Discurs asupra efemerității

 

Stimați colegi, superiori și ... inferiori

Standardul de dezvoltare al societății umane ne permite să credem că putem visa la orice și oricât, oriunde am fi. Proiectăm tehnologii de înaltă precizie într-un ritm amețitor și, uneori, parcă viteza de evoluție a umanității tinde să ne depășească chiar și pe noi, cei ce creăm ceea ce avem în jurul nostru. Zburăm spre Lună, stele și planete pentru că lumea în care ne găsim ne strânge, presând cu o forță căreia îi facem cu greu față, asemenea celui care abia știe să stea în apă și este împins de la spate în bazin.

Orice început are și un sfârșit ... Nu este o vorbă spusă în vânt ci mai degrabă un adevăr crunt care, de cele mai multe ori, doare. E frumos să-ți imaginezi că vei trăi mereu “pe roze” și că toate procesele evolutive vor continua să susțină progresul societății la nesfârșit. Dar câți dintre dumneavoastră și-au pus  vreodata întrebarea: “Se va sfârși avântul cunoașterii umane?”. Mulți oameni de știință și-au exprimat părerile în legătură cu acest subiect, opinii care mai de care mai sofisticate, mai mult sau mai puțin argumentate. Orice s-ar fi scris sau rostit, tind să cred și să susțin cu tărie că sfârșitul stă tot în oameni. Nu vreau să repet ceea ce e scris în Apocalipsa lui Ioan, dar gradul atins de tensiunea socială și apogeul înregistrat de evenimentele total contrare armoniei și cursului firesc al vieții mă determină să afirm că omul va fi cel care va apăsa butonul ce va declanșa sfârșitul, dacă nu l-a apăsat deja…

Găsim plăceri în lucruri efemere, nu mai avem respect pentru ceea ce este cu adevărat demn de respect, construim adevăruri false, și obișnuim să facem exact contrarul celor pe care strămoșii noștri pe acest Pământ le-au primit drept Porunci. Legi sfinte, mai presus de orice Constituție sunt încălcate zi de zi ... și până când oare?

Omul va continua să dorească din ce în ce mai mult fără să țină cont de limite. El va continua să creadă că va putea să fie la rândul său Demiurg și că își poate lua viața în propriile mâini. Mă întreb unde ne va trimite Dumnezeu dacă pe Lucifer l-a trimis acolo unde flăcările sunt cele mai fierbinți?

Nu vreau să credeți că sunt împotriva progresului sau că sunt guvernat de conservatorism. Am dorit doar să ridic o problemă la care nu știu câți dintre dumneavoastră au reflectat. Dacă ați rămas pe gânduri după ce ați citit rândurile anterioare, înseamnă că mi-am atins scopul!

Vă mulțumesc pentru atenție!

 

Student caporal Piștea Constantin