Computer Press Agora
Votați pentru noi



AgoraNews  





PC Magazine Ro  




PC Report   




Ginfo   




agora ON line   





PC Concrete   





Liste de discuții   




Cartea de oaspeți   




Mesaje   





Agora   





!Cariere: anunturi, locuri de munca, oportunitati!

Clic aici
PC Report - ultimul numar aparut


iBiz - PC Magazine Romania, Mai  2001

De ce și cum TI&C?

Varujan V. Pambuccian, președintele Comisiei pentru TI&C de la Camera Deputaților

Am fost de multe ori întrebat care ar trebui să fie drumul României? Către ce tip de economie ne îndreptăm? E greu să răspunzi la o asemenea întrebare. Mai ales că orice răspuns ai da el presupune și asumarea unei responsabilități. Mai mult, un răspuns trebuie să țină cont de mulți factori exteriori economiei. Este vorba de cultura și mentalitățile mediului social, de așteptările și nevoile imediate ale oamenilor, de felul în care ești luat în serios de restul lumii. Totuși, dincolo de orice speculații metafizice, există un criteriu simplu și imbatabil. Atunci când te hotărești să alegi din mai multe scenarii economice posibile unul singur, îl alegi pe cel care îți aduce pentru cât mai mult timp cât mai multă prosperitate, adică pe cel care îți aduce pentru cât mai mult timp cât mai mulți bani. A alege, într-o atare situație, este ca și cum ar trebui să te hotărești în ce domeniu îți investești puținii bani pe care îi ai. Ce ar face orice om sănătos la minte? În primul rând s-ar uita la dobânda bancară. Dacă toate investițiile posibile ar aduce mai puțini bani decât dobânda bancară, înțelept ar fi să își țină banii la bancă. Ăsta e, oricum, un scenariu imposibil pentru un stat. Din fericire, în România există câteva domenii care aduc bani mai mulți decât dobânda bancară. Primul dintre ele este TI&C.

Sigur, simpla profitabilitate a unui domeniu nu este un criteriu suficient, mai ales când e vorba de o decizie care poate afecta o țară pentru un timp îndelungat. Este această rată sustenabilă? Intuiția, care până la urmă nu face mai mult decât să extrapoleze statisticile din ultimii 10 ani, spune că da. Dincolo de tehnologiile care susțin acum domeniul, manipularea, transformarea și comunicarea informației pare să fie o afacere stabilă pentru mulți ani. Există chiar o educație îndelungată în spiritul utilizării acestor tehnologii și o tradiție de necontestat. Să nu uităm că România a fost printre primele țări care au construit un calculator electronic de concepție proprie și că de 40 de ani există și o școală bine dezvoltată de informatică teoretică și de inginerie a informației. Această școală a produs fără întrerupere specialiști de o valoare incontestabilă. Mai mult, România dispune în prezent de companii de soft și de echipamente de comunicații mature și cu un serios palmares. Ele s-au dezvoltat rapid într-un mediu economic ostil pentru că au fost legate, în marea lor majoritate, de export.

Lipsește o piață internă interesantă și cultura managerială. Firmele de soft care au reușit nu au fost ajutate de nici un factor intern. Cele mai multe dintre ele au fost inițiate imediat după 1990 de programatori proveniți din institutele de cercetări sau din centrele de calcul. Multe dintre ele continuă să rămână mici și să trăiască de pe o zi pe alta. Managerii lor nu se deosebesc prea mult de cei ai altor "povești de succes" de același tip din alte industrii. Faptul că după 10 ani unii au reușit doar să supraviețuiască iar alții au prosperat fabulos, arată clar că nu e suficient să fii doar bun programator pentru a dezvolta o afacere în TI. Începând cu 1995, au început să apară firme de TI&C inițiate și conduse de manageri profesioniști, unii fiind români școliți în occident și cu o gândire mult mai "cash-flow oriented". În prezent există suficiente companii care să susțină, prin rezultatele lor, faptul că acest domeniu este viabil și are o considerabilă dinamică.

În România, TI&C reprezintă, așadar, un domeniu cu o rată ridicată de profitabilitate, cu o puternică susținere în componenta educațională și cu o considerabilă dezvoltare în sectorul privat. Asta înseamnă că merită investit în direcția aceasta. Statul poate investi în două moduri: prin comenzi de stat și acționând pârghia fiscală. Comenzile de stat au un rol determinant în consolidarea unei industrii autohtone. Al Gore spunea, referindu-se la internet, că atunci când a apărut telegraful el s-a dezvoltat lent deoarece s-a dezvoltat numai prin inițiativă privată. Și că pentru a dezvolta internetul, statul american nu mai trebuie să repete această greșeală. Rezultatele au fost văzute de o întreagă planetă. Beneficiile sunt, de asenmenea, mari atât pentru stat, care informatizându-se poate realiza economii importante și deci gestiona mai bine banul public și obține încasări mai mari de pe urma unor firme profitabile pe care le-a ajutat să se dezvolte, cât și pentru companiile din domeniu care reușesc să-și consolideze poziția pe piață. Constat, cu satisfacție, că în programul Guvernului există o componentă puternică de informatizare și vreau să cred că ea va fi aptă să susțină producătorii autohtoni.

Al doilea mod în care statul se poate implica în dezvoltarea industriei autohtone îl reprezintă pârghia fiscală. Cred că pentru TI&C ea ar putea fi acționată cu succes și că ar fi unicul domeniu în care merită să fie acționată. În definitiv, este ca și cum statul ar investi în acest domeniu. Două lucruri ar fi de făcut: un impozit mai mic pe salariile celor care produc în TI&C și deducerea din impozitul pe venitul global a unui calculator pe o perioadă de cinci ani pentru fiecare familie. Prima măsură ar avea ca efect stabilizarea forței de muncă (bine plătită în România, dar extrem de bine plătită în țările dezvoltate). Ea ar atrage și marile companii în România unde, costurile forței de muncă ar fi mai scăzute, făcând de preferat lucrul cu românii la ei acasă decât asumarea, pe lângă costurile propriu-zise, și a costurilor sociale inerente lucrului cu ei în alte țări. Banii investiți astfel se pot întoarce nu numai prin injecția în consum pe care ar face-o o masă de salariați bine plătită, dar și prin creșterea volumului industriei de TI&C. A doua măsură ține de creșterea consumului intern de TI&C și de democratizarea domeniului (în România diviziunea digitală este enormă) și cred că nu e cazul să o comentez.

Așa ar fi mai profitabil. Așa "prioritate națională", o sintagmă golită de conținut prin simplul fapt că tot ce mișcă-n țara asta a fost prioritate națională, ar căpăta sens. Așa am putea redeveni un loc important pentru cea mai dinamică industrie din lumea de azi.

cuprins - Supliment Internet Business


PC Magazine Ro | CD ROM | Redactia | Abonamente | CautareArhive

Copyright © 1999-2001 Computer Press Agora.

[email protected]; ISP: NetSoft Tg. Mures.

Libraria Byblos - cartea prin posta!