter PII 400. Glitter PIII 500 se bazeaza pe aceeasi placa de baza Asus P2B-F dotata de data aceasta cu un puternic procesor Pentium III la 500 MHz si cu 128 MB de memorie. Data fiind destinatia sistemului, utilizatorului ii este pus in fata un calculator care sa-l serveasca prompt la activitatile intensive de birou, nelasandu-i prea mult loc de joaca.

Adaptorul video este un Asus V3000 Riva 128 cu 4 MB SGRAM, ce dispune atat de iesire TV cat si de intrare de acelasi tip (doi conectori RCA si doi S-Video). Daca iesirea TV nu va entuziasmeaza, ganditi-va doar ca ea poate fi cuplata la o camera video sau la un video proiector si veti intelege utilitatea ei intr-un astfel de sistem.

Monitorul Merit, marca proprie Ager de subansamble, realizat cu un tub Cromaclear al carui dot-pitch este de 0,25, s-a comportat bine la toate rezolutiile la care l-am testat. Pentru utilizatorii nepretentiosi, un astfel de monitor poate fi o alegere potrivita, mai ales daca nu se lucreaza in mod intensiv in rezolutii foarte inalte.

Sistemul audio a fost compus dintr-o placa PCI Sound Blaster 128 la care s-a adaugat perechea de boxe Genius de 5 W RMS. Dotarea a mai inclus adaptorul de retea Merit de 10 Mbps construit cu un cip Realtek fara de care un sistem dedicat birourilor pare destul de incomplet.

In final, sistemul s-a dovedit bine construit, insa parca totusi am fi asteptat la el un altfel de adaptor video, plus o placa de baza care sa descatuseze discul hard Maxtor Diamond Max de 10,2 GB.

 

Caro C-One PIII 550

Sistemul de fata pare o evolutie absolut fireasca a sistemului Celeron prezent in categoria "mica" a acestei evaluari. De data aceasta, placa de baza folosita a fost una Gigabyte Dual-BIOS, bazata pe cipsetul Intel 820 (Camino) la care s-a adaugat un procesor Intel Pentium III la 550 MHz (5x100 MHz). Placa de baza a adus cu sine si un adaptor audio Aureal Vortex AU8810 integrat ce a mai lasat astfel un loc liber pentru extinderea sistemului. Chiar daca acesta nu va ofera posibilitatea de a conecta un sistem audio quadrofonic, calitatea auditiei pe boxele Mecmar de 32 W RMS a fost mai mult decat ne-am fi asteptat.

Pentru partea video s-a optat pentru un adaptor Elsa Erazor X2 cu 32 MB SGRAM construit pe baza unui cip GeForce 256. Optimizarea acestuia s-a dovedit atat in testele 2D cat mai ales in cele 3D, unde a reusit o medie de nu mai putin de 88 de frame-uri/secunda in testul 3D WinMark 2000 (16 biti). De notat in cazul acestei placi tehnologia ChipGuard de ajustare dinamica a performantei procesorului 3D. Printre CD-urile ce au insotit placa video am gasit cu surprindere versiunile complete ale Corel Draw si PhotoPaint, versiunea 7. Monitorul Belinea de 17 inci, modelul 10 30 40, a lasat o impresie mult mai buna decat "fratele" sau mai mic de 15" ce a insotit sistemul Celeron.

Dotarea sistemului a mai inclus un modem extern de 56 kbps, o alegere excelenta pentru segmentul utilizatorilor experimentati ce isi doresc un mult mai mult control al conexiunilor.

Inca o data trebuie sa ne manifestam regretul pentru documentatia in limba romana total nesatisfacatoare. Bineinteles, este preferabil sa se incerce ceva in acest sens decat sa se ignore complet problema, gandindu-se probabil ca oricum utilizatorii stapanesc limba engleza, insa in acest caz nu ar fi vorba decat de un mic efort.

 

Blue Ridge A-Tronic PIII 550

Prima impresie placuta lasata de monitorul Philips cu un tub extrem de scurt (primul contact cu sistemul A-Tronic) s-a confirmat putin mai tarziu, atunci cand am avut ocazia de a sta si a lucra in fata sa. Am fost pusi in dilema, daca sa apreciem mai mult capacitatea sa de a ajunge la 1600x1200 la 70 Hz sau sa ne aratam entuziasmati de software-ul CustoMax. Si am spus software pentru ca este vorba despre singurul monitor primit spre testare ce dispune de o legatura USB cu calculatorul. Software-ul sau de control, foarte bine si intuitiv realizat, va va permite sa trageti cu mouse-ul de rastru, sa rotiti imaginea, sa corectati curbura sau efectul de moire.

Sistemul a apelat la o placa de baza despre care se cunosc destul de multe, Abit BE6 construita pe cipsetul 440BX. Aceasta dispune de doua canale IDE ATA 33 si de inca doua ATA 66! La ea s-a adaugat un Matrox G400 Dual-Head ce dispune de posibilitatea conectarii in paralel a doua monitoare si un Sound Blaster Live! Value conectat la o pereche de boxe "Philips-style" foarte reusite din punct de vedere al acusticii. Discul hard ales a fost un Western Digital de 15,3 GB ce a contribuit destul de mult la performanta globala a sistemului gratie vitezei sale de 7200 rpm.

Din dotarea sistemului au lipsit un adaptor de retea si un modem (inclusiv documentatia in limba romana), insa sistemul s-a dovedit destul de bine cumpanit pentru a fi o alegere buna pentru o gama larga de utilizatori.

 

ComRace Magnum PIII 550

Sistemul ComRace pe care l-am primit spre testare a fost primul de pe bancul de proba dotat cu o placa de baza construita in jurul cipset-ului i820, cunoscut drept Camino. Principala noutate a acestuia este posibilitatea de a impinge magistrala principala a sistemului la 133 MHz. Merita retinut sistemul de diagnosticare implementat pe aceasta placa de baza, cele patru leduri dand o indicatie precisa asupra procesului de initializare a sistemului. Cu toate acestea, PIII la 550 MHz nu a beneficiat de viteza crescuta pe FSB, chiar daca memoriile de 7 ns promit acest lucru (de incercat de overclockerii inraiti).

Producatorul a optat pentru o placa video cu rezultate foarte bune de viteza si calitate, un Matrox Millennium G400. Ea s-a dovedit extrem de rapida, aducandu-si aportul la buna comportare a sistemului in testul Business Winstone. In testul 3D WinBench 2000, G400 a dovedit ca ramane in continuare o buna placa video, cu o pierdere medie de viteza la comutarea de la 16 biti la 32 de biti de culoare. Monitorul Adi Microscan G710 de 17 inci cu tub Trinitron, cu microfon incorporat, a asigurat o buna calitatea imaginii la rezolutii de pana la 1600x1200@75 Hz.

O nota aparte a fost adusa de boxele extraplate Malibu. Promitand o putere de 320 W PMPO, ele au esuat in a reda cu acuratete basii. Cu toate acestea este oferita posibilitatea cuplarii unui subwoofer ce va face cu siguranta ca sistemul sa arate surprinzator pentru prieteni, dar sa si sune bine.

O nota buna pentru modul de configurare a sistemului (discul hard WD Caviar de 20 GB Ultra ATA/66 a fost corect instalat) si inca una pentru buna intentie de a oferi un manual de utilizare in limba romana, chiar daca este destul de firav. Pentru a incheia tot cu o nota buna, utilizatorul va fi cu siguranta surprins de pachetul Microsoft Works Suite 2000 ce se intinde pe nu mai putin de 7 CD-uri, pline cu aplicatii utile pentru un proaspat posesor de calculator.

 

Flamingo Diablo 6666G BX 550

Daca aveti dubii in ceea ce priveste semnificatia acelui G din denumirea "bestiei", va oferim doua alternative: games si GeForce. Diablo 6666G este un sistem al carui scop este unul singur, acela de a infrange orice masina in performanta 3D.

Placa de baza aleasa a fost o Soyo bazata pe acelasi cipset Intel 440BX si care, asa cum sta bine unei placi de baza de gamer, nu are video/audio integrat. Lucru excelent, pentru ca de capitolul video se ocupa un Creative 3D Blaster Annihilator bazat pe nVidia GeForce 256 cu 32 MB SDRAM, iar cu cel audio a fost insarcinat un Creative Sound Blaster Live! 1024. Pentru a se completa un sistem menit sa straluceasca in lumea dura a jocurilor, s-a mai adaugat un monitor Sony Trinitron de 17 inci si un ansamblu acustic de 4+1 Cambridge Soundworks FourPoint Surround FPS1000.

Alaturi de documentatia buna a placii de baza este livrat si un CD ce contine aplicatiile Norton Antivirus, Ghost si Virtual Drive. Asa cum a fost cazul si celuilalt sistem Flamingo, utilizatorul va avea surpriza sa descopere un manual de utilizare in limba romana extrem de bine realizat si documentat.

Flamingo a reusit sa ofere un sistem aproape perfect, din dotarea caruia au mai lipsit o placa de retea si un modem. Cu toate acestea, Diablo 6666G se constituie intr-un puternic concurent pentru desktop-urile utilizatorilor individuali, fiind greu de crezut ca o firma va cumpara un astfel de sistem supradotat pentru angajatii sai. Sau poate...

 

Brinel Alpis Delphinus 2000

Firma Brinel si-a castigat deja un renume in randul furnizorilor de sisteme performante, la preturi accesibile. Si nici de aceasta data, cu Alpis Delphinus 2000, nu ne-a dezamagit. Echipat cu procesor Pentium III 550 (Katmai), placa de baza QDI Brilliant 2000 (cu cipset 440BX), 128 MB de memorie RAM la 8ns si disc hard IBM de 13GB, Delphinus a reusit sa obtina printre cele mai mari punctaje la testele ZD Winstone. La testele WinBench s-a comportat de asemenea bine, sustinut fiind de subsistemul grafic (Graphics Blaster RIVA TNT 16MB AGP si monitorul Smile de 17"), sistemul de stocare si cel audio (Sound Blaster Live! 1024 si boxe Altrix KK69I). Deoarece sistemul de operare instalat a fost Windows NT 4.0 Workstation, testele 3DwinBench 2000 si 3D WinMark 2000 nu au putut fi rulate.

Dar nu numai performantele definesc sistemul Delphinus. Caracteristicile, cum sunt conectivitatea in retea (cartela 3Com Etherlink 10/100 TP), posibilitatea stocarii de mare volum prin existenta unui rack amovibil, protectia sistemului printr-un APC Ethernet, pachetul Works 2000 OEM inclus, unitate DVD ROM si, nu in ultimul rand, pretul accesibil (1439$), fac din Alpis Delphinus 2000 una din cele mai bune optiuni pentru firme.

 

HP Brio BA600 PIII 500

Sa nu va lasati inselati de infatisarea micutului Brio, pentru ca nu este un sistem care sa fie luat in gluma cand vine vorba despre rularea de aplicatii. Nu este un sistem utilizabil de pasionatii de jocuri, posibilitatile lui de upgrade fiind de altfel destul de limitate (3 sloturi PCI si unul ISA). Insa conceptia ce a stat la baza sa a fost aceea de a fi un sistem versatil destinat in primul rand birourilor.

Configuratia sa nu este cu nimic diferita de cea a celorlalte PC-uri aflate in test: o placa 440ZX, un procesor Pentium III/500 MHz, 128 MB SDRAM. Pe placa de baza au fost integrate atat controllerul audio (Crystal SoundFusion) cat si adaptorul video, un Matrox MGA G200 AGP cu 8 MB RAM. Nu veti regasi in configuratie nici un modem, nici un adaptor de retea, acesta din urma trebuind sa fie achizitionat ulterior, avand in vedere destinatia sistemului. Monitorul ales a fost un HP 71, a carui maxima performanta a fost de un 1280x1024 la 65 Hz.

Lucrul ce merita notat este modul in care software-ul vine in ajutorul utilizatorului. Sistemul de operare Windows 98SE este livrat intr-o forma customizata, fiind de mare ajutor la recuperarea sistemului dupa o situatie nefericita. Alaturi de celelate utilitare software HP, sistemul a avut preinstalat McAfee VirusScan.

 

HP Kayak XA PIII 500

Sistemul Kayak XA este practic un altfel de workstation, chiar daca dotarile sale de baza par apropiate de cele ale lui Brio. Sub carcasa desktop, mai putin obisnuita in ultima perioada, se afla un Pentium III 500 MHz asezat intr-o placa de baza 440 BX. De data aceasta, placa de sunet si cea video, acelasi Matrox MGA G200 AGP cu 8 MB, nu se mai afla integrate pe placa de baza, ocupand doua sloturi din configuratia de 1 AGP + 4 PCI + 2ISA.

Sistemul a fost creat pentru a asigura o performanta buna la un nivel scazut al pretului, oferind in plus facilitati extrem de bune de administrare si intretinere. Un lucru mai putin intalnit este ecranul LCD de pe panoul frontal al calculatorului ce permite intr-un mod simplu diagnosticarea problemelor sistemului. Folosind ca baza sistemul Windows NT4 Workstation, a fost construit un intreg sistem software de monitorizare si diagnosticare de la distanta a functionarii echipamentului (HP TopTools, HP DiagTools). La fel ca si in cazul sistemului Brio, antivirusul McAfee VirusScan a fost livrat preinstalat.

Monitorul cu care a fost prezentat acest sistem a fost acelasi HP 71, un monitor ce nu reuseste totusi sa puna pe deplin in valoare bunele capacitati 2D ale adaptorului video.

 

K-Tech UltraPro PIII 500

V-ati dorit vreodata sa scapati de toate firele ce stau pe birou? Nu trebuie sa va bucurati prea tare pentru ca rezolvarea oferita de sistemul UltraPro PIII 500 este doar partiala: tastatura si mouse fara fir. Ideea este foarte buna, fiind foarte confortabil sa poti sa eliberezi rapid biroul de tastatura ce se aseamana destul de mult cu o tastatura de laptop. Atentie insa, va trebui sa purtati de grija bateriilor de alimentare pentru ambele dispozitive.

Sistemul in sine se prezinta impunator, cu o carcasa full tower mult mai potrivita pentru un server. In interior putem desoperi o placa de baza Gigabyte 6CXC-1 bazata pe i820 si un procesor Pentium III la 500 MHz. Pentru partea video a fost ales un Voodoo3 3000 AGP cu 16 MB de memorie, pus sa faca echipa cu un monitor LG Flatron 775. Dincolo de aspectul sau aparent usor concav, a dezamagit cu o rezolutie maxima de 1280x1024 la 65 Hz, obligand utilizatorul sa se opreasca o trepta mai jos, la 1024x768.

Partea audio a sistemului a fost formata dintr-o placa de sunet Creative Sound Blaster Live! 1024 ce din nefericire nu a fost pusa in valoare de boxele Zoltrix de 600W PMPO.

Initiativa de a oferi un manual tiparit care sa ajute utilizatorul incepator nu poate fi decat binevenita si incurajata, insa realizarea in cazul de fata nu este cea mai reusita.

 

Maguay Office Power 500

Sistemul Office Power 500 este genul de "sistem-pe-o-placa", in care gradul inalt de integrare lasa destul loc liber in carcasa ce nu mai pare atat de stramta si permite adaugarea in voie de facilitati suplimentare. Bazat pe o placa Intel CA810E cu un procesor Pentium III/500 MHz PPGA, sistemul va va lasa toate cele patru sloturi PCI libere avand adaptorul video cu 4 MB de memorie, un cip audio Sound Blaster PCI128 si un adaptor LAN fast Ethernet on-board.

Discul hard Seagate Ultra ATA/66 de 8,4 GB a fost corect instalat, ba chiar mai mult, a fost partitionat in doua. Trebuie apreciat modul cu totul deosebit in care a fost lucrat sistemul: nu veti gasi nici macar un singur cablu care sa fie lasat sa atarne la voia intamplarii. Felicitari pentru aceasta realizare ce ar trebui sa nu fie doar o curiozitate ci o regula pentru toate sistemele de pe piata. Pacat ca documentatia este oferita doar pe CD-uri, in format electronic, in cazul unui utilizator obisnuit fiind prea putin utila in situatii deosebite.

Monitorul MAG Innovision a lasat o buna impresie generala, calitatile tubului Trinitron fiind acompaniate cu un sistem simplu de control on-screen ce nu necesita ridicarea degetului de pe unicul buton rotund.

 

Maguay Office Power 650

Daca ati fi pentru un moment tentati sa considerati Office Power 650 o minora evolutie a modelului 500, va veti insela intr-o oarecare masura. Diferentele nu sunt legate numai de procesorul de 650 MHz, cel mai mare primit la acest test, ci de intreaga "filosofie" ce a stat la baza construirii sale.

Office Power 650 a fost dotat cu 128 MB SDRAM si o placa video TNT2 M64, la care s-au adaugat un cititor de DVD Pioneer 10x/40x si un disc hard de dimensiuni mari, un Seagate de 28,5 GB Ultra ATA/66. Daca va ganditi de unde ati putea lua vreun DVD, unitatea Pioneer a venit insotita si de doua discuri, cu jocurile Baldur's Gate si X-Files. Toate acestea au avut ca suport o placa Intel CC820 ce suporta un FSB de 133 MHz si AGP 4x, oferind suficient loc pentru upgradare ulterioara. Boxele Typhoon de 2x16W RMS au facut o pereche potrivita cu cipul audio Creative integrat pe placa de baza, fara insa a impresiona in mod deosebit.

Monitorul ales a fost un Iiyama de 17 inci din gama de varf, Vision Master Pro 410 cu un tub Diamondtron ce se poate lauda cu ecranul sau extrem de plat si cu rezolutii de 1600x1200 la 65 Hz. De notat ca a fost singurul monitor prevazut cu intrari BNC separate. Singurul repros pe care i l-am putut aduce acestuia a fost navigarea ceva mai complicata prin meniurile on-screen.

Ca si in cazul sistemului Office Power 500, ordinea din interiorul sistemului ne-a impresionat. Inca o data pacat ca utilizatorului nu i se pune la dispozitie si un manual tiparit, aproape intreaga documentatie fiind in format electronic.

 

PC&A Apollo 6550 model 10200

Ca si in cazul altui sistem cuprins in aceasta testare, acest model s-a dovedit destul de "nehotarat" privind destinatia sa. El include o placa de baza Shuttle HOT-AV61 cu Via Apollo Pro cu un procesor Pentium III la 550 MHz. Placa video aleasa pentru dotare a fost un 3Dfx Voodoo3 3500TV in varianta europeana PAL, caracteristica fiindu-i cablul lung si gros terminat la un capat cu intrarile/iesirile audio/video. Placa video este una dedicata prin excelenta jocurilor si ceva mai putin unei utilizari video semi-profesionale. Monitorul Acer 77c s-a incapatanat sa nu "urce" mai sus de 1280x1024 la 67 Hz.

Pentru partea audio s-a optat pentru o placa Creative Sound Blaster Live! Platinum. Colectia software se dovedeste la fel de impresionanta ca si numarul de conectori de intrare/iesire pe care doar un impatimit al compunerii de muzica i-ar putea utiliza la maxima capacitate. Cu toate acestea, un astfel de utilizator s-ar declara nemultumit de boxele audio oferite, Samsung de 2x2 W RMS, ca si de microfonul Creative mult mai potrivit pentru activitatii curente de utilizator "amator".

Ne-a placut ideea de a include un mouse fara fir, ce stabileste o legatura in infrarosu cu un micut receptor ce se poate fixa de exemplu pe carcasa sistemului. Ne-a placut de asemenea sa primim Microsoft Office 2000, versiunea Small Business, pe care, in situatia unui birou, oricum ar fi trebuit sa o achizitionam.

 

Siemens Scenic 461

Sistemul Siemens este un destul de bun exemplu despre ceea ce inseamna un PC destinat segmentului de business: un echipament optimizat pentru rularea de aplicatii, cu o mai putina concentrare spre oferirea de facilitati multimedia.

Scenic 461 foloseste o placa de baza dezvoltata de Siemens in jurul unui cipset Intel 440ZX si se bazeaza pe un procesor Pentium III la 550 MHz. Dotarea s-a completat cu un disc hard de 10 GB Ultra ATA/66 (care insa nu beneficiaza de suport din partea placii de baza!), un adaptor video AtiXpert 98 bun in 2D si o placa de sunet Creative Sound Blaster PCI128. Nepotrivirea dintre discul hard si cunostintele placii de baza pare sa se repete cu cea dintre placa de sunet si... boxele ce nu sunt livrate impreuna cu sistemul. Placa video este dotata cu 8 MB, insa monitorul nu poate "urca" mai sus de 1280x1024@68 Hz.

Cu toate acestea, Scenic 461 s-a comportat meritoriu dat fiind handicapul dintre el si celelalte sisteme bazate pe Pentium III mai bine dotate cu memorie (64 MB fata de 128 MB), diferenta fiind evidenta la testul Business Winstone 99. Pacat doar ca modelul 461 pare putin neechilibrat.

Trebuie remarcata grija pentru realizarea sistemului. Carcasa se deschide fara a fi nevoie de surubelnita, iar procesorul nu este lasat sa disipeze caldura in interior prin dirijarea fluxului de aer.

 

Sprint Millenium 3 500

Pentru un sistem Pentium III, placile de baza ce folosesc cipsetul i820 par sa fie o alegere preferata. Chiar daca in acest caz procesorul a fost in format PPGA, trecerea la Slot 1 fiind realizata prin intermediul unui adaptor. La cei 128 MB de memorie a fost adaugat un disc hard Quantum de 15 GB (partitionat in doua) Ultra ATA/66, o placa video Voodoo3 3000 ce dispune de iesire TV si o placa de sunet Sound Blaster Live! Player 1024. Aceasta a fost legata de CD-ROM-ul Creative 52x printr-o legatura digitala. Surprinzator poate, carcasa utilizata in acest caz a fost una desktop ce poate fi deschisa extrem de usor, fara a fi nevoie de surubelnita.

Sistemul s-a comportat stabil sub sistemul de operare Windows 2000 Professional, lasand o buna impresie pentru un sistem multifunctional, destinat utilizarii la birou sau acasa. Monitorul ales, LG Flatron 775, a umbrit imaginea globala ramanand la o rezolutie maxima acceptabila din punct de vedere al ergonomiei de 1024x 768. Nici boxele Samsung de 2x2W RMS nu au reusit sa ofere o imagine buna asupra a ceea ce se afla in interiorul sistemului, un SB Live!.

Trebuie remarcata inca o data ideea de a oferi proaspatului posesor de sistem a unui CD cu programe utilitare si documentatie, precum si ideea de a reuni toate CD-urile si manualele tiparite ale componentelor intr-un mic biblioraft. Pentru ca impresia sa fi fost excelenta a mai lipsit doar un bun manual in limba romana.

 

Targa Kaiser Adler 500

Probabil Targa este un nume ce va suna cunoscut. Si probabil il asociati cumva cu statii de lucru grafice de varf. Sistemul Kaiser Adler vi se va parea ca se apropie extrem de mult de ceea ce suntem tentati sa numim statie de lucru

Placa de baza Siemens D1107 bazata pe 440BX a facut o pereche reusita, dupa cum o arata testele, cu un procesor Pentium III/550 MHz insa PPGA! Conversia la Slot 1 a fost facuta folosind clasicul convertor pentru Socket370. Pentru partea video, s-a optat pentru o placa Matrox Millennium G400 dual-head cu 32 MB, legata la un monitor Targa de 17" cu un tub catodic cu gat scurt, ce s-a descurcat perfect in sistemul de operare Windows 2000 Professional ce a fost preinstalat pe sistem. De fapt, lucru pus in evidenta si de testele precedente PC Magazine Romania, atunci cand este vorba despre aplicatii, Windows 2000 reuseste sa "stoarca" mai multa putere din sistem decat Windows 98. Kaiser Adler 500 a venit complet echipat cu un adaptor de retea Fast Ethernet Allied Telesyn la care s-a adaugat un modem de 56 kbps Targa.

Unui Sound Blaster Live! 1024 i-a fost adus drept pereche un set de doua speakere plus un subwoofer Targa ce se lauda cu o putere de 300 W PMPO (30W RMS), lasand o foarte buna impresie din punct de vedere al calitatii redarii si al functionalitatii. Poate ar fi de reprosat existenta mufelor de conectare pe partea frontala a subwoofer-ului, insa acest lucru se poate trece cu vederea dat fiind butonul mare si confortabil de reglare a volumului.

Un ultim regret referitor la un sistem ce "zboara" sub Windows 2000: si in acest caz, discul hard Seagate de 17,3 a fost nevoit sa ruleze in modul UDMA-2, rezultatele dovedite de testul WinMark 99 fiind sub capacitatea sa.

Bogdan Kerekes


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro