Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Mai  2000

Sa plimbam bitul cu mocanita

ASA CUM SPUNEAM SI CU ALTE OCAZII, NU AM prea mare incredere in corectitudinea studiilor privind piata romaneasca in domeniile ce tin de tehnologiile informatiei si comunicatiilor, in special atunci cand este vorba de calculatoare care se produc si in tara si care sunt mai dificil de controlat.

Un pas inainte in directia cunoasterii situatiei privind infrastructura de informatica si telecomunicatii din Romania il face, incepand de la mijlocul anului trecut, contractorul national al proiectului ESIS 2 pentru tara noastra, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie. Toate tarile ce au aderat la ESIS 2 trebuie sa prezinte trimestrial un raport referitor la modificarile survenite in ultimele trei luni, deci trebuie gasite forurile cele mai in masura sa ofere aceste date, treaba foarte delicata la noi.

Daca in sectorul TI in Romania nu s-a intamplat nimic notabil, in ultimul trimestru al anulu 1999, in domeniul comunicatiilor lucrurile au stat ceva mai bine, desi nu ne putem lauda cu o evolutie fulminanta.

Chiar daca termenul pentru liberalizarea retelei publice de telecomunicatii este 1 ianuarie 2003, unele companii par a fi inceput sa se pregateasca sa intre pe aceasta piata. Un astfel de exemplu il reprezinta SNCFR, unde a inceput implementarea unei structuri de comunicatii interne, bazate pe fibra optica.

Datorita monopolului pe care-l detine, operatorul RomTelecom si-a permis in luna octombrie o crestere a tarifelor serviciilor telefonice de 8%. Principalul obiectiv urmarit de companie este acela al cresterii gradului de digitizare a liniilor. In 1999 au fost instalate 350.000 de linii digitale si 150.000 analogice, insumand o investitie de 545 milioane $. Pentru urmatorii 3 ani se intentioneaza continuarea investitiei cu o valoare medie anuala de 500 milioane $. RomTelecom a stabilit o intelegere cu Alcatel, Ericsson si Siemens prin care cei trei furnizori vor contribui in proportie de 26%, 43%, 30% la aceasta investitie.

Unul dintre indicatorii importanti din statisticile privind situatia infrastructurii de telecomunicatii il reprezinta numarul de linii telefonice la suta de locuitori, indicator care este utilizat si la stabilirea indicelui de calitate a vietii. In Romania anului 1999 acesta era de 23,46 (cu o crestere de 22,8% fata de anul anterior), sub cel mediu inregistrat in tarile din Europa Centrala si de Est (ECE), care este de 35,1. Cea mai buna situatie se inregistra in Slovenia, unde erau 75,9 linii telefonice la suta de locuitori, iar cea mai defavorabila in Albania - 5 (singura tara din zona cu o situatie inferioara noua). Aceeasi pozitie codasa o inregistreaza tara noastra si in privinta liniilor telefonice conventionale (23 la suta de locuitori, sub media zonala de 35,1) si a liniilor ISDN, unde de fapt doar Estonia si Slovenia au rate de penetrare de peste 1%.

O situatie un pic mai buna exista in domeniul liniilor telefonice mobile, unde cu 6 abonamente la telefonia mobila, Romania se afla la nivelul mediu in zona ECE. De altfel, in acest segment, tara noastra a avut in perioada 1997-1998 cea mai mare rata de penetrare a telefoniei mobile din Europa Centrala si de Est - 180%. Mult peste medie se situeaza Estonia (24,9 abonamente la suta de locuitori) si Slovenia (33,2), aceste valori fiind comparabile cu rata medie din tarile din Europa de Vest.

Si in privinta numarului de aparate telefonice exista diferente majore, variind de la 4,2 aparate/suta de locuitori in Albania la 52,3 aparate/suta de locuitori in Republica Ceha. Cu 20,1 aparate, Romania se afla doar pe penultimul loc.

Din cele prezentate rezulta ca romanii nu prea comunica la distanta, deoarece nu au foarte multe mijloace sa o faca. Sa vedem ce spun statisticile in privinta internetului, sa fie acesta un mod de comunicare mai accesibil?

Aici situatia este in stransa legatura cu numarul de calculatoare, care la noi se situeaza la unul dintre cele mai scazute nivele din ECE. Am retineri cu privire la corectitudinea studiilor efectuate pe aceasta piata, dar se pare ca acesta se situeaza in apropierea valorii de 5 PC-uri la suta de locuitori. Situatia cea mai buna o are si aici Slovenia, cu 25 PC-uri/100 locuitori. In schimb, stam foarte bine la numarul de furnizori de servicii internet, ocupand un onorabil loc 3 dupa Polonia si Bulgaria, asta neinsemnand insa ca exista si foarte multe persoane care-si permit sa foloseasca internetul, pe de o parte datorita lipsei de calculatoare si, pe de alta parte, datorita tarifelor mari practicate nu atat de furnizorii de servicii cat de RomTelecom (la 1$/h ce-i revine unui furnizor internet, RomTelecomului ii revin 4$/h!), majoritatea conexiunilor fiind de tip dial-up. In plus, calitatea liniilor telefonice este foarte scazuta, nepermitand viteze mari de transfer si deci necesitand timpi mari de acces.

Intr-un secol al comunicarii, romanii nu au inca mijloace suficiente pentru a o face si aceasta pentru ca nu exista interes si intelegere la nivelele legislativ si decizional. O tara unde mai marii propun mutarea Agentiei Nationale pentru Comunicatii si Informatica la Ministerul Transporturilor are probleme dificile de rezolvat.

Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro