Cadeți americani în Academia Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu”

 

În perioada 10-13.06.2001 a avut loc în instituția noastră vizita unei delegații americane. Din această delegație au făcut parte cadeții Benjamin Grusin (“The Citadel”), Charleston (Carolina) de Sud și Stuart Fraser (Airforce Academy, Colorado Springs,Colorado), precum și Jack Hammer și David Prescott ca însoțitori.

“The Citadel” este o instituție militară de învățământ superior în care studiază tineri ce urmează să intre în forțele armate și tineri care, după absolvire, revin în viața civilă. Această instituție nu are un anumit profil, ci pregătește tineri pentru toate categoriile de forțe armate. Ca particularități merită menționat faptul că este o instituție mixtă (băieți și fete) și are o uniformă proprie ce nu se întâlnește în rândul forțelor armate.

Pe timpul Războiului de Secesiune această instituție era echivalentul Westpoint-ului, în partea de sud a Statelor Unite.

Airforce Academy este Academia Forțelor Aeriene și are aceleași misiuni ca și cea de la Brașov, cu mențiunea că la absolvirea ei cadeții pot deveni piloți sau, dacă nu trec testele, își întocmesc o listă cu zece preferințe, iar în funcție de nevoile Forțelor Aeriene li se oferă o variantă rezonabilă.

Din agenda de lucru a delegației au făcut parte: vizitarea bazei materiale a Academiei, participarea la ore de limba engleză la anii I și II, vizitarea Centrului de limbi străine, precum și vizitarea obiectivelor turistice și istorice din orașul Sibiu.

Cadeții americani s-au încadrat în programul orar al Academiei, participând la toate activitățile prevăzute în cadrul acestuia.

Pe parcursul orelor de limba engleză, cadeții americani și studenții români au purtat discuții pe teme cum ar fi: petrecerea timpului liber, programul orar al instituțiilor din care fac parte, relațiile băieți-fete în interiorul Academiei, conținutul programului de pregătire militară de specialitate, conținutul științific al pregătirii universitare.

Din discuțiile purtate între părți, s-a conturat concluzia că nu există prea multe diferențe din punct de vedere al pregătirii militare sau academice între cele două instituții.

Scopul vizitei a fost unul informativ cu privire la posibilitatea inițierii unui program de schimb de cadeți între cele două țări. Dacă acest proiect va fi inițiat urmează ca în fiecare an o delegație de 2-4 cadeți să viziteze o Academie din țara parteneră (SUA). Din tratative s-a vehiculat ideea unei vizite de o săptămână cu participare la toate activitățile instituției ce se vizitează.

La finalul programului, membrii delegației și-au exprimat impresia plăcută lăsată de modul de cunoaștere a limbii engleze de către studenții români, sejurul petrecut în orașul Sibiu și felul în care au fost întâmpinați de partea română. Unii membri ai delegației și-au exprimat dorința de a reveni în România cât mai curând.

Din partea română au participat: căpitan Tănase Robert, plutonier Mateescu A., student caporal Iordache Marian, student fruntaș Teodorescu M.

Cei care doresc mai multe informații despre cei doi cadeți sau despre instituțiile lor îi pot contacta la următoarele adrese de e-mail:

Co3stuart.fraser@usafa.af.mil

Bengpo2@aol.com

 

                                                                             Student caporal Iordache Marian