IV. SPORT, TURISM

 

De la Cabana Pietrele la Lacul Bucura

 

Marcaj: bandă albastră: Cabana Pietrele – Lacul Bucura

Durata: 4 - 4 ½ h, traseul nefiind recomandabil iarna

 

Marcajul, banda albastră, începe din halta CFR Ohaba de sub Piatră, se continuă până în localitatea Nucșoara, iar de aici pe drumul forestier până la cabana Pietrele. Itinerarul pornește din spatele Cabanei Pietrele (1480 m). După traversarea pârâului urcăm prin pădure pe fruntea nordică a Muntelui Stânișoara; după aproximativ 5 minute apare o primă bifurcație: la stânga – poteca spre lacul Galeș (triunghi roșu), iar la dreapta – traseul spre lacul Bucura (bandă albastră).

După un marș îndelungat poteca iese într-o poiană (1550 m). La blocul eratic aflat în preajma potecii, se desprinde discret un hățiș care coboară în valea Pietrele și, după un parcurs foarte interesant, răzbate pe culmea Pietrele. Peisajul care se deschide din valea Pietrele spre sud ne permite să admirăm o parte din frumusețile care ne așteaptă. Mai sus de primul prag glaciar, valea Pietrele, cu profil în “U” este flancată de culmile Pietrele (E) și Stânișoara (V). In ultimul plan se zărește Custura Bucurei, situată pe creasta principală, în vecinătatea Pelegii.

Din această poiană, unde odinioară era așezată vechea cabană Pietrele, coborâm câteva minute la un izvor, de la care reluăm marșul în pădure. Poteca ne conduce peste stânci cu forme rotunjite și iese în poiana “La Gențiana”. Ea urcă acum molcom până la refugiul “Gențiana” (1670 m) unde sosim după aproximativ 50 de minute de la plecare. Reluăm marșul pe pantele domole ale acestei trepte glaciare. La un ultim pâlc de molizi (cca. 1680 m) ieșim la gol, în zona jneapănului. La capătul unui urcuș, pe parcursul căruia trecem peste firicele de apă, sosim la jgheabul în care curge tumultos apa pârâului Pietrele. Trecem puntea pe malul drept și regăsim poteca, strecurându-se printre tufișurile de jnepeni. Urcușul se accentuează. Poteca taie în largi coturi tot pragul glaciar din dreptul vârfurilor Pietrele și Stânișoarei, ieșind pe treapta mijlocie, lângă pârâu. Trecem pârâul Pietrele, mergând pe stânga văii, lăsăm în stânga mlaștinile întinse pe netezișul treptei mijlocii și începem un nou urcuș. Trecem din nou pârâul Pietrele, pe dreapta, lăsăm în stânga pârâul și potecuța și ne angajăm într-un urcuș prelung ce se termină pe marginea lacului Pietrele (1990 m). De aici poteca se abate puțin spre stânga, urmează un urcuș ce dă în Șaua Bucurei, apoi printre stânci ca două turnulețe, poteca urcă scurt și iese pe creasta principală în nord, în Curmătura Bucurei (2206 m). La piciorul pantei se așterne oglinda lacului Bucura, cel mai mare lac glaciar din Carpați (8,86 ha). În Curmătura Bucurei, poteca întretaie traseul de creastă (marcaj bandă roșie) și apoi coboară ușor spre dreapta înscriind o serpentină pe versantul sudic. Poteca coboară lin pe pajiște orientându-se spre partea vestică a lacului Bucura, un loc ideal pentru a instala cortul pe timp de vară.

Urmărind poteca marcată cu bandă albastră ajungem la punctul important de ramificație a potecilor “Bucurelul” (2070 m). Aici se află un indicator metalic cu următoarele inscripții:

“Spre Cabana Buta: cruce roșie; 3 - 3 ½ h”

“Lacul Zănoaga prin șeaua Judele: punct roșu; 3 - 3 ¼ h”

“Spre șeaua Retezatului: bandă galbenă; 2h”

 

student caporal Marian Iordache

student caporal Emilian Zagrai-M.