Agora
Media
Libraria Byblos



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




NET Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   








Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


Editorial PC Magazine Romania, Noiembrie  1999

Dulcea viata a omului modern

Motto: "Oamenii cred ca in viata noastra au avut loc deja multe schimbari. Ei bine, asta nu-i nimic in comparatie cu ceea ce urmeaza."

Tod Maffin, futurolog

Ce tihnita era viata oamenilor pe vremea cand vestile circulau cu postalionul sau prin curieri pe jos sau calari! Pana sa ajunga o veste dintr-un colt al lumii intr-altul informatia era deja perimata, deci era inutil sa-si faca griji despre ceea ce se intampla dincolo de granitele arealului in care traiau.

Ultimele decenii au adus o adevarata revolutie a mijloacelor de informare. Datorita noilor tehnologii, distantele s-au scurtat, granitele au disparut, iar oamenii devin pe zi ce trece din ce in ce mai dependenti de sistemele moderne de comunicare.

Cei care folosesc serviciul de posta electronica stiu cat de greu iti este sa pleci in concediu si sa intrerupi chiar si cateva zile posibilitatea de a dialoga cu oameni aflati la sute, poate mii de kilometri de tine, dar care iti sunt prieteni sau parteneri de afaceri. Iar problemele curente cu cabluri telefonice furate sau in curs de inlocuire de catre RomTelecom (institutie ce se lauda cu promptitudinea si calitatea serviciilor sale cu aceeasi agresivitate cu care cel care-ti vara mana-n buzunar in autobuz striga hotu - hotu) fac ca viata sa para extrem de frustranta celor ce beneficiaza de astfel de conexiuni.

Omul de afaceri modern poarta cu el o multime de ustensile moderne - telefoane mobile, laptopuri, palmtopuri, organizere - si o geanta de cabluri si incarcatoare, pe care o cara cu stoicism oriunde s-ar duce. Merge cu automobilul, trenul sau chiar pe jos, mai mult de jumatate din timp vorbind la celular. Daca te afli intr-un grup de oameni pe strada, in tramvai, la coada la o viza Schengen si se aude sunetul telefonului, brusc vezi cum mainile incep sa pipaie infrigurate buzunarele hainelor sau sa scotoceasca in genti. Chiar si cei care nu dispun de aceste dragalase aparate, s-au obisnuit sa asiste cu indiferenta la convorbiri ce nu cu mult timp in urma pareau ca ne agreseaza intimitatea pe care fiecare dintre noi o dorim in mijlocul colectivitatii. Totul e la urma urmei o simpla problema de obisnuinta. Calatoresc destul de mult cu trenul si am ocazia sa studiez comportamentul pasagerilor. De cele mai multe ori cei ce folosesc telefoanele mobile discuta pe coridor si nu in compartiment sau oricum nu poarta convorbiri lungi, iar cei din jur nu sunt agresati sonor decat de vocea unei singure persoane. In schimb, daca doua sau mai multe persoane incep o discutie aprinsa, adio placerea lecturii unei carti planificate inaintea inceperii calatoriei. La urma urmei e o problema de respect al unora fata de altii.

Mult mai putin numeroase (datorita atat pretului cat si utilizarii mai restranse), calculatoarele mobile, de la cele cat o geanta diplomat pana la cele de dimensiunea unei palme, ii ajuta pe cei care circula mult sa-si desfasoare o parte a activitatii nu numai intr-un birou fix ci oriunde s-ar afla, intr-un mijloc de transport, in aeroport sau intr-o camera de hotel, ceea ce poate compensa timpul alteori ineficient folosit in timpul calatoriilor.

Dincolo de utilitatea incontestabila a noilor facilitati de comunicare, ele produc si alte tipuri de schimbari comportamentale. Fata de telefonia fixa sau posta clasica, poti fi contactat fara a ti se cunoaste insa locul in care te afli. Poti evita astfel de intalniri nedorite sau situatii neplacute.

Noile facilitati de comunicare deschid si noi posibilitati de a face cunostinta cu persoane cu preocupari sau preferinte asemanatoare, fara nici un fel de implicare de cat de natura spirituala. Sub un nume de cod ales la intamplare te poti antrena in dialoguri pe care le poti intrerupe dupa dorinta pe orice tip de subiecte in camerele de discutii disponibile pe Internet.

Ne fac aceste tehnologii mai liberi, mai independenti, ne apropie sau ne indeparteaza de societate? Cine poate spune cu certitudine. O simpla apasare pe un buton si putem interzice sau accepta accesul celorlalti in universul nostru. Putem inchide celularul, emailul, televizorul si trai rupti de realitatea inconjuratoare sau ne putem gasi pe varf de munte si sa fim la curent cu cele mai mici amanunte din viata celor ce se afla la distante la care soldatul de la Maraton nici nu se putea gandi. Sigur toate astea daca ai semnal, nu a furat nimeni cablul telefonic, nu se repara liniile telefonice sau, si mai bine, folosesti un alt tip de conexiune la serviciile Internet independent de RomTelecom.


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2002 Agora Media.

[email protected]

LG - LifeŽs Good

www.agora.ro

deltafri

Concurs de Grafica Digitala si Web Design

www.agora.ro

www.agora.ro