Un pas ...

 


... 26.09.1997 ... o dată ca oricare alta într-un calendar demult aruncat ... asta pentru unii ... pentru alții reprezenta un început, care avea să se dovedească mai anevoios decât și-au închipuit cei mai pesimiști dintre noi.

Orice început este greu în felul său, orice drum începe cu un pas, “chiar și un drum de 1000 de kilometri tot cu un pas începe”, după cum spune un vechi proverb chinezesc. Nu știu dacă cei patru ani petrecuți în Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” au acumulat 1000 km (sunt toate șansele să atingă cifra) dar cert este că au început cu un pas: peste pragul punctului de control. Imediat au urmat alți pași și câteva sărituri, peste cele aproximativ cinci șanțuri care brăzdau aleea principală între poarta Academiei și pavilionul V5, dar era încă întuneric și nu am putut aprecia îndeajuns de bine “peisajul”. Acesta s-a dezvăluit în adevărata sa “splendoare” odată cu primele raze de soare: un veritabil șantier și, mai presus de toate, unul imens, care parca-i înghite pe cei care au curajul să-l străbată.

Nu doresc acum să fac un istoric al existenței mele și a colegilor mei în această școală, dar acel început îmi revine de multe ori în fața ochilor și pare atât de îndepărtat ... 4 ani ... e mult, e puțin, depinde de firea fiecăruia dintre noi. Da, într-adevăr, s-au scurs patru ani, prilej de bucurie, dar, de fapt, ne bucurăm că s-au scurs câțiva ani din viața noastră, suntem mai aproape de ... dar mai bine să nu ne gândim, pentru că viața trebuie trăită. Bineînțeles că fiecare face ce vrea, sau, mai bine zis, ce poate cu viața lui... e opțiunea fiecăruia. Eu, noi am ales viața care se scurge, mai lent, mai rapid, între două apeluri de seară, două deșteptări sau orice alt eveniment, tras la indigo (xerox, imprimantă etc.) după cel de ieri, de alaltăieri și chiar după cel de mâine. Doar oamenii care fac posibile aceste evenimente se schimbă, de la o zi la alta sunt mai altfel decât ieri, unii mai veseli, alții mai triști pentru că în sufletul fiecăruia nu se pot da ordine ... acolo comandă altcineva, sau altceva.

Am văzut trei promoții plecând din această Academie, acum ne-a venit rândul și nouă ... vor veni alții în locul nostru și acest ciclu se va repeta atâta timp cât România, armata ei, va avea nevoie de oameni pregătiți la Sibiu. Mai e atât de puțin, gândul îmi zboară în trecut, cu toate că nu sunt un om care trăiește din amintiri, sau cel puțin așa cred, la primele cursuri, primele perioade de pregătire militară, primii comandanți, primul marș în Crinț, Daia, Poplaca, sau “plimbarea” până în Valea Săpunului, primele examene, prima restanță dar, mai ales, prima vacanță de vară ... mă scuzați! “toamnă”.

Sunt atât de departe, dar ele parcă s-au repetat în fiecare an (sunt fericit că restanțele nu s-au încăpățânat să apară în fiecare semestru), aducându-mi aminte de “prima oar㔠și atenționându-mă că vor urma și altele, și au fost ...

Pentru unii a fost mai greu, pentru unii mai ușor, pentru unii și-a avut rost, alții și-au descoperit aici sensul devenirii, unii au plâns mai mult, alții mai puțin, alții deloc, dar fiecare dintre noi a privit înainte știind că va fi ceva frumos, chiar dacă va ține doar câteva ... momente. Am învățat să luptăm în primul rând cu noi, cu slăbiciunile noastre dar, din păcate, și cu slăbiciunile altora, și a fost o luptă pe cinste, dar îmi place să cred că am ieșit învingători.

Nu știu cine își va apleca ochii asupra acestor rânduri, cine va încerca să descifreze cine știe ce mesaje ascunse printre rânduri, dar eu sunt mulțumit că am încercat să spun ceva ... Dacă nu am reușit, decât să consum spațiul revistei și resursele editurii sper să nu fiu prea aspru criticat ... poate data viitoare voi fi mai bun. Oricum, important e să participi... și de aici vine restul. Încercați și voi, aveți curajul de a începe, și poate o să vă placă să vă folosiți de aceast㠓portiț㔠pentru a spune mai multe celor care de obicei nu vă ascultă sau vă dau doar impresia că o fac. E și asta o cale...

Am pășit și eu de vreo câteva ori pe acest drum și sper că am făcut ceva bun, dar e vremea să lăsăm locul și altora și să trăim cu speranța că vor face ceva și mai bun. Nu-mi rămâne decât să vă mulțumesc și să vă doresc o viață lungă și frumoasă!


                                                                                    La revedere!

P.S. Orice călătorie tot cu un ultim pas se termină ... îl mai am pe cel peste pragul punctului de control ... dar în sens invers.

Student plutonier major Vasile Groza