Literatura și arta în Egiptul Antic

 

Civilizația Egiptului Antic a trezit deseori interesul pentru oamenii din lumea modernă. Marile construcții megalitice (piramidele sau Sfinxul) uimesc prin grandoarea lor și atrag anual sute de mii de vizitatori.

Literatura egipteană este o întreagă lume de texte diverse, sculptate, desenate și pictate pe suporturi de tot felul: de la granitul aspru la umilele cioburi de ceramică, papirus, fâșii de in, piele, ova (material capabil să fixeze “cuvintele divine”). Aceasta deoarece este o emanație a zeilor, element redutabil sau benefic universului, căci formele cuvintelor se pot însufleți, iar rostirea lor cheamă realitatea a ceea ce exprimă. Literatura egipteană a cunoscut o înflorire importantă, în momentul în care, la sfârșitul dinastiei a V-a, a început să fie utilizat papirusul.

Textele sunt scrise într-o limbă care, prin însăși forma semnelor utilizate pentru consemnarea ei (adică elemente umane, animale, vegetale, animale ale universului egiptean), preluate ca fonograme sau ideograme, stârnesc atenția și interesul, alcătuind o adevărată poezie grafică. Este o limbă care îndrăgește imaginile concrete, săracă în ceea ce privește vocabularul filosofic, dar bogat înzestrată cu toate imaginile vieții.

În Egiptul Antic, literatura solicita munca sculptorului și a pictorului. Pe de altă parte, ea este un desen, iar basorelieful și pictura au și ele la origine desenul (executat cel dintâi pe peretele care urmează să fie decorat). Prin urmare, în Egipt nu există o distincție absolută, intransigentă între literatură și artă.

Privitor la artele plastice, trebuie menționat că în Egipt o statuie nu este numai un trup de piatră, ea posedă o căldură magică, pe care formulele o pot însufleți, redând viața personajului interpretat.

Încă de la origine, sculptura este integrată unui monument (templu sau palat); coloșii regali așezați în fața templelor, statuile osiriace din curți sau săli dovedesc din plin acest lucru. Arta statuară este o artă care necesită mijloace tehnice – și ale sensibilității – diferite de cele folosite de către arhitectură.

Dacă luăm în considerare dimensiunile colosale ale statuilor în raport cu mijloacele de care dispuneau sculptorii, suntem cuprinși de uimire.

Egiptenii au fost maeștri ai pietrei, poeți și magicieni ai formelor; ei sunt cei care au inițiat în tainele sculpturii popoarele din Orientul Apropiat și Grecia.

Fără îndoială că literatura și arta Egiptului Antic constituie un domeniu extrem de interesant pentru cei pasionați de istorie și cultură.

 

Student caporal Ioniță Alin

Dup㠓Civilizația Egiptului Antic” de Claire Lalonette