Interviu

 

Orice poveste mai mult sau mai puțin frumoasă trebuie să aibă un sfârșit. Așa că a venit vremea ca cei patru ani petrecuți în Academia Forțelor Terestre, în orașul Sibiu unde „se spune să inima țării se aude bătând, să-și caute punctul pentru a trece în istorie, în istoria fiecăruia dintre noi, absolvenții promoției 2001.

 

Am ales să discutăm despre toate acestea cu unul dintre cei mai reprezentativi membri ai comunității noastre, înlocuitorul la co­manda Academiei Forțelor Terestre, stud.plt.adj. sef Mihai Moga.

 


„Și…, oare cum a început totul?“

Lăsându-mă vrăjit de timp îmi aduc aminte de acea toamnă mohorâtă a anului 1997 când toată Academia Forțelor Terestre semăna cu un imens șantier, când instructia la lopată era mai asiduă decât cea sub arme. Dar nu după mult timp peisajul dezolant al dormitoarelor imense, al dușurilor comune, a fost luat de confortul garsonierelor.

Toată această perioadă a avut farmecul ei aparte, deoarece am avut șansa ca ofițerii ce ne conduceau să fie oameni de excepție. Astfel, de la ei am învățat să strâng din dinți, dar și să zâmbesc, să mă implic în orice activitate școlară sau extrașcolară.

„Se poate îmbina armonios instruc­ția cu studiul și interminabilele sesiuni

Primii doi ani ar putea fi definiți anii celor două lumi paralele: instrucția și studiul universitar. Lumi  ce fiecare dă măsura celeilalte, ce se completează și se îmbină armonios, ce formea­ză structura fizică și psihică a viitorului ofițer. Dar totul se transformă în cuvinte și în stare de tensiune când apar la orizont sesiunile. Acele momente care dau dovada faptelor, cunoștințe­lor acumulate, acele momente când toată perioada de instrucție de până atunci devine un vis ce bântuie în fiecare dintre noi.

“Cum ai putea să descrii pe scurt traseul student-student plutonier ajutant șef?“

Perioada de început mi-o amintesc ca fiind una de căutare continuă în acea masă de tineri, în acel timp ce ne uniformiza, făcându-ne marii anonimi ai primului an. Primul pas a fost numirea mea ca șef de clasă  după prima sesiune, perioadă în care m-am deprins a-mi comanda colegii, a colabora și a rezolva multe probleme împreună.

După repartiția pe  arme de la începutul anului trei am fost numit înlocuitor la comanda batalionului, iar la începutul anului patru am primit cel mai mare grad din rândul studenților-student plutonier ajutant șef și implicit înlocuitor la comanda academiei. Tot acest traseu a avut la bază studiul intens, acumularea de cunoștințe și perfecționarea deprinderilor.

Dar ceea ce puțini cunosc este că în cei patru ani nu m-am limitat la a învăța în sesiuni, a obți­ne note bune și a-mi comanda colegii, ci  am de­venit un abonat permanent al sălii de lectură, prin ale cărei cărți mă cufundam adesea, am călcat de nenumărate ori împrejurimile Sibiului în antrenamente de zeci de kilometri pe care colegii mei le considerau adevărate nebunii, am participat cu articole la revista studențească, mă refugiam de multe ori pentru a scrie versuri, am participat la reuniuni ale Cenaclului Literar atât din Academie cât și de la Universitatea „Lucian Blaga“.

„Este promoția 2001 exponentă a fiecărui membru din cadrul ei

Îmi este foarte greu să vorbesc detașându-mă de promoția din care fac parte, de tot ceea ce am realizat împreună. De aceea consider că marele nostru merit este acela de a ne fi implicat în toate activitățile, atât școlare  cât și extrașcolare. Am evadat din această atmosferă amorfă și anonimă ce domnește în cadrul Academiei implicându-ne în activități sportive, culturale, turistice.

Așadar, timpul va fi cel care va confirma sau va infirma  faptul că suntem și vom fi o promoție de excepție. Oricum, de necontestat este faptul că suntem prima promoție a mileniului trei.


 


 

Interviu realizat de student plutonier Laurențiu Cristici