Colegiul National Gheorghe Sincai Baia Mare
Istoric
Istoric
Index
Absolventi
Profesori
Elevi
Dotare
Cuvint inainte      Memento Sincai      Personalitatea Gheorghe Sincai
Cuvint inainte
 

Istoria   Colegiului National "Gheorghe Sincai" începe în anul 1919. Data înfiintarii liceului este 29 iunie/12 iulie 1919. Primul director, numit de Consiliul Diligent, a fost profesorul dr. Gheorghe Hetco, care a condus liceul pîna în 1940. La deschidere, liceul avea 172 elevi, 17 profesori, cursurile urmau sa se desfasoare în 8 sali de clasa, un laborator de chimie, un laborator de fizica. Biblioteca liceului dispunea de 10.099 volume.

Perioada interbelica Numarul absolventilor în perioada interbelica ajunge la 561. Pe perioada razboiului, liceul românesc este desfiintat, în locul lui functionând un liceu în limba maghiara. Liceul "Gheorghe Sincai" s-a redeschis la 1decembrie 1944, dar cursurile scolare s-au reluat numai în ianuarie 1945, director fiind numit canonicul si catihetul Dr. Vasile Tiplea. În anul 1959, cladirea liceului a fost extinsa cu 20 de sali de clasa si o sala de gimnastica. Extinderile au continuat în anii 70, ajungându-se la 44 sali, o parte din ele urmând a fi amenajate ca laboratoare.

Dupa razboi Dupa razboi, liceul a functionat cu sectie româna si sectie maghiara, pâna la înfiintarea în oras a liceului maghiar care a existat pâna în anul 1959, an în care liceul maghiar a fost reintegrat ca sectie în Liceul "Gheorghe Sincai", functionând astfel pâna în anul 1998 când s-a reînfiintat liceul maghiar. Afirmarea liceului pe plan national este din ce în ce mai puternica odata cu initierea olimpiadelor scolare pe discipline de învatamânt. În anul 1958 liceul apare pentru prima data în lista scolilor cu performante deosebite. În anii urmatori participarea la concursurile nationale ale elevilor devine aproape un scop atât pentru elevi cât si pentru profesori, constituind o posibilitate de afirmare în plan national atât a lor cât si a scolii. Premii obtinute Se ajunge la un palmares impresionant, ce constituie o carte de vizita a liceului: 479 premii la olimpiadele nationale, 27 premii la olimpiadele internationale, 11 premii la sesiunile de referate si comunicari ale elevilor. În plan sportiv echipe campioane nationale la gimnastica, baschet si volei si foarte multe premii la concursuri judetene si interjudetene pentru elevi. Dar cel mai important ni se pare faptul ca 14.258 de tineri si-au încheiat studiile liceale aici si ca peste 10.000 dintre ei au absolvit institutii de învatamânt superior.

Personalitati Ne mândrim cu: Leon Prodan (1902-1984) profesor dr. doc. în sanatate publica la Universitatea din Boston; Vasile Ghetie (1903-1990), membru titular al Academiei Române, Doctor Honoris Causa al Universitatii din Leipzig, membru al Academiei de Stiinte din New York, membru al Societatii Regale de Medicina din Londra, membru al Asociatiei de Patologie Comparata din Paris; Prof. Dr. Doc. Florian C. Ulmeanu (1903-1973), membru corespondent al Societatii de Educatie Fizica din Belgia, membru titular al Societatii de Biotipologie din Paris, membru post-mortem al Academiei de Stiinte Medicale; Dezideriu Duma (1905-1988), membru al Academiei de Stiinte Medicale; Augustin Buzura (n. 1938), membru al Academiei Române, presedintele Fundatiei Culturale Române; Marius Porumb (n. 1943), membru corespondent al Academiei Române, membru al Institutului Magna Graecia din Toronto; Lista marilor personalitati ce s-au impus în viata culturala si stiintifica româneasca si fosti elevi ai acestei scoli, este mult mai lunga si într-o permanenta extindere. Ea va cuprinde într-un viitor apropiat pe multi dintre laureatii olimpiadelor scolare nationale si internatioanale. Ne gândim în primul rând la: Mihai Ciucu, Adrian Barbu, Ciprian Necula, Adriana Ionescu, Claudiu Supuran, Sorin Armeanu, Adrian Salic si multi altii.

Azi… Revenind în actualitate, Colegiul National "Gheorghe Sincai" scolarizeaza în jur de 1000 elevi în clasele IX-XII, 33 de clase, curs de zi, profil real, informatica si uman. Instruirea celor 1000 de elevi o realizeaza un corp profesoral de mare tinuta, oameni ce-si iubesc cu adevarat meseria. Satisfactia realizarilor profesionale, concretizata în reusite la examenele de bacalaureat, admitere în învatamântul superior, premiile la olimpiadele scolare, îi fac pe profesorii acestei scoli sa treaca mai usor peste asa de multe greutati. Si ca sa argumentam cu fapte afirmatiile de mai sus, credem ca este suficient sa precizam ca în ultimii doi ani promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost 100%. Aproape 100% a fost si procentajul de reusite la examenele de admitere în învatamântul superior, majoritatea absolventilor orientându-se catre sectiile: automatizari - calculatoare, informatica, stiinte economice, drept, etc, iar la olimpiadele scolare (faze nationale) elevii nostri au obtinut în ultimii doi ani 34 de premii si mentiuni. Renumele scolii si rezultatele constant foarte bune îi determina pe cei mai buni absolventi de clasa a VIII-a din oras si din judet sa aspire la liceul nostru. Asa se face ca în fiecare an numarul candidatilor pentru admitere în clasa a IX-a întrece cu mult numarul de locuri, dar mai ales admiterea este la un nivel calitativ ridicat. Mediile minime de admitere au fost în fiecare an peste 7, dar pentru profilul informatica sau pentru clasele cu program bilingv acestea s-au ridicat la peste 8. Daca nu putem vorbi de un numar mare de candidati pentru un loc referindu-ne la numarul total de locuri acesta a fost în jur de 1.5, atunci pentru profilul informatica si pentru clasele cu program bilingv acesta a fost în jur de 4. Daca luam în calcul si numarul claselor pentru care s-a organizat concurs (8 clase în 1998 si 9 în anul 1999), precum si dificultatea probelor la examenul de admitere, mai ales în acest an, când proba de matematica a fost chiar dificila, atunci putem apreciaca nota minima de admitere 7.17 la profilul real si 8.66 la profilul uman garanteaza un nivel bun de pregatire al elevilor admisi.

Relatii internationale Participam la programul european SOCRATES si avem parteneriate cu: Franta (Dr. Koeberle-Selestat), Italia (Instituto Liceo Tecnico E. Tosi–Busto Arsizio). Colaboram cu licee din: Belgia, Moldova, Ucraina, Ungaria.

Profile Colegiul National "Gheorghe Sincai" este o scoala bine consolidata, de mare traditie si ca urmare nu se produc de la un an la altul schimbari spectaculoase privind profilele liceului, asa ca si în anii urmatori vor ramâne aceleasi profile: real, cu clase de matematica-informatica si uman, o clasa.

Dotare Baza materiala a liceului raspunde la un nivel bun cerintelor unui învatamânt modern. Se lucreaza în 33 sali de clasa, 12 laboratoare si cabinete. Între acestea: 3 laboratoare de informatica cu 60 calculatoare, 3 laboratoare de fizica, 2 laboratoare de chimie, 1 laborator de biologie, cabinete de limba franceza, engleza, geografie. Biblioteca dispune de aproximativ 30.000 de volume si are sala de lectura. Sunt apoi bibliotecile catedrelor de limba franceza, engleza, germana si informatica. Conditiile prezente mai sus permit o activitate scolara de nivel ridicat. Nu uitam sa mentionam si competitiile sportive interne de fotbal si baschet: campionatul liceului, cupa claselor a IX-a, cupa claselor a XII-a, participarea echipelor la competitii sportive organizate la nivelul municipiului, judetului si national. În plan cultural, liceul s-a facut remarcat prin Societatea Culturala "Gheorghe Sincai", înfiintata odata cu liceul si care a activat pâna în anul 1940. În 1969 a aparut primul numar al revistei "Sperante", aparitie prilejuita de sarbatorirea semicentenarului liceului. Aceasta apare, cu întreruperi, pâna în anul 1994, dupa care profesorii si elevii încearca sa impuna alte reviste dar fiecare din ele se limiteaza, din pacate, la câte o singura aparitie. Abia în acest an, initiativa este preluata de catedra de matematica si se lanseaza primul numar al revistei de specialitate a liceului. Speram ca aceasta va dura, pentru ca acum este în lucru cel de-al doilea numar, dar speram si într-o relansare a revistei "Sperante".


Anul Memento...
1919 se infiinteaza Liceul "Gheorghe Sincai", primul liceu romanesc din Baia Mare
1922 primul examen de maturitate (21 absolventi dintre care 19 promovati)
1940
septembrie
Liceul "Gheorghe Sincai" este desfiintat
1944
1 decembrie
se reinfiinteaza liceul
1945
ianuarie
se redeschid cursurile
1969
decembrie
serbarile organizate in cinstea implinirii a 50 de ani de activitate
1994
noiembrie
sarbatorirea a 75 de ani de la infiintarea liceului
8 noiembrie - Liceul "Gheorghe Sincai", prin ordin al Ministrului Educatiei Nationale devine Colegiul "Gheorghe Sincai"
1999
1 septembrie
Colegiul "Gheorghe Sincai" devine Colegiul National "Gheorghe Sincai" datorita performantelor scolare obtinute de elevii sai de-a lungul anilor.
Gheorghe Sincai (1754 – 1816)

 

Studii in: Targu–Mures, Cluj, Bistrita, Viena (studii pedagogice) si Roma (doctor in filosofie si teologie la De Propaganda Fide);
A infiintat peste 300 de scoli romanesti in Transilvania;
A elaborat programe si manuale scolare;
Opera reprezentativa: "Hronicul romanilor si a mai multor neamuri", prima istorie stiintifica a romanilor;
Exponent al iluminismului european in spiritualitatea romaneasca.