Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Aprilie  2000

Motto:
"CeBIT 2000 a marcat intrarea in secolul online."
Gerhard Schröder, Cancelarul Germaniei

Privind peste umar

Inca dinainte de a participa la targul de la Hanovra imi propusesem sa scriu un editorial despre acest important eveniment al anului, despre ce s-a prezentat aici, despre tendintele ce se manifesta in domeniul TIC. Discursul Cancelarului Germaniei - Gerhard Schroder - la deschiderea targului mi-a dat insa planul peste cap. Des-pre ce s-a intamplat la CeBIT 2000 veti gasi o ampla relatare in numarul viitor al revistei, acum voi incerca sa fac o paralela intre ceea ce isi propune guvernul german sa faca pentru promovarea pe scara larga a folosirii calculatoarelor si a internetului si ceea ce se intampla sau, mai corect spus, nu se intampla in Romania. Desigur, nu am pretentia ca Romania se compara cu Germania, dar pastrand proportiile este vorba nu de, sau nu numai de, posibilitati financiare, ci de intelegerea tendintelor si directiilor momentului si de gasirea celor mai potrivite solutii de punere a lor in aplicare.

"Termeni ca internet, multimedia, telebanking si e-commerce au intrat de mult in vocabularul comun"- afirma cancelarul Germaniei. In Romania, o buna parte dintre parlamentari sau guvernanti nu cunosc intelesul acestora, nici nu poate fi vorba de cuvinte din vocabularul minimal.

"Modul in care vom construi si organiza societatea informationala reprezinta una dintre cele mai importante provocari cu care se vor confrunta institutiile noastre economice si sociale in viitor. Dorim sa vedem mai multi oameni folosind cele mai noi informatii si tehnologii de comunicare, deoarece suntem constienti de faptul ca stapanirea deprinderilor de utilizare a tehnicii de calcul si a comunicatiilor reprezinta un factor cheie in dezvoltarea viitoare a economiei Germaniei." Poate ca astfel de declaratii s-au mai auzit si pe la noi in campanii electorale sau atunci cand strainii trebuie convinsi de bunele noastre intentii. Din pacate, dincolo de acestea, pasi prea importanti nu se vad.

"In ultimii 3 ani, au fost create in industria TIC peste 100.000 de locuri de munca si, conform studiilor, se asteapta ca peste 350.000 de joburi suplimentare sa fie create numai in sectorul multimedia pana in anul 2002, pentru acestea trebuind sa fie luate din timp masuri corespunzatoare. " Si la noi se vorbea despre extraordinara oportunitate pe care ar avea-o dezvoltarea industriei de software, despre locuri de munca, contracte, mai muti bani pentru bugetul tarii, dar si pentru cel al specialistilor implicati in acest sector, totul cu investitii minime ce nu ar fi impovaratoare pentru guvern. De ani de zile nu s-a luat insa nici o decizie in acest sens. La intalnirile cu scop de lobby organizate de asociatiile profesionale sau de institutii non-profit rareori participa reprezentanti ai celor cu putere de decizie care ar trebui convinsi de importanta informatizarii, de regula se poarta discutii intre cei ce se afla de aceeasi parte a baricadei.

Ce se intampla insa in Germania? Cu cateva luni in urma, guvernul a votat programul de actiune "Inovatie si locuri de munca in Societatea Informationala a secolului 21". Directiile prioritare ale acestui program prevad: cresterea numarului de abonati la internet de la 13% din populatie in 1999 la 40% in 2005, conectarea tuturor scoli-lor la internet pana in anul 2001, dublarea numarului de companii multimedia din tara pana la sfarsitul anului 2001. Si la noi exista o Strategie Nationala pentru domeniile tehnologiilor informatiei si comunicatiilor pe termen scurt (2003) si lung (2008), elaborata de ANCI (care poate fi gasita, de exemplu, pe situl www.pcmagazine.ro). Sa speram ca ea va fi pusa in practica in proportie destul de mare, respectand termenele stabilite.

Unul dintre pasii importanti realizati in directia urmarita de catre guvernul german a fost liberalizarea pietei de telecomunicatii, ceea ce a contribuit la cresterea competitiei si, in consecinta, la reducerea preturilor si oferirea unor servicii la standarde moderne. Securitatii pe internet i se acorda de asemenea o importanta deosebita, semnatura electronica fiind legiferata. Mai mult, se cauta modali-tatile cele mai eficiente pentru ca intreaga populatie a tarii sa se familiarizeze cu folosirea internetului. " Nu trebuie sa acceptam ca societatea sa fie impartita in doua tabere: cei care au acces la internet si cei care nu au posibilitatea sa beneficieze de aceasta tehnologie avansata. Pentru ca acest lucru sa nu se intample trebuie sa se mobilizeze intreaga natiune, un rol determinant urmand sa-l aiba guvernul, mediul de afaceri si de productie. " - afirma Schröder. Printre primele companii care au dat curs acestui apel se afla Deutsche Telekom AG, care a anuntat la mijlocul lunii februarie ca va oferi acces ISDN la internet gratuit tuturor scolilor din tara, exemplu urmat la scurt timp de AOL. Sa ne mai amintim ca pe tot parcursul anului trecut RomTelecom s-a jucat cu RoEduNet-ul de-a baba-oarba?

Poate ca internetul ne-ar putea oferi noua tuturor sansa de a realiza pentru prima data visul unei comunitati democratice si prospere. De ce sa ratam aceasta sansa? Este posibil sa ne aliniem la mersul tarilor europene daca ne trezim la timp. Dar ceasul a sunat. Nu va culcati la loc! Planeta se grabeste.

Mihaela Carstea


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

www.agora.ro

www.agora.ro

www.agora.ro